početak GRADSKAINFO Од слика до старог намештаја

Од слика до старог намештаја

od nedelja
2,5K pregleda

„НОЋ МУЗЕЈА“ У УЖИЦУ
Ужичани су у суботу, 20. маја, вече „Ноћ музеја“ могли да проведу у неколико установа културе и школама. У Народном музеју у Ужицу могла се видети изложба новца Народне банке Србије, сталне поставке Ужичка република и легат Михаила Миловановића и обићи „трезоре“, док је у Јокановића кући отворена изложба сликара и вајара Зорана Игњатовића из Љубљане.
– Дошло је доста људи, без обзира на временске прилике. Простор је леп, интиман. Иако се чини да је мали, у ствари има 80 квадрата. Радови нису збијени и дишу, и поставка је сјајна. Публици се допало, а да ли их више провоцирају скулптуре или слике, не могу да проценим – рекао је Игњатовић у ужичкој „Ноћи музеја“. Ова изложба је отворена до краја јуна.
У ужичком Историјском архиву посетиоци су могли да виде изложбу посвећену митрополиту Јосифу Цвијовићу „Духовник и ратник (1878-1957)“.
Ове године Техничка школа „Радоје Љубичић“ потрудила се да на опригиналан начин подсети посетиоце на педесете и шездесете године прошлог века. У холу школе је била изложена „фића“, на спрату је отворена изложба старог намештаја, апарата, па чак и „поника“, значке, пионирске мараме и све друго што је означило почетак друге половине прошлог века. Организована је пројекција филма „Знаменити Ужичани“, док су се ђаци драмске секције представили у представи „Јазавац пред судом“.
– Изложба на другом спрату школе састављена је од предмета које смо доносили од куће и једног дела који смо позајмили од Народног музеја Ужице. Према реакцији посетилаца, видимо да се буди сета и носталгија за тим временом – кажу организатори изложбе.


У Уметничкој школи у току ноћи биле су отворене радионице свих смерова који постоје у школи, где су грађани могли и да сами учествују у стварању неког новог уметничког дела. Као и претходне године, уручене су награде за најбоље који су учествовали на ликовном конкурсу за ученике седмих и осмих разреда основних школа „Мој свет“ на тему „Портрет“. На конкурсу је учествовало 19 школа из Златиборског округа. Прва награда – цртеж је додељена Милошу Варагићу, ученику 7/1 одељења ОШ „Душан Јерковић“, друга награда – цртеж је додељена Милану Млађеновићу ученику 7/1 одељења ОШ „Добрисав – Добрица Рајић“ из Бистрице код Нове Вароши и трећа награда – цртеж је додељена Анастасији Продановић, ученици 7/4 одељења ОШ „Нада матић“ Ужице.
Прву награду – слика је освојио Богдан Јовићевић, ученик 8/2 одељења ОШ „Емилија Остојић“ из Пожеге, другу награду – слика је освојила Ана Стојковић ученица 7/1 одељења ОШ „Мићо Матовић“ из Катића и трећу награду – слика је добила Јана Симић, ученица 8/3 одељења ОШ Слободан Секулић“ Ужице.
Похвале за цртеж је добила Нина Цвијовић, ученица седмог разреда ОШ „Богосав Јанковић“ Кремна и слика Милице Чакаревић, ученице 8/1 одељења ОШ „Вук Караџић“ из Каона.
У Уметничкој школи је приређена и модна ревија, на којој су ученице школе носиле радове настале у овој школи, у смеру моделари.
Интересантно је било и у радионици смера ливаца и вајара.


– Овде ученици стичу знање и вештине који су везане за рад и струку, а то подразумева израду од скице до коначног решења – портрет, скулптура, торзо, имамо фрагменте средњовековног оружја, медаље, плакете и слично. По принципу и систему образовања имамо могућност да лијемо елементе везане за хладни и врући лим. Пошто немамо услове да лијемо метал, можемо да опонашамо ливење. Дакле, овде се стиче знање за вајарске вештине, а када извуку тему за матурски испит, онда је то конкретна тема, попут – средњи век, барок, ренесанса. Смер има вајарски приступ од плитког рељефа до 3Д итд. – рекао је професор у школи Милован Даговић, магистар вајарства.

З. Г.

погледајте галерију фотографија:


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.