početak GRADSKA Градска плажа богатија за 50 лежаљки и 25 сунцобрана

Градска плажа богатија за 50 лежаљки и 25 сунцобрана

od nedelja
1,2K pregleda

Град Ужице финансирао је са 235.000 динара набавку 50 лежаљки и 25 сунцобрана, који су данас постављени на Градској плажи.
– Грађани ће моћи бесплатно да их користе. Драго нам је да видимо да градска плажа има све више шетача и рекреативаца. Из године у годину, што смо се обавезали, обогаћујемо плажу неким садржајем. Жао ми је што нема много купача, али разумљиво је, вода je хладна – рекао је Петар Благојевић, градски већник, подсећајући на времена када су плажу звали „Ужичко море“.


Драгољуб Костић, члан Градског већа задужен за рад јавних предузећа, рекао је да су грађани престали да се купају на Градској плажи посебно након појаве алги на акумулацији Врутци 2013. године.
Он је рекао да је из Завода за јавно здравље добио резултате воде узорковане 22. јуна, да Ђетиња припада водотоку треће класе, односно да је умереног еколошког статуса, али да је дозвољено купање.


Тренутна температура воде на Ђетињи је од 15 до 16 степени. Костић је рекао да постоји план да се у наредних седам до десет дана повећа температура воде за пар степени, тако што ће се акумулација Врутци у реку Ђетињу преливати вода са површине, а не као до сада, са дна језера.


Добривоје Гавриловић, Гавро, 88 година, најстарији купач на Ђетињи, каже да је свакодневно на Ђетињи већ седам деценија.
– Градска власт сваке године улаже у плажу и сваке године је све лепша. Вода јесте хладна, али шта ћемо. Не бих смео да кажем због мојих у породици, али купао сам се до сада три пута. Први пут сам се купао 1948. године, када је овде била само једна врба и стара кућица. Од тада, када почне сезона, ја сам сваки дан на плажи – рекао је Гавро.


Док смо били на плажи, само се један дечак купао.

Костић о расвети
– Градско руководство се договорило да свеке године улаже нешто у плажу и да имамо континуитет улагања и радове на плажи. Ове године је урађено осветљење од железничлког моста до Бањице, а у плану је и декоративна расвета моста. Пројекат декоративне расвете моста је урађен и току је расписивање јавне набавке за избор извођача радова. Очекујумо да ће у току године да се мост осветли декоративно – рекао је Костић.

О загађивачима
Када је реч о загађивачима реке у Турици, Костић каже да нису пуно урадили.
– Нисмо пуно урадили, али смо прошле године направили катастар потенцијалних загађивача, односно сваког домаћинства које има септичку јаму, али немамо увид у то да ли се нека од њих излива или не излива. Има око 100 објеката које имају септичке јаме у сливу од Турице према Великој брани. Волујачки поток јесте потенцијални загађивач и имамо урађен пројекат за решавање канализације целог Волујца и њгове шире околине, што је већа инвестиција и подразумева израду мини постројења за пречишћавање канализације. Када имамо пројекат лакше је да конкуришемо код потенцијалних инвестотора. У садашње време кризе и беспарице тешко је приморати индивидуалне влaснике зграда и домаћинстава да сами финансирају изградњу санитарних септичких јама, које не смеју да буду прoпсуне. Гледаћемо неку могућност да им се помогне кроз помоћ у раду, а можда и у укрупњавању. односно да једна санитарна септичка јама служи за више домаћинстава – рекао је Костић.

О лифту
– Три-четири седмице били смо без руковалаца лифтом, односно пратиоца, па смо импровизoвали кадровска решења. Сада, после састанка са градоначелником и свих учесника, пројектаната и извођача, ЕДУ, лифт ради добро и сигурно – рекао је Костић и додао да је било техничких проблема, због високих температура, јер се на највишој коти налазила електроника и аутоматика, тако да се ту развијала температура и до 60 степени изнутра. Тај проблем је решен клима уређајем.
Костић је рекао да се у кабини налазе бројеви телефона за пријављивање у случају да се корисник лифта заглави. Лифт може да се користи под оком пратиоца, односно човека који је за то задужен.

– До сада је било око 4.000 вожњи, што је импозантна цифра. Када су високе температуре тај број се смањује, од 100 до 150 дневно – додао је Костић и подсетио да је лифт у пробни рад пуштен 16. марта и за све ово време није радио од 18 до 23 дана.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.