početak DRUŠTVOINTERVJU Напредњаци су издали земљу

Напредњаци су издали земљу

od nedelja
635 pregleda

СТАМАТ ЗА САЈТ

Милан Стаматовић- председник Општине Чајетина
Протеклих дана председник општине Чајетина дао је више него интересантну изјаву везану за мигранте на нашем подручју и том приликом рекао да их неће примити на територији општине Чајетина. Какве су инструкције из Владе Србије стигле у Чајетину и откуд тај отпор, за Ужичку недељу, поред осталих тема, појашњава председник Општине Чајетина, Милан Стаматовић.
– Инструкције смо добили из Комесаријата за избеглице где они траже од нас да се формира Савет за прихват миграната. На челу тог савета треба да буду председник општине, начелник полицијске станице, директор Центра за социјални рад и чланови Општинског већа задужени за социјална питања. Ту стоји да је потребно да их повремено извештавамо колико има миграната на територији општине и колико је дошло, па у некој другој фази да попишемо објекте за прихват миграната и где може да им се пружи помоћ. Значи да се општина организује и припреми.
УН: Шта је вама ту засметало?
– Разлог зашто они нама шаљу тај допис је тај што се коридор од Прешева преме Суботици, затварањем границе према Мађарској, измешта по унутрашњости Србије, а то је лоше.
УН: Да ли њих уопште има на овој територији?
– Има. Почели су да се појављују. Пре неколико дана је била једна група од њих десетак који су се појавили на Златибору, на подручју Мачката, где су виђени са нашим људима, који их воде за новац и који су са оне стране закона, по унутрашњости Србије, да им обезбеде локације и смештај.
УН: Јесу ли они боравили ту или су били само у пролазу?
– Један дан су били на Мачкату у ресторанима на ручку, а водили су их ваши Ужичани.
УН: Значи, ваша процена је да ће се коридор променити и да ће они кренути масовно овом трасом?
– Не сумњам, него сам сигуран да је досадашњи коридор засићен и они ће сигурно кренути преме Републици Српској, а држава ништа не чини да се ово подручје заштити. Ово је једна добро смишљена акција у режији Српске напредне странке.
УН: Зашто то кажете?
– Ми требе да се понашамо као и земље Европске уније. Ако тежимо да идемо у Европску унију и ако је то наша једина шанса, онда ми треба да радимо исто што и Европска унија. Они постављају границе и штите своју територију. А ми смо се, од једног геноцидног народа, одједном претворили у највеће хуманисте на свету. Одједном се променила и политика великих сила, који су нас називали варварима и терористима. Они неће да приме мигранте, постављају границе и ограђују своју територију, а Србија их прима, иако је осиромашена ратовима, санкцијама, економском кризом и има сопствене избеглице из Хрватске, Босне и Косова. Постајемо најахуманија земља у Европи и, као врло сиромашна земља, примамо велики број избеглица, без икакве евиденције. Јасно се види да међу њима има мали број породичних људи, старих, болесних и немоћних. Ја сам увек за то да се таквим људима помогне у невољи, али ово је све млада популација, то су људи до максимално четрдесет година старости. Мислим да водимо потпуно погрешну политику и не знам ко је дао овлашћење премијеру да он донесе одлуку да се прихватају мигранти. Нама је требало неко да каже колико ми њих треба да примимо, да не би рекли да смо ксенофобични и на да нисмо хумани. Дакле, ако идемо у Европску унију, требало је питати ЕУ колике су наше квоте, колики број ми њих треба да примимо, ко су ти људи и испред чијих бомби они беже. Србија ничим није допринела да се ови људи нађу на овим просторима.
УН: Шта ћете учинити уколико се наредних месеци број миграната на овом подручју буде повећавао?
– Ми им не можемо обезбедити нити средства, нити објекте. Радимо овде једну зграду да сместимо преостале избеглице из Хрватске и то је негде око десет породица. Ми на својој територији имамо болесних и старих људи, имамо лица са посебним потребама и сиромашних породица, које не могу да школују своју децу и ми ту морамо да помогнемо. Нисмо добили било какав новац за смештај миграната. Наше питање је ко је добио новац, како се тај новац распоређује и у које сврхе. Ми новац нисмо добили, добили смо само препоруку, а последњих неколико година смо третирани много ружније, него ове избеглице. Наша влада показује већу хуманост према мигрантима, који су можда потенцијални терористи, него према припадницима других политичких партија. Ми смо имали елеменатарне непогоде, поплаве, клизишта, снежне падавине и град, а Влада Србије и министарстава нису пребацили ни један динар, да свом народу помогну у тешким тренуцима.
