početak DRUŠTVO Обележавање тунела и топонима

Обележавање тунела и топонима

od nedelja
1,3K pregleda

dunja đenić

ОСНОВНИ ЦИЉ ПРОЈЕКТА ЈЕ ДА СЕ ПРОШИРИ ЕКОЛОШКА СВЕСТ ГРАЂАНА О ЗАШТИЋЕНОМ ПОДРУЧЈУ КАЊОНА ЂЕТИЊЕ

Испитивано подручје, односно горњи ток реке Ђетиње представља изузетно квалитетну салмонидну, односно брзу и хладну воду. КлисураЂетиње је мања просторна целина која има изглед живописне клисуре, усечене моћним слагањима кречњака. Категорисана је као „предео изузетних одлика“, што представља подручје препознатљивог изгледа са значајним природним, биолошко-еколошким, естетским и културно-историјским вредностима, које се током времена развијало као резултат интеракције природе, природних потенцијала подручја и традиционалног начина живота локалног становништва.
Пројекат„Еко туре Ђетиње“, који је осмислило удружење „Капедунум“ , реализује се средствима града Ужица. О пројекту „Еко туре Ђетиње“ разговарали смо са председником Политичког удружења „Капедуним“ Марком Ристовским.

udruženje kapedunum 2

Који је основни циљ пројекта?
– Основни циљ пројекта је да се прошири еколошка свест грађана о заштићеном подручју кањона Ђетиње, да се успостави систем промоције и уставнови јединствена, еколошка рута кроз клисуру Ђетиње. Ова рута ће се успоставити обогаћивањем инфраструктуре самог кањона Ђетиње. Поставиће се табле поред улаза у сваки утунел. И са једне и са друге стране, односно двострано. Тунели ће бити означени као некада, када је стари „Ћира“ пролазио. У принципу то значи да ће број тунела, онај први код плаже бити тунел број 11 и наставља се све до Врутака. Осим броја тунела на тој табли, писаће и његова дужина, тако да ће корисници те еколошке руте знати колико је тачно дугачак сваки тунел. Поред тога, обележиће се и 12 специфичних локалитета у кањону Ђетиње које су, у договору са људима који га годинама посећују, одабрали 12 локалитета. Почетни локалитет је „Читакова Стена“, а завршни локалитет је брана „Врутци“. Поред тога, подићи ће се технички капацитети удружења „Капедунум“ куповином три бицикла и једне акционе камере, како би се успоставила одрживост пројекта, тачније како би ова еколошка рута заживела касније и како би могла да се реализује и након завршетка самог пројекта. Кроз овај пројекат поред куповине бицикала и камере успоставиће се та јединствена рута која ће имати за циљ да развија еко туризам нашег краја и да испрмовише сам кањон Ђетиње израдом логоа и веб сајта кањона Ђетиње.
До када ће бити завршено?
– Предвиђење активности и цео пројекат ће се завршити у наредна три месеца. Нисмо били у прилици раније да почнемо.
Ко је задужен за постављање тих табли?
– Граду Ужице финансира, идеја је наша и ми ћемо спровести то постављање табли. Добили смо одобрење од Завода за заштиту природе да поставимо табле одређених дименизија и фонта слова. Вредност радова који ће се изводити је 347.190 динара.

dunja đenić 2

Шта заправо подразумева овај заједнички пројекат, у име градске власти, казала је чланица Градског већа Скупштине града Ужица Дуња Ђенић?
– У склади са заштитом и унапређењем животне средине, који је планиран за ову годину, предвиђено је и финансирање пројеката за цивилне организације. Самим тим је овај пројекат изабран као најбољи, јер се, између осталог, уклопио и у читаву процедуру затите кањона, односно Клисуре Ђетиње, која је у процедури последњих пар месеци. Све процедуралне активности које се спроводе у самој клисури и Ђетињи ће се одвијати по условима Завода за заштиту природе Србије. Циљ самог пројекта је унапређење и заштита самих предела изузетних одлика.

Милан Ђокић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.