početak GRADSKA Нема више трофејног оружја

Нема више трофејног оружја

od nedelja
936 pregleda

НОВИ ЗАКОН О ОРУЖЈУ
Ружица Ђуричић, шеф Одсека за управне послове Полицијске управе у Ужицу, рекла је да новим Законом о оружју и муницији, који је почео да се примењује од 5. марта 2016. године, није предвиђен оружни лист са правом коришћења туђег ловачког оружја, тако да су ови оружни листови престали да важе од 6. септембра прошле године.
– Наведене оружне листове треба предати у Полицијску управу у Ужицу, у канцеларију број 7, односно полицијским станицама ове управе према месту пребивалишта – рекла је Ђуричић.
Она је посебно истакла да новим законом о оружју није предвиђено држање трофејног оружја.
– Грађани који поседују трофејно оружје дужни су да га до 5. марта ове године преригиструју, продају, онеспособе или предају без накнаде у корист Републике Србије. Наглашавам да су сва лица која поседују старе оружне листове дужна да у року три године од ступања на снагу новог закона, поднесу захтев за замену оружног листа. Приликом предаје захтева неопходно је и приложити уверење о здравственој способности од надлежне здравствене установе. Уверење које издају те установе важе најмање пет година. Такође, једна од новина закона јесте колекционарска дозвола, која се издаје трајно. Да би лице поднело захтев за колекционарску дозволу неопходно је да има најмање пет комада оружја категорије Б (пиштољи, револвери и сл.) и да има одговарајуће техничке услове за безбедан смештај и чување оружја – рекла је Ружица.
Они који наслеђују оружје, након смрти оставиоца, закон им налаже да у року од 45 дана предају оружје најближој полицијској станици, а након окончања оставинског поступка и добијања доношења решења о наслеђивању, дужни су да у року од шест месеци поднесу захтев за набавку оружја. У случају да то не ураде, онда то оружје постаје власништво државе. Ако наследник има то оружје, а није пријавио није законито. Да би неко добио оружје мора да испуни 11 услова.
– За непоштовање свих ових одредаба, закон предвиђа веома строге казне – назначила је Ђуричић.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.