početak GRADSKAINFO ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ

od nedelja
669 pregleda

Основна школа ,,Нада Матић“ Ужице
Светски дан планете Земље установљен је 1970. године у Сједињеним Америчким Државама, а обележава се широм света од 1992. године, сваког 22. априла, када је на Конференцији Уједињених нација о животној средини у Рио де Жанеиру установљен дугорочни Програм за промоцију одрживог развоја. Циљ обележавања овог датума је да се кроз различите активности и кампање скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме са којима се суочава савремени свет, услед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена.
Наша школа, већ традиционално, прикључује се овој иницијативи, организовањем тематских радионица у вези са заштитом животне средине. Ангажовање ученика и наставника у овој области има за циљ освешћивање важности очувања животне средине, усвајање рациoналнијих модела коришћења енергије и развијање навика селектовања и рециклирања отпада.


Интегративни приступ овој теми обухватио је осам наставних предмета (биологију, географију, хемију, српски језик, ликовну културу, енглески језик, природу и друштво и верску наставу) и ученике од 1. до 8. разреда. Кроз различите облике и методе рада (излагање, презентације, огледи, изложбе, рецитали, истраживање, моделирање, драматизације), на српском и енглеском језику, ученици су говорили о последицама загађења животне средине на раст и развој биљака, али и осталих живих бића, узроцима и интензиту ишчезавања појединих животињских врста, као и о неким занимљивостима у вези са појединим животињама, о заштићеним врстама биљака и животиња у појединим државама, загађењу и заштити атмосфере нашег града и околине, загађењу проузрокованом тешким металима. Бавећи се рециклажом на занимљив и креативан начин, ученици су показали како од материјала и предмета којима је место на депонији могу настати уметничка дела. Изложбу ликовних радова чиниле су технике ансамблажа и уметничке инсталације, као и покретни роботи настали од лименки, конзерви, жице, картона…
Овом заједничком радионицом дали смо свој мали допринос за сјајнију будућност. Сваки појединац мора постати свестан своје одговорности према планети на којој живи, како би смањио негативан утицај на животну средину.

Оливера Шуљагић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.