početak EKONOMIJA Радницима касне отпремнине

Радницима касне отпремнине

od nedelja
601 pregleda

ИЗ РАДА АПОТЕКАРСКЕ УСТАНОВЕ
Седам сада већ бивших немедицинских радника установе „Апотека Ужице“ рекло је да ће поднети тужбу против ове установе, јер је прошао рок за исплату отпремнине. Младен Бучевац, Будимирка Бабић, Драгана Миросавић, Снежана Поповић, Наташа Миловановић, Татјана Ћировић и Александра Гороњић су 31. јанаура потписали опције да напусте „Апотеку“, уз обавезу послодавца да им до 3. марта исплати 254 евра по години радног стажа.
– У Апотеку је стигла анкета ко жели добровољно од немедицинских радника да напусти установу уз опцију, да би се директор информисао колико је нас заинтересовано. Нас седам је то прихватило. Није нас нико присиљавао да напустимо фирму, али се већ говорило да нас има доста вишка, да ће доћи до приватизације и слично. Сачекали смо два дана док је правница узела нацрт од Дома здравља о споразумном раскиду радног односа. Та понуда није дошла од Министарства здравља, нити је Управни одбор донео било какву одлуку. Правница је рекла да је то било на Управном одбору, али за то немамо никакве папире. Закључили смо споразум о престанку радног односа, а рок за исплату отпремнине је био 30 дана, односно 3. марта. Рок је прошао, а исплате нема – рекла је Снежана Поповић и додала да од када је директор дошао, да су се пореметили међуљудски односи.
Дуг по основу опција је од 5.000 до 8.000 евра по раднику, зависно од година радног стажа, који се креће од 19 до 34 година.
Радници сматрају да су на неки начин преварени. јер им oпције још увек нису исплаћене. За директора кажу да је постављен испред СНС-а, иако није испуњавао све услове, а поред тога наводе да његова бивша супруга је и сама власник једне апотеке у Ужицу.
– Ми само тражимо своје право да се испуни ово што смо потписали – рекла је једна од радница.
Ови радници су били запослени на пословима спремачица и службеника, и да ће код агенције која пружа услуге спремања и чишћења бити међу првим ангажованим када буду биле потребне апотеци.
Директор Радоица Ницовић каже да „Апотека Ужице“ искључиво послује на тржишним основама и да сами финансирају материјалне трошкове и плате, и да немају помоћ од Републике Србије и Града Ужица.
– Због све већег присуства приватних апотека у граду, принуђени смо да урадимо рационализацију запослених на добровољној основи, да би смањили трошкове. После Београда, Ужице је град који има највише запослених у апотекама. Ми имамо 28 апотека на региону са 254 запослена, од којих је 64 немедицинско особље. Понудили смо ко хоће да иде добровољно и њих седам се за сада пријавило. Ми смо на време обезбедили све потребне папире од Министарства финансија до Министарства здравља, предали Влади Србије и сада чекамо њен закључак. По доношењу закључка, радници ће за дан добити новац. Њихово легитимно право је да се љуте и траже новац, и да туже. Ипак, очекујем да ће Влада Србије за који дан донети тај закључак и да ће новац бити исплаћен до краја ове седмице – рекао је директор Ницовић.
Он је још додао да је и даље у току добровољно напуштање установе, а да ће на крају и сигурно доћи до отпуштања ширих размера.
– Ко сада у новом кругу потпише одмах ће добити новац, јер Влада Србије доноси само једном закључак, који важи за даље. До отпуштања немедицинских радника свакако мора доћи, јер је уведен оперативни систем, где фармацеути сада сами раде преко компјутера проверу и уношење рецепата. Још када се уведу и заживе електронски рецепти, тек тада ће бити вишка запослених по службама – рекао је Ницовић.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.