УН: Када смо код тог пребацивања новца општинама, премијер је недавно критиковао градоначелнике и председнике општина по Србији да се понашају недисциплиновано и да, малтене, угрожавају фискалну стабилност земље. Шта ви кажете?
– Премијер апсолутно нема увид и даје паушалне изјаве. Он, пре свега, треба да провери своје председнике општина који се бахате и размећу по Србији. А за нас као опозиционе партије, конкретно у општини Чајетина, само зато што је друга политичка опција, износе неистине да смо најзадуженије општине у Србији, што је ноторна лаж. Свако ко се бави финансијама може да дође код нас и да то исконтролише, као што смо били предмет контроле по пријави СНС-а. Њихове инспекције су утврдиле чињенично стање, а то је да је стање нашег буџета такво да смо у суфициту 21 милион динара и да се 80% нашег буџета потроши у инвестиције. То нема ни једна општина у Србији. Нама кредит који је легао не рачунају као приход, а све је то отишло за инвестиције.
milan stamatović čajetinaУН: Шта је у питању?
– У питању је једна политичка дискриминација. Ми живимо у једном тоталитарном режиму. Ако ниси члан СНС-а, аутоматски си највећи непријатељ ове државе. Овако никада није било и премијер треба таквим стварима да се позабави. Он треба да покаже да је демократа, а не аутократа и диктатор. Ја сам то осетио на својој кожи и општина Чајетина је то осетила на својој кожи. Од када смо открили највећу пљачку, ми смо предмет пријава њихових адвоката и министарке Зоране Михајловић. И они који поклањају Београд на води, треба да положе рачуне, а не да нападају једну од најуспешнијих општина у Србији, а по свим параметрима, и развојно, и финансијски, и инфраструктурно, општина Чајетина је најуспешнија локална самоуправа у Србији. То некоме смета, јер нисмо са њима у коалицији.
УН: Како ти напади СНС-а утичу на политичку стабилност у општини Чајетина?
– Српска напредна странка ради све нама у прилог. Захваљујући својим поступцима и свим што су урадили у општини Чајетина, немају више ни једног одборника у општини. Сви су их напустили. Прешли су им, чак, и председници месних одбора у друге партије. СНС је потезима који иду на штету народа, али нама иду у прилог, су дошли у такву ситуацију да су их паметни, виспрени Златиборци прозрели, и знају какву они политику воде и за шта се залажу. Знају да их овде представљају криминалци, зеленаши, дилери и да они воде кампању за Српску напредну странку. Људи са оне стране закона су најекстремнији у општини Чајетина и углавном су чланови Српске напредне странке. То могу и да документујем и докажем. И на претходним парламентарним изборима такви су им водили кампању. То су представници СНС-а и неки људи, који су се убацили у службе, у полицију, у БИА. Они сада са визит картицама од специјалних саветника премијера и министара иду овде и узимају проценте. То су представници СНС-а.
УН: Српска народна партија, којој ви припадате, до сада је одолевала притисцима. Шта мислите до када ћете моћи и шта ће бити на нередним локалним изборима?
– Наша амбиција и наша обавеза и дужност је да се одужимо грађанима који су гласали за нас и да на наредим локалним изборима освојимо апсолутну власт и не дозволимо криминалцима да дођу и све оно што смо добро урадили уз помоћ туриста, инвеститора и грађана општине Чајетина, сачувамо. Моја порука њима је да се ми не плашимо тих њихових батинаша, који су ишли у кампању на прошлим изборима, већ ћемо их овде спремно дочекати. Добиће адекватан одговор, а неће нас ни заплашити, нити ће моћи да покраду изборе. Прошли пут на параламентарним изборима смо их негде и пустили, нисмо хтели да се мешамо, али знамо каква је стратегија за крађу, застрашивање и куповину избора. Не могу поштеним Златиборцима да манипулишу, као у осиромашеним деловима Србије. Овде ће наићи на жесток и најјачи отпор и овде ћемо показати да је СНС само један балон од сапунице, који ће се врло брзо издувати.
