početak GRADSKA ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

od nedelja
926 pregleda

OŠ NADA MATIĆ

Основна школа ,,Нада Матић“ Ужице
Светски дан заштите животне средине обележава се сваког 5. јуна, још од 1972. године, са циљем да се кроз различите активности и кампање скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме са којима се суочава савремени свет, а у чијем корену лежи несмотрено и нерационално коришћење природних ресурса од стране човека.
Наша школа се, већ традиционално, прикључује овој иницијативи организовањем тематских радионица у вези са заштитом животне средине. Ангажовање ученика и наставника у овим облицима рада има за циљ освешћивање важности очувања животне средине, усвајање рациналнијих модела коришћења енергије и развијање навика селектовања и рециклирања отпада.

OŠ NADA MATIĆ 2

Интегративни приступ овој теми обухватио је осам наставних предмета (биологију, географију, хемију, техничко образовање, српски језик, ликовну културу, енглески и италијански језик) и ученике од 5. до 7. разреда, као и одељење ученика са потребом за додатном подршком у образовању.
У различитим облицима и методама рада (излагање, презентације, изложбе, рецитали, драматизације, истраживање, моделирање) ученици су говорили о угроженим животињским врстама у Србији, националним парковима, њиховој важности и биолошкој разноврсности и богатству, рециклажи, обновљивим изворима енергије и енергетској ефикасности, загађењу града и околине, примерима добре праксе у Италији, активизму у области заштите животне средине, природи као примарном услову опстнка живота на планети Земљи.
Интересовање ученика за учешће у оваквим радионицама је из године у годину све веће, што нас охрабрује и указује на то да су идеје заштите животне средине и свест о личном ангажману појединца постале важан део њиховог одрастања.

Снежана Цветковић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.