početak AKTUELNO ODRŽANA JAVNA PREZENTACIJA O POSTROJENJU U GORJANIMA

ODRŽANA JAVNA PREZENTACIJA O POSTROJENJU U GORJANIMA

od nedelja
709 pregleda
Prezentacija o postrojenju u Gorjanima

Prezentacija o postrojenju u Gorjanima

Danas je u Gradskoj kući u Užicu održana prezentacija pod nazivom “Uticaj projekta izgradnje postrojenja za preradu otpadne vode na grad Užice”. Na događaju su pored predstavnika lokalne samouprave govorili i predstavnici konsultantske kuće Gauff, dipl. ing. Dirk Joormann i dipl. ing. Višeslav Ristić. Svi koji su prisustvovali ovoj prezentaciji mogli su da postave pitanja što se tiču ovog postrojenja.

“Projekat postrojenja za otpadne vode u Gorjanima je veoma značajan projekat za naš grad. On nosi niz pogodnosti, a najveća je što podiže na znatno viši nivo zaštitu životne sredine, a mi znamo da je to jedan od najvećih problema grada Užica. Takođe stvara veoma značajne mogućnosti za zdrav razvoj poljoprivrede u Sevojničkoj dolini”, rekao je Tihomir Petković pre same prezentacije koja se pretvorila u javnu raspravu koja je trajala više od dva sata.

Postrojenje u Gorjanima za preradu otpadnih voda 2

Svečana sala je bila puna

Građani Gorjana koji su prisustvovali samoj prezentaciji postavili su niz pitanja, što gradonačelniku i predstavniku ministarstva, što predstavnicima koji su radili na ovom projektu. Više puta tokom same, slobodno možemo reći rasprave, građani su spominjali svoju decu, kakav će uticaj imati postrojenje na njihov život i izrazili nezadovoljstvo time što se ovo postrojenje gradi baš u Gorjanima. Međutim, oni nisu mogli da odgovore na pitanje zašto su nezadovoljni lokacijom, jer ni sami ne znaju da li će i kakav uticaj ono imati na njihov život. Studija, koja treba da da odgovor upravo na to pitanje, do sada nije urađena. Glavni razlog za to je što je projekat stopiran još pre godinu dana jer građani ne dozvoljavaju da se sa njim nastavi.

“Ministarstvo ni u kom slučaju ne insistira na ovom projektu ako grad odluči da ide u drugom pravcu i na neki drugi način reši problem otpadnih voda. Postoje drugi gradovi koji su takođe zainteresovani za ova sredstva i mi nećemo imati problem da ih preusmerimo njima”, rekao je Zoran Lakićević ispred Ministarstva poljoprivrede i zaštitne životne sredine.

Dipl. ing. Dirk Joormann

Dipl. ing. Dirk Joormann

Kako je predstavljeno na prezentaciji, ukoliko se ovo postrojenje bude izgradilo, ono će rešiti problem otpadnih voda i fekalija koje se trenutno ispuštaju u reku Đetinju, zbog čega je ona toliko zagađena, da ove godine uopšte nije bilo dozvoljeno kupanje u njoj. Građani Gorjana su rekli da oni nemaju ništa protiv izgradnje ovog postrojenja, ali na drugoj lokaciji.

“Nije moguće to raditi na drugoj lokaciji jer ne postoji dovoljno vremena da se ponovo uradi projekat ispočetka. Uostalom, sam grad je predložio ovu lokaciju”, rekao je tokom prezentacije gospodin Zoran Lakićević.

Ako bi se nastavilo sa daljom realizacijom ovog projekta, onda bi se prvo uradila studija koja će pokazati da li će izgradnja ovog postrojenja uticati negativno na život ljudi i životnu sredinu u Gorjanima. Već sada postoje indikacije da će studija pokazati da štetni uticaj ne postoji, jer se ovakva postrojenja grade već duži niz godina u više zemalja Evrope, što je i prikazano na samoj prezentaciji. Zbog nezadovoljstva građana, inženjeri su napravili plan kako da dodatno zaštite ovo postrojenje kako ono ne bi ispuštalo neprijatne mirise u okolinu, ali to nije bilo dovoljno da ubedi građane da ovo postrojenje neće loše uticati na njihove živote.

Opširnije u štampanom izdanju “Užičke nedelje”…

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

miodrag 18. октобар 2014. - 11:21

Neka užička nedelja pribavi 10 pitanja kolje su građani na toj prezentaciji dostavili nemcima i “domaćim izdajnicima” i to objavi u svom narednom broju – i sve će biti potpuno i svima jasno.!!!
Uostalom dostavićemo Užičkoj nedelji pitanja…jer ostali “nezavisni mediji” to ne smeju da urade-provereno do sada više puta.
BRAVO za UŽIČKU NEDELJU!!!

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.