početak GRADSKAINFO ОДБРАНИМО РЕКЕ ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ

ОДБРАНИМО РЕКЕ ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ

od nedelja
1,3K pregleda

СЛОБОДНИ ЉУДИ ЗА СЛОБОДНЕ РЕКЕ

Савиндан 27.01.2019. Студентски трг Београд

Одржан је највећи еколошки протест у Србији у организацији Одбранимо Реке Старе Планине са једним јединим захтевом: моментални мораторијум на изградњу деривационих мини хидроелектрана на територији Републике Србије.

ОДБРАНИМО РЕКЕ ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ

планирано обраћање на протесту од којег смо одустали услед великог броја дивних и битних говорника које смо први пут имали прилику да чујемо уживо.
Долазимо из Ужица, што значи да већ низ година знамо шта значи живот на биолошком минимуму, бар што се пијаће воде и ваздуха тиче.
Ужице може да се похвали тиме што има прву малу централу у Европи изграђену на Теслиним принципима. Инвеститори је увек узимају као адут. То је оно како обновљива енергија треба да изгледа.
Али онда смо видели шта је урађено на нашој Приштавици, Црном Рзаву, Пањици. Чак су и прву централу прекројили. Имали смо довољно времена да упоредимо. Оно што раде нашим рекама нема никакве везе са Теслиним принципима. Теслина идеја није била уништавање природе. Његова жеља је била да електрична енергија буде добробит свих.
Зато желимо да поручимо свима који трампе и сахрањују реке Србије: нећемо више дозволити да иза идеје једног генија кријете вашу похлепу. Сви знамо да је похлепа заведена под ставком бр.6 као један од седам смртних грехова.
Сретан вам Свети Сава, Дрина и Морава!

Текст и фото: Тијана Јевтић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.