početak GRADSKA За сада пријављено 57 учесника

За сада пријављено 57 учесника

od nedelja
520 pregleda

11. ПУТ ПЛИВАЊЕ ЗА БОГОЈАВЉЕНСКИ КРСТ
На Богојављање, у суботу, 19. фебруара 2919. године, са почетком у 10 сати, испод бране на Градској плажи, по једанаести пут, биће одржано пливање за Богојављенски крст. За пливање се до сада пријавило 57 учесника, од којих два малолетника и две даме.
Градски већник Драгољуб Костић рекао је да као и сваке године овај догађај организују Град Ужице и Српска православна црква у Ужицу, а спроводи установа „Велики парк“.
– Пријављивање још није завршено и уколико неко жели да плива, може да се пријави до петка 18. јануара до 12 сати на Градском тргу на клизалишту. За сада је пријављено 57 учесника. Грађани су прихватили ову манифестацију. Из године у годину повећава се број учесника који пливају за Богојављенски крст, али и оних који долазе да гледају тај догађај. Они који пливају по хладноћи јунаци су нашег града, сви они, без обзира ко први доплива до часног крста – рекао је Костић.
Динко Жувела из „Великог парка“ рекао је да су најмлађа двојица учесника који имају по 17 година, а најстарији учесник има 61 годину.
– Морам да нагласим да млађи од 18 година могу пливати уз сагласност оба родитеља. Имамо пријављене и две даме. Сви учесници ће бити прегледани у Удружењу риболоваца између 7 и 10 сати и позивамо све њих да не прескоче лекарски преглед – рекао је Жувела и додао да ће им у техничком смислу помоћи и екипа Црвеног крста.
Он се захвалио и златари „Карат“, која је обезбедила златник оног ко узме крст.
Свештеник ужичке цркве Љубан Петровић је рекао да ће се на Богојављење у ужичким црквама служити литургија, и то у цркви Светог Ђорђа у 7.30, док ће у цркви Светог Марка служење почети у осам сати.
– После литургије кренућемо у литију до Ђетиње. Током литије и на Ђетињи молићемо се Богу да освешта град и реку. Када свештеник каже “Бог се јави”, учесници ће почети да пливају за часни крст који је донет из Јерусалима. Црква ће даривати учеснике иконом која је благослов – рекао је свештеник Љубан Петровић и подсетио да се празником Богојављење обележава успомена на Христово крштење на реци Јордан, која симболизује почетак хришћанске проповеди.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.