početak EKONOMIJA Нови Закон о привредним коморама

Нови Закон о привредним коморама

od nedelja
492 pregleda

regionalna privredna komora

На 18. седници Управног одбора Регионалне привредне коморе Ужице било је речи о нацрту Закона о привредним коморама. Потпредседник Привредне коморе Србије, Мирослав Милетић, прво је подсетио да је Привредна комора Србије стара 160 година и да је најстарија у овом делу Европе. Нови нацрт закона је рађен по угледу на развијено законодавство земаља Европске уније, пре свега Аустрије и Немачке.
– Аустрија, када је ушла у Европску унију, била је зависна од увоза, да би 2015, дакле после 20 година, била једна од веома извозно оријентисаних земаља, која има око 40.000 предузаћа која раде за извоз – казао је Милетић.
miroslav miletićОн је нагласио да садашњи закон о привредним коморама важи од 2009. године и да се сада води јавна расправа о радном тексту нацрта новог закона широм Србије.
– Нови закон треба да постави потпуно другачији коморски систем у Србији. Данас имамо 21 привредну комору. Суштина је да се уведе далеко већи степен јединства целовитог коморског система Србије, а требало би да се стави знак једнакости између регионалних привредних комора, комора аутономних покрајина и републичке коморе. Такав систем ће имати два правна субјективитета, рачунајући аутономне покрајине и омогући ће спуштање јавних овлашћења са вишег на нижи, локални ниво. То значи да ће се највећи део оних јавних овлашћења који се сада одвија у Београду, кроз одредбе новог Закона спроводити на локалу и привредници неће морати да долазе у Београд да би остварио неко своје право – рекао је Милетић и додао да се враћа обавезно чланство и биће јефтиније, јер ће се плаћати на једном месту, а не као до сада на три места.

privredna komora užice

Милетић је рекао да ће се новим законом омогућити ефикасност, али и рационализација самог система смањењем броја запослених. Новина је и то да ће уместо постојећих коморских органа управљања, бити формиран парламент предузећа, који је изборна база за изборе у органима јединственог коморског система, што говори да ће комором управљати привредници, што је била и њихова тежња протеклих година. Новим нацртом закона неће постојати 20 различитих статута, неће бити билатералних споразума између комора и неће бити конкуренција једна другој.

privredna komora

На питање да ли ово значи централизацију коморског система, Милетић је рекао:
– Ово није централизација коморског система, већ се ради о уједињавању у јединствен коморски систем, у којем садашње регионалне привредне коморе, будуће окружне привредне коморе, у коме коморе задржавају сва своја овлашћења и ингеренције. Не дира се у њихову имовину којом располажу, у смислу централизације, јер никоме не пада на памет да пословне зграде и сву њихову имовину, коју су стварали привредници са њихових подручја, централизује или пребацује било где. Једини титулар имовине је држава Србија, а сви ми смо корисници онога што ћемо и наставити да користимо – рекао је Милетић и додао да ће овај закон крајем године ући у процедуру.

regionalna privredna komora užice

На овој седници Управног одбора, поред Милетића, присуствовали су чланови Управног одбора РПК Ужице, Предраг Петровић, генерални секретар Привредне коморе Србије, са сарадником Бојаном Ђурићем, као и чланови Надзорног одбора РПК, председници Одбора удружења по гранама привреде и део привредника.

З. Г.

privredna komora užice 2

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.