početak GRADSKAINFO НЕМАЧКИ ЈЕЗИК У УЖИЧКИМ ШКОЛАМА

НЕМАЧКИ ЈЕЗИК У УЖИЧКИМ ШКОЛАМА

od nedelja
912 pregleda

nemačka u školama 2

САРАДЊА ПРВЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ И УЖИЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ НА ТАКМИЧЕЊУ ЗА ЕВРОВИЗИЈСКУ ПЕСМУ

800 ђака у Ужицу учи немачки језик

-Немачки је повод за многе интересантне ствари које се последњих година дешавају у нашем граду”, каже проф. Соња Марковић

Недавно одржано такмичење за евровизијску песму Ужичке гимназије својим присуством и сарадњом улепшала је и наша школа. Истичући ангажман двају школа по питању наставе немачког језика у Ужицу колегинице запослене у две поменуте школе су се поново нашле заједно да би овога пута децу удружиле у певању. На позив професорки енглеског језика Ужичке гимназије, организатора читавог дешавања, ученица наше школе Јана Аћимовић је наступала у ревијалном делу такмичења, а њена професорка Соња Марковић одазвала се позиву да учествује у раду жирија.

“Немачки је повод за многе интересантне ствари које се последњих година дешавају у нашем граду”, каже проф. Соња Марковић. “Све је почело тиме што смо се заједничким снагама наша школа и Гимназија удружили да обухватимо и осмислимо наставу немачког и тиме остваримо несвакидашњу сарадњу једне основне и средње школе у граду, али и у земљи. Таква сарадња осмишљена је систематски са конкретно зацртаним циљевима. Њу је препознала и подржала, а то још увек и ради, Немачка амбасада у Београду на челу са изаслаником Немачке централе за школовање у иностранству и њеним координатором за читаву југоисточну Европу, др Борисом Менратом. Ужице је са још неколицином градова проглашено ДСД-центром, градом који у завршној години Гимназије, а од недавно и у 8. разреду, има екслузивно право да организује полагање Немачког језичког испита.

Координаторка центра и наша колегиница тврди како немачки помера границе од дана када је почео да се нуди као други страни језик у граду. “Почели смо ситним корацима, са 4 одељења петог разреда, а сада у граду само у нашој школи има око 500 ученика који уче немачки. Ако тој бројци додате 180 ђака Гимназије и ученике из још пар школа код којих се немачки може учити, али, на жалост, не у свим разредима, добијамо значајну цифру од минимум 800 ђака. То није бројка коју смемо занемарити или препустити случају што је, то морам нескромно да кажем, био случај пре него што је наша школа увела немачки као други страни језик.”

“У фебруару сам дошла са обуке из Равенсбурга где смо осмишљавали камп који ће ове године у августу експериментално бити одржан у једној основној школи у Војводини и на којем ћемо научити да се у смислу планирања и организације осамосталимо како би наредних година били у стању да један такав камп остваримо и код нас у школи. Оно што је ипак најактуелније у овом моменту јесу две новине у школи које ће се десити у мају. Прво је “Lesewettbewerb” или такмичење у читању у оквиру седмог разреда, где ће се најбоља интерпретација непознатог текста коју оцењује трочлана комисија квалификовати за државно такмичење крајем маја у Новом Саду, које се после наставља на међународном нивоу.

nemačka u školama

Друго дешавање је језички испит А1/А2 који се нуди први пут ове године ђацима 8. разреда. Испитом се обухвата рад деце на пољу немачког језика у оквиру основног школовања, резултује светски признатом дипломом или потврдом знања и представља изврсну мотивацију за оне ученике и родитеље који желе да се даље баве немачким језиком, а за то тренутно имају шансу само у Гимназији.”

Директор Прве основне школе Никола Бацетић каже да су потребе младих да знају немачки све веће и истиче да се опредељење Прве основне школе за тај језик показало као далековид потез. Истиче да значајан број младих одлазе да студирају у Беч или друге градове на простору немачког говорног подручја као и да радници медицинске струке све чешће траже посао у Немачкој. Поред осталог, према речима директора, ужички крај поседује развијену мрежу пословних контаката са Немачком.

– Због могућности учења немачког као другог страног језика родитељи не ретко из удаљенијих делова града уписују децу у нашу школу, упркос чињеници да имају ближу школу у насељу у коме живе, истиче Бацетић.

Соња Марковић, проф. немачког језика у Првој основној школи краља Петра Другог

 

 

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

Nikola 26. април 2015. - 14:25

Čestitke za aktiv nemačkog Prve OŠ. Posebno za autorku teksta.

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.