početak GRADSKA Народ нема пара

Народ нема пара

od nedelja
593 pregleda

sveta-petka-umanjene-10

Петковица у Ужицу
Никад више посетилаца, а продаја никад гора. То је у најкраћем закључак анкете коју је и ове године, традиционално, спровео наш лист, на Петковицу, чувени вашар робе широке потрошње у Ужицу.
На први поглед, рекло би се да ће продавци за тезгама ужичког вашара ове године добро пазарити, а Ужичани пуних руку отићи кућама, али изглед, и у случају вашара, чини се, вара.
Крцате улице посетилаца око Аутобуске станице у Ужицу, „али нико да се маши за новчаник“, објашњавају продавци.
Река људи се ове године слила на пијац, као и увек 27. октобра, на празник Свете Петке, али ни облачан дан, без кише, народ није спречио, „само да разгледа“. Ужичка недеља је, као и увек, из прве руке затражила утиске са вашара. Ево шта кажу трговци и произвођачи, који су рано јутрос пристигли са свих страна земље Србије, Јагодине, Крушевца, Шапца, Врања, Београда, Земуна, Чачка, Пожеге, али и околних села…
– Од шест сати јутрос сам овде, и ево прошло је дванаест, катастрофа. Продајем саксијско цвеће овде на овом вашару преко десет година, али никад горе није било. Чујем од народа да нема пара. Ни цене нису нешто високе, али ни то није мерило да би народ нешто купио – каже Раде из Мрчајеваца, кога смо првог анкетирали на самом уласку у вашар.
– Ми смо јутрос стигли из Пожеге. Слабо иде, народ нема пара. Овде смо већ неколико година, продајемо гардеробу- каже Биљана, тик до Чачанина, видно нерасположена што посао не иде.

sveta-petka-umanjene-12

Марина из Чачка, која такође продаје гардеробу, и она каже „слабо иде“.
– Видећемо да ли ће бити нешто поподне, али преподне је било лоше. Сваке године сам овде и мислим да је ова година најлошија.
– Долазимо из Јагодине. Иначе смо овде претходна три дана, где смо учествовали на сајму старих заната у Градском културном центру и данас смо наставили овде на вашару- каже Зорица, која је у Ужице дошла са породичним бизнисом. Наиме, она и њена породица баве се производњом и продајом лицидерског срца, свилене бомбоне, чибука, гумене бомбоне…
– Лошије је него прошле године, али, ево, надамо се биће касније боље- кажу Јагодинци.
– Ја сам овде сваке године, али ова година, у односу на претходне, је никаква – каже Бобан из Пожеге, који иначе производи и продаје кухињску галантерију.
Нијаз из Земуна, продавац обуће, каже, не би се много жалио, да не баксузира дан, али то говори без осмеха.
– Чекам да видим како ће бити до краја дана, можда крене поподне. Није као прошле године – каже Нијаз.
– Нисам овде први пут, долазим традиционално већ дуги низ година, али ова година је јако лоша – каже Небојша из Београда, који је у Ужице дошао са великим асортиманом славина.
– Није ништа боље него прошле године, ту је, негде, исто – каже Војкан из Пожеге продавац, искључиво мушке зимске обуће, док услужује муштерију. Биће боље, додаје.
– Иде помало, није ништа богзна – каже старина иза једне шарене тезге – још се ђеца нису пуштила ишколе – додаје. – Ја сам Томислав Лазовић из села Шљивовице и продајем бижутерију, играчке, пластику…видите ваљда… Иде некако, дијете, ало слабо, нема народ пара.

img_1517

– Лоше иде, беспарица се осећа. Сви се жале, и ми и купци. Скупо је место. Ми плаћамо три хиљаде два метра вашем комуналном предузећу. Треба то зарадити. Наше цене су остале исте, а неке су и ниже, него прошле године, али не вреди, када народ нема пара ни за најјефтиније- каже Драгана из Шапца, која на ужичком вашару годинама уназад продаје чарапе.
– Слабо иде продаја, тотално слабо – каже Иван из Чачка.
– Горе је него прошле године, народ нема пара. Сиротиња. Не само овде, свуда по Србији је сиротиња. Плаћам место 5.000 динара и ко зна да ли ћу да покријем трошкове, јер сам спустио и цене- додаје.
– Иде слабо, начисто. Овде сам сто први пут. Цене су исте као пре пет година, и опет ништа. Једини ко је зарадио данас је ваш Биоктош. Три хиљаде је метар, и овде на крају пијаца, и на почетку, што је велика неправда. Ово је некада био добар вашар, а сад, ништа. Нула- каже Јован из Крушевца, продавац текстила.
– Ја, ево продајем половно, али не иде ни половно – каже Милан из Чачка, иначе дипломирани агроном, кога је живот отерао на бувљак.
– Продајем, ето, половне апарате за домаћинство….али, опала је куповна моћ народа пуно. Много је лошије него претходних година и чисто сумњам да ћу покрити данашње трошкове.
На крају, питали смо и продавца икона, купују ли Ужичани барем иконе.
– Слабо- каже Александар из Врања.
– Први пут сам овде и нисам баш одушевљен. Скупо је место, а народ нема пара. О заради и не размишљам, само да покријем трошкове.

Љ.К.

sveta-petka-umanjene sveta-petka-umanjene-13 sveta-petka-umanjene-12 sveta-petka-umanjene-11 sveta-petka-umanjene-9 sveta-petka-umanjene-8 sveta-petka-umanjene-7 sveta-petka-umanjene-6 sveta-petka-umanjene-5 sveta-petka-umanjene-4 sveta-petka-umanjene-3 sveta-petka-umanjene-2 img_1519 img_1518 img_1517 img_1516 img_1512 img_1511 img_1510 img_1508 img_1507 img_1506 img_1505 img_1504 img_1503 img_1501 img_1500 img_1498 img_1496 img_1495 img_1493 img_1492 img_1490 img_1489 img_1488 img_1487 img_1486 img_1485 img_1484 img_1483 img_1482 img_1480 img_1479 img_1517 sveta-petka-umanjene-11

 

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.