početak GRADSKA Одзиви Пауну у Рибашевини

Одзиви Пауну у Рибашевини

od nedelja
855 pregleda

У суботу 29. септембра у 13 часова испред Цркве Св. Василија Острошког у Рибашевини одржаће се јубиларни 40. „Одзиви Пауну“.
Паун Петронијевић (1936—1962) је рано преминули песник, који је рођен у Рибашевини код Ужица. Гимназију је учио у Ужицу, али га је туберкулоза принудила да прекине школовање и потражи лека у Ужицу, Нишу и Београду. Опака болест је победила напоре медицине и песникову жељу за животом. Умро је у августу, само неколико дана пошто му је штампана збирка песама “Пастир тражи дно неба” (1962). Друга збирка Петронијевићевих песама “Добро лето” штампана је 1974. године.
Песме Пауна Петронијевића су најчешће остале у првој верзији. Болест и кратак живот нису му омогућили да ради на њиховом уметничком дотеривању. Па ипак, његова поезија је искрена и непосредна; она плени емотивношћу и топлином. У њој су препознатљиви завичајни мотиви посматрани кроз призму детињства и младости. Присутан је и скривени зрачак наде у нагло оздрављење, као и свест о скором крају.
Учесници програма су књижевници и песници : Драган Поповић Курузлија , Јелена Лончаревић, Владимир Дулановић, Вукашин Луковић, Будимка Тошић и Татјана Дебељачки.
Својим наступом програм ће употпунити : КУД „ Први Партизан“, Мушка певачка група „Српски божур“ и ученици ОШ „Миодраг Миловановић Луне“ из Рибашевине.
Паунову награду за 2018. годину том приликом примиће песник Срећко Гујаничић за збирку поезије „ Сећање на империју“.
У склопу програма биће приказана изложба XXXX година књижевне манифестације “Одзиви Пауну”, аутора Биљане Давидовске, Бојане Маринчић и Драгославе Родаљевић.
Водитељи манифестације ће бити Немања Ковачевић и Ружица Благојевић.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.