početak GRADSKAINFO Okrugli sto o stečaju

Okrugli sto o stečaju

od nedelja
849 pregleda
Okrugli sto u "Privrednoj komori"

Okrugli sto u “Privrednoj komori”

Danas je u Privrednoj komori u Užicu održan okrugli sto o novinama i izmenama Zakona o stečaju koji je stupio na snagu 13. avgusta 2014. godine. Mirjana Radojičić, generalni sekretar Privredne komore kaže da je ovaj okrugli sto veoma značajan.

“Regionalna privredna komora Užice zajedno sa Privrednom komorom Srbije i Agencijom za licenciranje stečajnih upravnika Srbije organizuje ovaj okrugli sto. Ovo je veoma interesantna tema o zakonu koji je stupio u avgustu, a koji je izazvao puno dilema i doneo puno novina koje su veoma značajne. Danas je prilika da privrednici našeg regiona, predstavnici pravosuđa i likvidacioni upravnici dobiju odgovore na značajna pitanja koja njih interesuju”, rekla je Mirjana Radojičić.

Ivana Matić, v.d. direktor Agencije za licenciranje stečajnih upravnika kaže da je ovaj zakon donet tako da se sam stečajni postupak ubrza i da se učini transparentnijim.

Ivana Matić

Ivana Matić

“Najvažnije novine se odnose na to da se pokuša da se ubrza stečajni postupak, jer on trenutno traje duže od dve godine, ali ako pogledamo prosek u svetu to i nije veoma dug period. Druga stvar koja je bitna je da je povećana transparentnost stečajnog postupka, tako da poverioci i svi učesnici stečajnog postupka imaju saznanja o tome šta se dešava u samom postupku. Treća novina je to da su povezana lica sa stečajnim dužnikom dobila nov status u smislu da ne mogu da budu članovi odbora, poverilaca i da ne mogu da utiču na tok stečajnog postupka. Ima dosta novina koji se tiču plana organizacije i na unapred pripremljen plan reorganizacije kao jedan od oblika sprovođenja stečaja što je veoma važno jer preduzeća ne moraju da odu u bankrot ako se otvori stečajni postupak”, istakla je Ivana Matić koja je odgovorila i na pitanje koliko je trenutno preduzeća u stečaju.

“Trenutno je oko 2000 preduzeća u stečaju, a to se odnosi na preduzeća zajedno, dakle ona gde je društveni kapital i o privatnim preduzećima. Oko 1300 preduzeća je sa privatnim kapitalom, a ostala su preduzeća u portfelju agencije za privatizaciju”, rekla je Ivana Matić.

Svi učesnici okruglost stola su imali priliku da daju komentare i ukažu na probleme i nedoumice u primeni zakona u praksi.

N. Kutlešić

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.