početak SPORT Нови фудбалски клуб у Ужицу

Нови фудбалски клуб у Ужицу

od nedelja
1,K pregleda

ОСНОВАН ФУДБАЛСКИ КЛУБ „КАПЕДУНУМ“
Фудбалски клуб „Капедунум“ основан је у Београду 2008. године. Основали су га студенти из Ужица који су били на „привременом раду“ у Београду. Оснивачи су били Данило Ристановић, Ђорђе Гавриловић, Владе Јовановић и Војислав Бралушић. Од пре неколико дана Фудбалски клуб „Капедунум“ пресељен је из Београда у Ужице. Тим поводом новинар „Ужичке недеље“ разговарао је са првим тренером ФК „Капедунум“ Марком Вукотићем.
Откуд идеја за оснивање клуба?
– Наш клуб је основан у Београду са циљем да се кроз спортску активност студенти из Ужица окупљају, друже, размењују искуства и слично. Клуб је изузетно лепо функционисао једно три-четири године. Редовно смо се окупљали и играли Трећу београдску лигу, односно најнижи степен такмичења као што је Градска лига Ужице. Ми нисмо ни имали циљ да се пласирамо у виши ранг, јер нам је жеља била да се дружимо, а не да се такмичимо. Клуб је на крају, због одласка оснивача и због тога што се одређени број људи вратио у Ужице, дошао до тога да је стао са радом. Сада је неколицина нас одлучила да оснује школу фудбала у Ужицу и да промени седиште клуба из Београда у Ужице. Сада у клубу, као тренери, раде Урош Јанковић, Бојан Панић и ја. Они су моје колеге са Факултета спорта и физичког васпитања Београдског универзитета, некадашњег ДИФ-а, како је у народу још увек познат. Сва тројица имамо тренерску лиценцу и дозволе за рад.

марко вукотић

Када је почела да ради Ваша школа фудбала у Ужицу?
– Са радом смо почели од септембра ове, 2015. године. У плану нам је да направимо и сениорску екипу, која ће играти у најнижем рангу. Циљ нам је да, као и у Београду, радимо и дружимо се, а не да јуримо велики резултат. То нас не занима. Озбиљнији рад ће бити са школом фудбала, која ће нам касније бити основ у даљем раду.
Да ли ће то бити само школа фудбала или ће млађе селеције играти неке лиге?
– Већ смо добили позив да дечаци рођени 2008. године играју Мини-макси лигу. Прихватили смо, наравно, позив. Треба да окупимо генерацију децу рођене 2008. године, која би играла ту. За сада сам задовољан како све то функционише. Већ имамо десетак полазника који су задовољни, као и њихови родитељи. Трудимо се да и њима олакшамо колико можемо. Свако дете је добило мајицу и шортс, а трудимо се да нађемо спонзоре за тренерке и дресове, како би смо помогли родитељима у финансијском и у било ком другом смислу.
У припреми за овај разговор поменули сте ми да ће те ангажовати и децу стару само шест година?
– План је да кренемо са предшколским узрастом, јер сматрам да већ у том периоду треба да уче разне моторичке вештине и са њима бисмо више радили на некој координацији покрета, завршавању свих моторичких способности, да би касније, када напуне неких седам-осам година, могли да их укључимо у озбиљнији рад на фудбалском терену. Предшколци би учествовали у том раду као у некој врсти школе спорта. На ту идеју смо дошло јер деца много губе у том млађем узрасту. Немају више дружења, нема више игара које су биле испред зграде доле на улици и осталог. Зато губе на развоју и некој врсти моторичког кретања. Ја и моје колеге желимо да им помогнемо да надоместе то што су изгубили пошто више нема тих игара испред зграде као што су жмурка, деда-леда, трула кобила и остале игре које сам ја играо када сам био мали.
Ко све може да се упише у вашу школу?
– Тренутбно радимо са децом од шест до 10 година. Тренинзи су и у балон сали. До 1. новембра тренирамо понедељком, средом и петком. Јутарњи тренинг је од осам до девет, а поподневни од 16 до 17 сати. Имамо и један термин викендом, али није прецизиран. Уклапамо се кад можемо да добијемо термин. Заинтересовани могу да дођу лично у поменутим терминима у балон салу или да се јаве мени на телефон 0641680880.

Милан Ђокић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.