početak GRADSKAINFO Od Popove vode do Stapara

Od Popove vode do Stapara

od Toni Stanković
2,K pregleda

kačer, popova voda, bela zemlja, krnda, stapari, vrutci

Dođe jesen, pa smo proredili nedeljne šetnje. Što zbog obaveza, što zbog kiše. Vikendi u oktobru nisu bili baš najpovoljniji za akitvnosti po prirodi, ali je ovaj pozni novembarski bio izvanredan. Za razliku od sumorne atmosfere u Našem malom mistu, punog smoga i magle, na okolnim brdima, subota, 19. novembra, bila je sunčana i idealna za šetnju. Termometar na Beloj zemlji je pokazivao čak 22 stepena. Krenuli smo sa Popove vode, preko dela Drijetnja, pa se spustili u Kačer, u nameri da dođemo do železničke stanice u Tripkovi. Ipak, po savetu jednog meštanina, nismo išli prema železničkoj stanici, već smo izbili na prugu nekih 4-5 kilometara niže, prema Krndi. Iako smo otišli drugom putanjom, nismo se pokajali. Otkrili smo, za nas, potpuno novi način da dođemo do Krnde i time skoro potpuno zaokružimo sve pešačke staze u tom kraju. Pošto smo tu skratili put za 4-5 kilometara, umesto da se sa brane u Vrutcima vratimo kroz tunele u Užice, rešismo da iskoristimo lepo vreme da se popnemo na Malića brdo, pa preko Jasika i Stapara dođemo u Užice. Šteta što u ovo doba vrlo rano pada mrak, pa smo do Sinjevca stigli po mrklom mraku. Doduše, sa Sinjevca noću je fantastičan pogled, Turica izgleda kao velegrad. 

kačer, popova voda, bela zemlja, krnda, stapari, vrutci

Zaista, iako je pozna jesen, i priroda je prilično sumorna, predeli od Kačera prema Tripkovi izgledaju fenomenalno. Dok smo prolazili dolinom, pogleda na okolna brda neodoljivo me asocirao na kaubojce sa Vinetuom. Vrlo neobično, iako Kačer i Tripkovu deli tek mala Sušica, koja leti i presuši, predeli su potpuno različiti, što je posebna draž. Jedva čekam proleće, kada sve počne da buja, jer će tada kontrast biti još veći. Inače, preporučujem svima ovaj predeo za šetnju. Praktično ne može da se zaluta, većim delom priroda je skoro netaknuta, a povratak je moguć kroz tunele, kanjonom Đetinje i sve ukupno je nekih 25 kilometara lagane šetnje sa Popove vode do gradske plaže.

Kada dođete do Kačera, možete da odaberete i da odete levo (što je nama namera sledeći put) i dođete do železničke stanice u Tripkovi, pa onda desno prema Užicu, ili odete desno, kao što vidite na fotografijama i idete pravo prema Krndi, brdu iznad brane na jezeru Vrutci. 

Toni Stanković

srodni linkovi:

http://uzickanedelja.rs/manastir-dubrava/

http://uzickanedelja.rs/meandri-uvca/

http://uzickanedelja.rs/posetite-solotnik/

http://uzickanedelja.rs/surova-lepota/

http://uzickanedelja.rs/od-kraljevog-trga-do-kraljevog-potoka/

http://uzickanedelja.rs/buarski-bulevar/

http://uzickanedelja.rs/i-bi-prsutijada/


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.