početak GRADSKAINFO Ledeno doba u Čikagu

Ledeno doba u Čikagu

od nedelja
733 pregleda

Charles Martinez looks over the partially frozen Lake Michigan and the Chicago skyline, January 5, 2015. REUTERS/Jim Young (UNITED STATES – Tags: ENVIRONMENT SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY)

Ne bih danas da načinjem priču o globalnom zagrevanju, jer se ovih dana u Čikagu dešava upravo suprotno. Sutra će biti zabeležene rekordno niske temperature, uz uticaj vetra i pravi osećaj od minus 60 stepeni Celzijusa. Ako meteorolozi uspeju da izmere toliku hladnoću. Kažu da će biti hladnije nego na Mont Everestu, Antarktiku i u Sibiru. Sa svih strana pljušte saveti – ako ne morate da budete napolju sutra, nemojte biti, a ako baš morate, stavite na sebe sve što imate od zimske garderobe u ormarima, pokrijte lice i ruke, jer se prsti , izloženi hladnoći, mogu zalediti za samo 5 minuta. Mi smo već dobili uputstvo da sutra radimo od kuće.
Hladno je u Čikagu već danima, ali se ekstremno niske temperature očekuju od večeras u 6 popodne, kada će vetar dostići 30 milja na sat, i doneti hladnoću koja će trajati sve do četvrtka popodne. Škole će biti zatvorene, mnogi letovi na aerodromima O’Hare I Midway otkazani, vozovi će kasniti (od juče su im šine u konstantnom plamenu, koji pomaže odmrzavanju), iako su danas išli po skoro perfektno tačnom redu vožnje.


Gradske službe su spremne za ledeni talas koji dolazi kao posledica polarnog vrtloga, i kako meteorolozi upozoravaju, njegovog repa koji se čudesnom snagom prirode otkinuo i krenuo prema Čikagu. Zdravstvene ustanove, elektrodistribucije, distributeri gasa, kablovske kompanije, svi su u merama opšte pripravnosti, ali ni oni nisu u stanju da predvide posledice koje brutalna hladnoća može ostaviti na zdravlje Čikažana, snadbdevanje strujom i gasom. Za beskućnike su otvorena skloništa, a socijalne službe i gradski oci ih mole da se u skloništa prijave i tu provedu narednih nekoliko ledenih dana.
Jutros sam u mom lokalnom vozu do posla bila svedok plemenitog gesta mladog čoveka (koji stvarno liči na Isusa), koji je svoju dugu perjanu jaknu poklonio beskućniku. Kada sam mu, skoro zaplakana, lično zahvalila, rekao mi je da tog čoveka viđa svakog jutra na istoj liniji, i da je samo želeo da mu danas, makar danas, bude toplije. “Moramo brinuti jedni o drugima, vremena su strašna” – dodao je Mike, dok smo se rastajali u ledenom jutru.
Sutra će 85 posto teritorije SAD biti temperaturnom minusu, što do sada nije zabeleženo, a stanovnici Čikaga i srednjeg zapada danima će se sa pravom pitati – Zašto živimo ovde. Kada dodje leto, onda dobijemo pravi odgovor.

Mila Filipović


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.