početak AKTUELNO Порези никада већи

Порези никада већи

od nedelja
916 pregleda

miloje vrutci (2)Месна заједница Врутци
Председник Месне заједнице Врутци Милоје Стевановић, у разговору за Ужичку недељу, каже да је ова месна заједница пре изградње бране на језеру Врутци имала преко 700 домаћинстава, да би данас тај број спао на око 130, на великој површини коју обухвата ова месна заједница.
– До 2004. године на Врутцима ни један асфалтни пут није урађен. Те године је почео да се обнавља манастир Рујан, и нешто је у том периоду почело да се ради, али је највише урађено у периоду од 2008. до 2012. године. Тада је уложено близу тридесет милиона динара у санацију бране, а исто толикo у путну инфраструктуру, спортски терен, објекат месне канцеларије и сеоске водоводе – каже Стевановић и додаје
– После тридесет година, почели смо да радимо на обилазници око језера 2011. године и урадили смо 1.450 метара те године. Садашња градска власт је 2012. године донела одлуку да ће наставити радове на брани Врутци, па су у 2013. години урадили 450 метара, за три и по милиона динара, а прошле године је, заједно са општином Чајетина, спојен део пута према Трипкови. Ове године је било предвиђено планом да се наставе радови, али ништа није урађено. Сада се протежира прича да је то територија општине Чајетина, а ми тврдимо да је тај пут ушао у експропријацију 1981. године и да припада граду Ужицу. Остало је да се асфалтира још 12,6 километара, а касни се, јер није почело да се благовремено ради. Део Врутака чак нема ни водвод. Пет домаћинстава је само довело воду, а десет њих нема никакав прикључак. Онај део Врутака што има воду, ту водовод функционише перфектно.
Тренутно МЗ Врутци има на рачуну месне заједнице 1,4 милиона динара од града и нешто сопствених средстава.
– Имамо да урадимо два путна правца, за Анђиће и Стевановиће, од тог новца, али и доста атарских путева би требало да се уради. Ове године је обећано само неких 350 метара. То су сеоски путеви које користе регистрована пољопривредна домаћинства за шуму, њиву, ливаду и треба да се изврши проширење, насипање и ваљање тих путева.
Упитан да каже да ли је месна заједница Врутци, као мала сеоска месна заједница, у тежој позицији у односу на остале. које имају већи број становника, Стевановић каже:
– С једне стране, јесмо у тежој позицији, али са друге и нисмо. Биоска је рецимо велика месна заједница и она има 15 чланова савета МЗ, где је заступљено 15 засеока и они немају адекватна средства да би урадило сваке године нешто у сваком од тих засеока, тако да је нас мање и то доста боље функционише. Гледамо у сваком тренутку да једни другима помогнемо.

Помоћ за Анђића
Недавно је мештанину Врутака, Станоју Анђићу, изгорела дрвена кућа, након што су се запалиле инсталације. Срећом није било повређених, али је штета тотална, те овај становник Врутака тренутно проналази смештај код својих комшија. МЗ Врутци и Град Ужице су покренули акцију да се помогне Анђићу и реши његов стамбени проблем.
– Наша идеја је да му се направи монтажни објекат и опреми покућством, па овим путем апелујемо на све оне који могу да помогну, да се одазову позиву за помоћ нашем суграђанину- каже за УН председник МЗ Врутци Милоје Стевановић.

 

– До краја ове године настојаћемо да помогнемо ових пет домаћинстава који немају воду, да добију прикључак. МЗ Врутци се, иначе, снабдева водом са територије других месних заједница, а највише из Биоске. Дат је рок Градској управи до идуће године да сви сеоски водоводи постану део градског водовода и да буду под ингеренцијом ЈКП Водовод, али мислим да је тај рок нереалан. Доста сеоских водоовода нема адекватну пројектну документацију, затим, одржавање тих водовода за ЈКП Водовод је скупо, јер нема великих прихода са тих водовода, а и вода би била доста скупља за домаћинства. Наш интерес је, међутим, да је имамо, па макар она била и скупа. Вода генерално није скупа, а сви који говоре супротно, не знају шта значи живети у домаћинству без воде.
– Од средстава месне заједнице покушавамо ове године да урадимо и један атараски пут- објашњава Стевановић ситуацију у МЗ Врутци.
Какава је стање на језеру Врутци са кога се Ужице деценијама снабдевало чистом водом, када је реч о викендашима и нелегалној градњи, Стевановић каже да је у Врутцима врло мало дивље градње, а да сви објекти који су на хиљаду метара од језера, нису спорни, јер су ван заштићене зоне.
– У једној шуми имају нека два објекта, од којих је један изгорео и постављена су два објеката у Ђокића заливу, на темељу кућа које су некада постојале, па су срушене. Ужичани мало знају да град Ужице није свуда око језера Врутци власник земљишта, тај километар од обале језера, па примера ради има домаћинстава која имају парцеле до самог језера, јер те парцеле нису одузете. С друге стране мештанима је забрањено да обрађују те перцеле, а морају да плаћају порез. Укупно гледано већина објеката који су изграђени у близини језера Врутци је изграђено на државном земљишту, а са биоштанске стране језера их има много више.
– Нама у МЗ Врутци је највећи проблем недостатак привредне активности, захваљујући којој би људи живели и опстали на овом простору. Имамо милион неких препрека и забрана када је у питању коришћење земљишта, а немамо други начин да преживимо, изузев пољопривреде. Порези који су нам наметнути од ове власти…ми то до сада нисмо доживели.

Љ.К.

 

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.