početak GRADSKAINFO Канцеларија за питања и предлоге посланицима

Канцеларија за питања и предлоге посланицима

od nedelja
589 pregleda

poslanička kancelarija

ОТВОРЕНА ПОСЛАНИЧКА КАНЦЕЛАРИЈА
Посланичку канцеларију у згради Скупштине града отворила је народна посланица Ивана Стојиљковић (СНС).
– Данас наш град добија посланичку канцеларију, као резултат сарадње и рада Националног демократског института, Народне скупштине Републике Србије, нас посланика и нашег града. Циљ постојања овакве посланичке канцеларије је пре свега боља и успешнија комуникација између наших суграђана и нас избараних посланика у највишем законодавном телу, да од наших суграђана добијамо сугестије, да нам кажу шта су проблеми сваког нашег суграђанина, какве иницијативе имају, а да у исто време ми нашим суграђинама пружимо информације како функционише Народна скупштина, шта је то законодавно тело, какве су наше активности и како ми можемо нашем граду да помогнемо. Циљ јесте управо да се подигне транспарентност рада и одговорност нас народних посланика – рекла је Ивана Стојиљковић.
Она је навела да је највећи проблем, после њеног двогодишњег искуства као народног посланика, што њен рад није био довољно транспарентан.
– Посланици заиста имају мањак времена и на неки начин се са својим обавезама негде изгубе и не успеју да прикажу заиста шта раде за свој град и шта је оно што планирају да учине. Оваква једна посланичка канцеларија и сви они који буду овде радили је неопходна нашем граду, како би наши резултати у самој Народној скупштини били много бољи. То не значи да ја нисам имала контакт са нашим суграђанима. Свакодненово сам имала контакте са грађанима, имали су слободу да ме позову, и не само они, већ и јавна предузећа, институције, привредници и градска власт. Дефинитивно сам задовољна што сам излазила у сусрет нашим привредницима да се реше сви проблеми које су имали и углавном успешно смо их решавали. Учествовала сам у доношењу великог броја одредби закона, које су се односиле на наш град, али и ми, сва три посланика, борили смо се за наш града. Лично сам задовољна што сам као једина женска особа народни посланик из Ужица кроз Женску парламентарну мрежу постигла изванредне резултате, и јако сам поносна на женске организације од Женске одборничке мреже, Женског центра и свих женских организација. Ми смо репер како жене треба да раде, али морам да кажем да имамо подршку од нашег мушког дела друштва. Избориле смо се за родно буџетирање – рекла је народна посланица.
Она је говорила о напорном раду посланика.
– Пре свега наводим да народни посланици никада нису били овако заузети, никада није било толико седница једном за другом, нити је било толико закона. Само припремити се озбиљно за велики број тачака дневног реда и учествовати у њима, онако како би народни посланик требало да учествује и у начелној расправи и у појединостима, нама је одузимало много времена, а ту су још скупштински одбори, наше обавезе везане за јавна слушања, округле столове, јавне трибине. И ако то није довољно транспарентно и ако грађани не виде у току дана шта радимо, онда се одаје утисак да се просто нисмо довољно ангажовали. Зато сматрам да је оваква канцеларија неопходна и да ће једна врста такве сарадње и информисања заиста оставити јако добар утисак. И сада имам две иницијативе од ЈКП Дубоко, које је тражило допуне измене закона о јавним предузећима, као и предлог једног еколошког друштво, које није из Ужица, али је наш град подржао њихову анализу, где се показало да примена закона о финансирању локалних самоуправа може направити за град Ужице несагледиве последице по стању животне средине. У том смислу се ми као народни посланици морамо изборити за одређене одредбе како се то не би десило нашем граду – навела је Ивана Стојиљковић.
Народна посланица је најавила да ће сазивати редовне конференције за медије да би саопштила ко се обраћао и са каквим захтевима, коме су излазили у сусрет и трудиће се да изложи који су све закони у процедури да грађани буду информисани и да пожеле да узму учешћа, да дају неке предлоге, да предложе амандмане.
