početak AKTUELNO ODRŽAN SEMINAR U KOMORI

ODRŽAN SEMINAR U KOMORI

od nedelja
587 pregleda
Seminar u Privrednoj komori

Seminar u Privrednoj komori

Danas je u Privrednoj komori u Užicu održan seminar posvećen primeni zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju pod nazivom “Sporazumno finansijsko restrukturiranje privrednih društava”. Projekat realizuje međunarodni konzorcijum stručnih savetnika koji čine Partneri Srbija, Advokatska kancelarija Andrić, EMA Global (SAD) i ADR Center (Italija).

“Sporazum o finansijskom restruktruiranju je postupak u kome se preduzeće koje se nalazi u finansijskim teškoćama, dogovara sa svojim poveriocima o redefenisanju dužničko-poverilačkih odnosa. To je jedan novi institut, u kome se obaveze koje preduzeće ima prema svojim poveriocima, a to su najčešće banke, ponovo urede, u smislu da se olakša finansijski položaj preduzeća. To se radi sa ciljem da preduzeće te obaveze uredno izmiruje u narednom periodu, i to da radi uspešnim poslovanjem”, objašnjava Božana Jakišić iz Privredne komore Srbije.

Privredna komora Uzice 1

Seminar

“Ovaj postupak je novijeg datuma koji se primenjuje od sredine 2012. godine, a država je na neki način pokušala da podstakne i dužnike i poverioce da se uključe u ovaj postupak. To je uradila tako što je izmenila određene poreske propise i omogućila preduzećima da mogu da poreske obaveze koje imaju prema državu reprogramiraju na 60 meseci, uz grejs period od godinu dana. Naravno, nisu zaboravljene ni banke, koje su dobile određene benefite vezano za odluku o klasifikaciji njihovih potraživanja”, navela je Božana Jakišić.

Iako je sigurno da u Srbiji postoji veliki broj preduzeća koji se suočavaju sa finansijskim problemima, za sada se samo 30 njih prijavilo za ovaj projekat. Kako bi se neko preduzeće prijavilo, ono mora da bude zaduženo kod najmanje dve banke.

“Glavni razlog za taj kriterijum je kako bi se sprečile zloupotrebe”, objasnila je Jakišić, dodajući da za sada nema prijavljenih preduzeća iz Užica.

Seminar je namenjen potencijalnim učesnicima u sporazumnom finansijskom restruktuiranju (privrednim društvima, bankama, advokatima i dr), a ima za cilj efikasniju i širu primenu SFR kao instrumenta za uređenje dužničko poverilačkih odnosa između privrednih društava u finansijskim teškoćama i njegovih poverilaca, prvenstveno banaka.

N. Kutlešić

 

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.