početak EKONOMIJA Нећемо приватизацију!

Нећемо приватизацију!

od nedelja
814 pregleda

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ
Синдикати фабрике наменске индустрије Први партизан – Ужице, Крушик – Ваљево, Слобода – Чачак, Застава оружје – Крагујевац и Прва искра – Барич на састанку одржаном 5. јула 2017. године разматрали су стање у фабрикама ОИС, као и недавну најаву председника државе да ће део Одбрамбене индустрије Србије ускоро бити понуђен на продају страним послодавцима.
Синдикати су закључили да последице продаје наменске индустрије могу бити кобне, како по саме фабрике, тако по одбрамбену безбедност земље са становишта стратешких интереса, као и да најава продаје предузећа наменске индустрије нема упориште у економској логици, која би оправдала продају ових значајних фабрика. Готово све фабрике Одбрамбене индустрије Србије годинама уназад бележе изражен раст производње која је највећим делом извозно оријентисана и чији се укупни годишњи извоз креће у висини од око 200.000.000 долара.
Фабрике су 1999. године претрпеле и тешка разарања од стране НАТО бомбардера, када је на њих бачено преко 200 пројектила и када су у великој мери уништени производни капацитети, а то што су имале брзу линију опоравка, говори да представљају највиталнији део српске привреде.
Као нето извозници, у околностима када је српски извоз пао на најниже гране и где Србија у светском извозу учествује само са 0,07 посто, ове фабрике дају значајан допринос смањењу дефицита и пуњења буџета Републике Србије, па самим тим доносе општем добру друштва.
С обзиром на светска и искуства у окружењу где многе земље нису извршиле продају својих капацитета, фабрике ОИС треба да буду носиоци будућег индустријског развоја, пре свега због примене широке лепезе савремених технологија и упошљавања великог дела српске привреде које своју производњу базирају на сарадњи са фабрикама ОИС.
Један од разлога због чега 10.000 радника фабрика ОИС имају презир према искуствима прошлости и нема поверења у успешност најављене продаје је и дуга листа упропашћених фабрика током приватизације српске привреде, и за које до сада нико није одговарао јер су биле повезане са блиским круговима власти који су били једноставно заштићени, па постоји резерва да слична, или иста судбина може да задеси и наше фабрике које никада до сада нису имале бољу тржишну позицију и никада нису бележиле боље резултате пословања јер је производња последњих година значајно увећана.
Синдикати фабрике Одбрамбене индустрије сматрају да се морају извући поуке и обезбедити преко потребне инвестиције јер најављена реиндустријализација Србије мора да буде базирана на снажнијим развоју војне инндустрије под окриљем одговорности државе, јер много је теже подизати индустрију која је уништена него што је модернизовати постојећу коју имамо.
Синдикат ОИС који заступају интересе 10.000 радника ће стати у одбрану својих фабрика како би сачували углед, традицију и како би сачували оно што су генерације вековима стварале као ослонац јачања одбрамбене моћи наше земље.

Зоран Станић – Први партизан Ужице, Бранко Петровић – Крушик Ваљево, Драган Јекић – Слобода Чачак.

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

srbin 10. јул 2017. - 08:01

Само лудак и/или бескрупулозни, уцењени издајник може помишљати на продају фабрика наменске индустрије, електромреже, обрадивог земљишта, извора воде…

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.