početak EKONOMIJA Истрајност и комплетност доводе до успеха

Истрајност и комплетност доводе до успеха

od nedelja
3,1K pregleda

УСПЕШНИ ПРИВРЕДНИЦИ: ГОРАН ВАСИЉЕВИЋ ВЛАСНИК ПРЕДУЗЕЋА „ЛАРГО“
Недалеко од Ужица, на Белој Земљи, послује породично предузеће за производњу гумено-техничке робе и израдом алата за гуме и пластичне делове „Ларго“.
Као младић са 25 година, Горан Васиљевић, сада већ искусни привредник, дошао је из Келна у Ужице 2001. године, решен да отпочне свој сопствени бизнис.

УН: Шта вас је подстакло да дођете у Ужице?
– Моји родитељи су гастарбајтери из овог краја и они даље живе у Немачкој. Рођен сам у Немачкој и тамо сам живео 25 година. Долазио сам у Ужице и у Србију повремено. Пре петнаест година сам одлучио да живим у Србији и отпочнем сопствени бизнис. А зашто сам се вратио? Доста је то широка тема. После свега што се издешавало у нашој земљи, од ратова до бомбардовања, стекао сам утисак да са својим неким могућностима, које сматрам да имам, могу да на неки начин помогнем мом крају тако што ћу да запослим људе. То је стајало у мом фокусу. Долазио сам у Србију и видео сам да људи доста скромно живе, да немају да приуште себи неке основне ствари, да немају посла… То су неки иницијални моменти када сам почео да размишљам о тој теми. После тога је то отишло много дубље, где сам искористио све своје могућности које сам имао да направим фабрику, која данас извози своје производе и запошљава 50 радника.

УН: Какви су били почеци „Ларга“ и шта је то што вас је довело до успеха?
– Предузеће „Ларго“ сам основао 2001. године и радили смо у кругу Првог партизана. Тада смо започели посао са два човека. То је био простор у закупу и ту смо кренули да правимо гумене производе за два купца у Немачкој. Посао се сукцесивно ширио. Потреба и интересовање за нашим производима су били све већи, јер ми смо понудили врхунски квалитет, добре цене, доста смо флексибилни и брзи, разумемо потребе купца и то доводи до успеха. Није довољно да имате само неку од тих особина, него је битан пакет који препознају купци. А, то значи да се стално усавршавате, да увек креирате нове циљеве, да стичете нова знања, да ослушкујете потребе купаца. То смо ми успели и због тог пакета купци се радо упуштају у нове пројекте са нама, јер могу да се ослоне на нас као на сигурног пословног партнера, који може да испуни њихова очекивања .
– У 2008. години купили смо од једног ужичког приватника пословни простор где се и сад налазимо и континуираним растом пословања успели смо да доградимо просторије.

УН: То значи проширење погона и капацитета?
– У овој години смо проширили производни погон и сада имамо укупно 4.000 квадрата. Наиме, проширили смо просторије за производни део, изградњом нове хале, а у изградњи је и нова управна зграда. У складу са тим, да би попунили те просторије поручен је низ нових машина, од којих је део већ стигао у нашу фабрику, попут инџекционе пресе нове генерације за нови и савременији процес производње. Купили смо и компресионе пресе, које ће да подрже повећане потребе тржишта које су у најави, и планирамо да у наредне две до три године радимо на развоју нових послова који сада сукцесивно улазе у серијску производњу и достижу серијску зрелост. Са овим капацитет је повећан сто посто.

УН: Имате ли купце за то и за које све гране индустрије радите?
– Имамо купце. Радимо за разне индустријске гране од аутомобилске, електро и грађевинске индустрије до машиноградње. Ми смо се специјализовали за точкове за пољопривредне машине и радимо их посебном технологијом. На тржишту су се показали као доста добри и издржљиви. Наравно, и материјали које користимо су адекватни, и као такви подржавају квалитет производа. Поред тога, прерађујемо гуму, силикон, пластику и делимично метал због калупа које правимо и производе које правимо у сопственој режији. Имамо комплетан инжињеринг и своју алатницу.

УН: Колико извозите од своје производње и у колико земаља?
– Извозимо преко 95 посто својих производа на тржиште Европске уније и у доста земаља имамо купаца. Извозимо у 12 земаља.

УН: Недавно сте били на сајму у Русији. Какав је то сајам био и да ли сте задовољни како сте прошли?
– Излагали смо на сајму у Краснодару. То је био сајам агроопреме и пољопривреде, на коме су се излагали трактори и прикључне машине, што је за нас било интересантно. Наша сфера интересовања је била да дођемо у контакт са произвођачима пољопривредних машина, опреме и резервних делова. Иначе, то је био први пут да имамо свој штанд и да излажемо наше производе. Одазив посетилаца нашем штанду је био доста већи него што смо очекивали. Ми стварно нисмо имали превелика очекивања, па нам је та посета била доста занимљива. Углавном су се интересовали Руси. Сада смо у контакту са неколико фирми, којима смо послали понуде и време ће показати да ли ће бити уговореног посла или не.

УН: Дакле, презадовољни сте како сте прошли на том сајму. Да ли то значи да ћете сада чешће посећивати сајмове као излагачи?
– Као посетиоци били смо често на сајмовима, али сада после ових утисака имамо у плану да наставимо да излажемо на одабраним сајмовима. Из овог искуства научили смо да присутност на сајмовима као излагача представља на неки начин улагање у имиџ и бренд, и стиче се доста другачија позиција на тржишту, другачије вас виде потенцијални потрошачи ваших производа. Присутност на сајмовима говори о томе да улажете у свој производ и да се озбиљно бавите својим послом.

УН: Какви су ваши планови у наредном периоду?
– Наредни циљеви су да се попуни нови простор и оптимизирају процеси, као и да се неке ствари и аутоматизују да би се постигао већи континуитет у квалитету.

УН: Ваше предузеће се већ укључило у дуално образовање и да ли вам је потребан одређен кадар којег нема на тржишту рада?
– Из Техничке школе већ имамо ученике на пракси. Претходних дана смо са члановима Градске управе водили разговоре на тему заједничког стипендирања студената, тако да намеравамо и у том сегменту да дамо свој допринос. Потребан нам је кадар, али моје размишљање иде у том правцу да се студентима који су на студијама пружи могућност да после дипломирања могу да се врате у Ужице, јер ће им бити омогућен сигуран посао. То су углавном машински инжeњери и хемичари смера прерада пластике.

УН: Шта бисте поручили младим људима који би се упустили у неки посао?
– Желим да охрабрим све људе који сањају о томе да раде нешто, да буду истрајни у томе и на тој идеји коју имају, да буду свесни да нису битна два или три елемента оного што нуде, него комплетан пакет, о коме сам већ говорио, и што је пакет комплетнији и што је свест ка томе већа, успех је фактички неизбежан.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

2 više komentara

Marko 24. јануар 2017. - 10:19

Ti si prijatelju ovde došao zbog jeftine radne snage.Plate kod Užičkih privatnika koji rade proizvodnju su bedne. Pogotovo kod onih što rade izvoz.

ponovi
Milan 16. фебруар 2017. - 15:28

Pozdrav za Midu, Voja, Misa, Obrada, Radinu, Radu, Lidiju, proizvodnju, doradu, alatnicu i administraciju! 🙂

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.