УН: Хоће ли мале странке бити оштећене уколико буду расписани избори на сва три нивоа?
– Па, наравно. Они се правдају трошковима, а зна се да ће ићи на то, ако буду расаписани и парламентарни избори, да ће те бирачке одборе постављати на локалном нивоу према резултатима парламентарних избора, што је још једна припрема за крађу. Наравно да немају везе локални и парламентарни избори, али они хоће све то да споје и да притисцима са републичког нивоа, са јаком камапањом и парама које су покрали, заплаше и купе бираче и добију можда још годину дана власти, колико им је потребно да попуне тај прелазни период до 2017. године, када ће са парама које су добили, моћи да пренесу земљу у власништво странаца. Јер, 2017. године ступа на снагу закон који су донели, да странци могу да буду власници земље, а 2016. година им је потребна да ти њихови зеленаши, каматаши и дилери покупују земљу и да је препродају 2017. године. Земља се, наравно, купује за ове мигранте који сада улазе у Србију. Ето, то је стратегија СНС-а, која је невиђена издаја и народ против тога мора да подигне глас. Контролисањем медија и невиђеним притисцима, они то покушавају да заташкају, јер им треба само још једна година на власти, а то је 2016.
УН: Паралелно са изборном кампањом тече и реформа јавног сектора. Тиче ли се она општине Чајетина?
– То је привид и замагљивање, да се наводно нешто ради на тој реформи, а суштина се никада није дотакла. Суштина је да се ураде критеријуми, не према броју становника, већ према броју предмета, према специфичностима локалних самоуправа и да се ураде платни разреди. Не може службеник који ради у Београду исти посао, да има три пута већу плату, него службеник у Чајетини или некој мањој средини, али се све ради да се удовољи захтевима Београда, јер ту је велико незадовољство и свака власт се додворава њима. Сви политичари на власти сматрају да ако остану мирни ти службеници у Београду, да ће они остати на власти, а увек су промене долазиле из унутрашњости Србије, што ни једна власт до сада није схватила. И најважније промене које ће се десити, врло брзо ће доћи из Србије. На нама је из унутрашњости Србије да извршимо децентрализацију власти до републичког нивоа.
stamatovicУН: Ужичани се овог лета питају шта се то све гради на Златибору, нарочито на улазу у насеље, ко то гради и о каквим инвестицијама је реч?
– Гради се ново насеље „Јелена Анжујска“, инвеститор је приватна компанија из Новог Сада, парцеле које су тамо продате су приватних власника са Златибора. Ради се све у складу са планом и уз грађевинске дозволе. Општина Чајетина има одличне приходе од тога у буџету, тако да је Златибор једно од највећих градилишта у Србији, а ако Влада Србије прича да нема инвеститора у Србији, ево једног другачијег примера да на Златибору има инвеститора и да има градње да се и даље врши промет. На највећем делу тих грађевинских парцела на којима се гради, су приватне парцеле, на којима су биле изграђене викендице од 50 до 100 квадарата, чији су власници нашли заједнички језик са инвеститорима који имају новац и граде луксузне апартмане. То је на дугорочном плану за општину Чајетина велики напредак и обезбеђење стабилности. Ми од тога новца радимо највећу инвестицију, гондолу, и ту је све укомпоновано тако да у неком заједничком интересу, ту наканаду која се слије од уређења грађевинског земљишта, кроз уређење инфраструктуре, вратимо инвеститорима и грађанима. Што се тиче гондоле, управо је завршен тендер за извођење радова и потписујемо уговор са нашом компанијом Јединство, а ових дана ћемо ићи ка Дирекцији за имовину Србије, да се за то земљиште, које је требало да пренесе приватницима министарка Зорана Михајловић, изврши административни пренос на општину Чајетина, да се издају грађевинске дозволе и да се крене са градњом. Видећемо какав је однос министарства и државе преме општини. Ако су тако широкогруди, па су 2.213 хектара поклонили приватницима без накнаде, као што поклањају Београд на води Арапима, видећемо какав однос имају према држави, и врло брзо ћемо обавестити јавност, а локална самоуправа је држава у малом.
Иначе, од момента уласка извођача радова, годину дана је рок да се гондола заврши, тако да ћемо негде у ово време идуће године бити на отварању гондоле. Она ће бити у функцији панорамског разгледња и превоза скијаша до врха Торника.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.