početak EKONOMIJA Само 3 посто жена су власнице фирми у Србији

Само 3 посто жена су власнице фирми у Србији

od nedelja
1,3K pregleda

IMG_0501

ЖЕСНКО ПРЕДУЗЕТНИШТВО
У Регионално привредној комори Ужице одржана је друга у низу едукативних радионица „Подршка женском предузетништву“, које организује Привредна комора Србије, у сарадњи са Удружењем пословних жена Србије, Фондом за развој РС и Развојном агенцијом Србије, а уз подршку компаније ДХЛ Интернационал Београд.
Александар Грачанац, из Центра за мала и средња привредна друштва Привредне коморе, рекао је да је ова година година предузетништва и да се преко оваквих радионица покушава анимирати жеснко предузетништво.
IMG_0494

– Кампања која је кренула из Министарства привреде укључила је читав низ активности и институција, на који се начин покреће, финансира бизнис и шта предузетнице могу да очекују убудуће. Потенцијал предузетништва Србије је велики и велики број грађана може да покрене неки бизнис. Оно што је недостајало у протеклим годинама јесте синхронизација институција. У овој години требало би да се покрене читав сет измена и допуна одређених закона, који су онемогућавали да се побољша приватно предузетништво. Ове године је држава кроз институције, као што су Фонд за развој и Развојна агенција Србије, определила 16,6 милијарди динара, од чега је 4,4 милијарде донара су бесплатна средства. Један део је опредељено за женско предузетништво или предузетништво младих – рекао је Грачанац и додао да је у Србији око 26 процената жена у приватном бизнису, од чега су 3 процента власнице, а остале су у менаџерским структурама и да је то веома ниско у односу европске државе.
Наташа Главендекић из Развојне агенције Србије је одржала кратку презентацију на који се начин помоћи женама.
– Наша помоћ се састoји да се жена уведе и да скупи храбрости да уђе у приватно предузетништво. Ове године Развојна агенција Србије је можда мало више препознала потенцијал у женама, а до сада је имала мање подршке. Ми у програму подршке, у Старт ап програму, нудимо 50 посто бесповратних средстава од укупног пројекта. Укупан буџет износи 100 милиона динара, а распон поделе је од 300.000 до милион динара. Има великог интересовања преко наших регионалних развојних агенција. Ми финансирамо производњу, прераду и само неке услужне делатности, а највише је интересовање у производњи и то мале неке приватне фирме, на пример производња колача. Да би добиле средства, жена не сме да има фирму, да је држављанка Републике Србије, да није запослена и да је регистрована у Националној служби за запошљавање. Фирма мора да постоји две године од тренутка регистровања и ми вршимо мониторинг – рекла је Наташа Главендекић.
Јелена Живковић из Удружења пословних жена Србије рекла је да се удружења бави женским предузетништвом већ 18 година.
– Данас смо овде да подржимо радионицу и ту су наше предузетнице из Ужица и Пријепоља. Наше удружење има 260 чланова из Београда и околине, а имамо девет партнерских удружења у Србији и свеукупно бројимо 900 чланова. У овом крају, као пример добре праксе су Милева Малишић, директорка ТВ Форум из Пријепоља или Слађана Шуманац, власница бурегџинице „Блу мун“ у Ужицу – рекла је Живковићева.

З. Г.

IMG_0502

IMG_0499 IMG_0504 IMG_0505 IMG_0509 IMG_0510 IMG_0511 IMG_0512

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.