početak KULTURAMUZIKA Одржан концерт „Џа или бу“

Одржан концерт „Џа или бу“

od nedelja
823 pregleda

НЕБОЈША СИМЕУНОВИЋ – САБЉАР, ЏА ИЛИ БУ
Упркос отказивању концерта групе “Џа или бу” у Градском културном центру у Ужицу, у суботу 11. марта је одржан концерт овог београдског панк рок бенда у Клубу КА -3.
– То није први да се концерт отказује из политичких разлога. Концерт је био заказан, иако у Градском културном центру кажу да није. На нашем сајту, под именом у лажи су кратке ноге, објавили смо све доказе да је концерт био заказан. Они су избрисали тај догађај, пошто су отказали концерт – рекао је Небојша Симеуновић Сабљар, певач групе “Џа или бу”.
Сабљар се захвалио групи људи који су га позвали да дође у Ужице и одржи концерт.
– Зaхваљујем се људима који су организовали овај концерт. Ми смо дошли, одсвираћемо концерт и на тај начин пробијамо цензуру – рекао је наш саговорник.
Певач “Џа или бу” је дошао у жижу јавности када је пред претходне изборе привођен на информативни разговор, па је након тога и настала песма “Диктаторе”.
– Планирали смо да правимо мајицу са силуетом склопљених руку, али је нисмо никада одштампали. Имали смо само припрему, односно фотографију, коју смо избацили на страницу, да видимо каква је реакција људи, да ли их интересује тако нешто као мајица “Џа или бу”. На крају је нисмо ни урадили. Радили смо наше мајице са песницом и она је тренутно актуелна. После пар месеци био сам у студију. Жена ме зове и каже ми да ме траже неки људи. Ја дођем, кад оно инспектор и инспекторка ми уруче позив за информативни разговор због високо-технолошког криминала и угоржавања безбедности премијера. Значи, ја сам тај који је угрозио његову безбедност, можда сам атентатор или нешто слично. Позван сам у зграду Савезног СУП-а СИВ-а, западно крило. Тамо сам дао изјаву да је то силуета и да она не представља никог одређеног, значи склопљене руке су држали многи диктатори, а могу и ја да их држим. На крају сам им се захвалио што се брину за моју безбедност. Мислим да је то једно класично застрашивање, које нема никакву основу по коме некога могу да оптуже за такве ствари. Тражио сам да ми дају моју изјаву у којој сам рекао да сам против насиља, против такве врсте политичке борбе, нису смели да ми дају документ да ја њих не бих тужио за узнемиравање. Ради се о класичном застрашивању пред изборе, где се људи плаше и наводе на то или да не изађу на изборе или да гласају за власт. Као реакција на цео тај догађај у року од три дана сам урадио текст, направио музику, снимили песму за албум и убацили, иако није била планирана – рекао је Сабљар.


Отказивање концерта због песме “Диктаторе” било је и раније.
– Непосредно после изласка албума требало је да одржимо концерт у Студентском граду. Назвали су нас пред сам концерт и рекли нам да можемо да свирамо, али да не свирамо “ону песму”. Питамо, коју песму, а они кажу да ми знамо добро коју песму. Пристали смо на то због концерта и људи који долазе, али, после сат времена позвали су нас поново, и рекли да су се консултовали и да отказују концерт, јер мисле да ћемо ми ипак ту песму одсвирати. После тога, десеак пута до сада, догодило се да су нас у старту одбили, како не би смели да нас пусте да одржимо концерт, да не желе да ризикују да изгубе посао. Све се радило о државним установама, градским културним центрима, домовима омладине и слично. То се није догађало у клубовима који су у приватном власништву. Тада нисмо хтели да дижемо буку око тога, да нам не би још више ускратили концерте, али ово је превишило сваку меру и морали смо да се огласимо поводом тога – рекао је Сабљар.
Албум “Седма сила” од “Џа или бу” проглашен је од стране слушалаца радија “Београд 202” за албум 2016. године, као и њихов сингл за најбољи сингл у прошлој години.
– То је за нас дупла крупа у тој години, то значи да је одлично прошао и људи га воле – рекао је певач “Џа или бу”.
Ове године славе 30 година постојања и том приликом планирају да одрже велики концерт.
– Ове године славимо 30 година постојања бенда и поводом тога направићемо један велики концерт у Београду, који ће највероватније бити бесплатан. Требало би да се одржи 28. или 29. априла, у “Божидар Аџији”, у нашој општини Врачар, и надам се да неће доћи до неке забране. Не смем више ни да причам – најавио је Сабљар и још једном се захвалио свим људима који их подржавају и који су организовали концерт.
– Хвала свима који су у овом учествовали, јер су рекли “не” цензури, јер то не постоји у било каквој демократији. То је оличење само диктаторских режима – закључио је наш саговорник.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.