Такође, рекла је да ће са њом радити и друга два народна посланика Неђо Јовановић и Јован Марковић.
– Канцеларија ће бити отворена за све грађане без обзира на њихове политичко опредељење и интересовање. Позивам све своје садашње колеге посланике, а и будуће, да сви узмемо учешће да истакнемо ову нашу представничку функцију у Скупштини – рекла је Стојиљковићева.
На питање због чега се тек сада отвара канеларија, када се распушта Скупштина, она каже да су једноставно такве околности.
– После мог гостовања у емисији Реч на реч имала сам позив од ЦЕСИД-а где су у мени препознали некога ко се заиста бори и жели да се бори, и има енергију, и препознали су да ми та врста транспарентности недостаје. Национални демократски институт је имао програм, јер они подржавају отварање овакву врсту канцеларија и док смо ушли у тај прцес у јуну, па су затим дошли одмори, некако се измакло време. Када смо се поново договарали око термина, расписани су избори. Али, то ништа не мења и ова канцеларија мора да постоји. Ја сам лично била оштећена што нисам имала овакву врсту комуникације са својим суграђанима, што је то више била директна телефонска комуникација или у просторијама странке. Сматрам да је ово неопходно да остане, да садашњи, а и будући посланици примењују овакав начин комуникације и да заувек остане као метод рада и метод транспарентности и одговорности према онима којима су нас изабрали. Мислим да је Ужице добило са овом канцеларијом – одговорила је народна посланица.
На питање да ли ће Неђо Јовановић и Јован Марковић имати своје термине у канцеларији, Ивана је одговорила:
– Национални демократски институт је и са њима разговарао. Оно што ја желим да им понудим, а о томе ћемо и разговарати, да заједнички наступамо, а верујем да ћемо морати тако и наступати када су у питању решевања неких проблема. Они ће свакако имати своје одвојене термине и о томе ћемо се накандно договорити. Канцеларија ће радити и када буду расписани избори. Ефекте рада канцеларије очекујем у новом сазиву скупштине – рекла је Ивана Стојиљковић.
У канцеларији ће радити Сања Којадиновић, која је прошла обуку Националног демократског института.
– У сарадњи са Националним демократским институтом посланичка канцеларија ће бити место где ће сви грађани Ужица и Златиборског округа имати прилику да ступе у контакт са народном посланицом Иваном Стојиљковић. На тај начин њима ће се приближити рад парламента, такође ће имати могућност да предложе нове иницијативе и да дају личне сугестије, а такође ће имати могућност да изложе проблеме са којима се свакодневно сусрећу. Време рада посланичке канцеларије ће бити уторком и четвртком од 17 до 19 часова у канцеларији број 35 Градске куће. Ми ћемо имати припремљене формуларе где ће грађани моћи да упишу своје проблеме, сугестије и предлоге и ја ћу уговарати термине. Телефон канцеларије је 065 3284 284 – рекла је Сања Којадиновић.
Иначе. у Србији има око 20 оваквих канцеларија. Овакав тип канцеларија је почео са отварањем од 2009. године, па се стало, а ова у Ужицу је прва у низу после тог времена.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

3 više komentara

Neko iz nezadovoljne mase 28. јануар 2016. - 22:57

a sto ova Sanja nije na svome radnom mestu ili se to izlazi sa posla kako se stigne. neko dva posla moze da dobije i prima dve plate a neko nista jos obe clanovi stranke koja se zalaze za otpustanje. strasno

ponovi
Deni 29. јануар 2016. - 11:39

Pravi potez!Zelim Vam puno uspeha i dobrih rezultata.

ponovi
Dusica K. 30. јануар 2016. - 17:57

Lepa ideja. Zalim sto je Jovo Markovic odbio da ucestvuje u realizaciji iste tj. sto nije bio u stanju da se uzdigne iznad licne ambicije i sujete u interesu sugradjana. Mislim da bi dobio vise (politickih) poena da je pokazao vecu sirinu i prihvatio inicijativu koja potice iz njemu neomiljene stranke. Krajnje vreme je da prestanemo da se delimo prema partijskoj pripadnosti,vec prema sposobnostima i kvalitetu.

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.