početak GRADSKA Ужице откупило за 5.200 евра слике Михаила Миловановића

Ужице откупило за 5.200 евра слике Михаила Миловановића

od nedelja
1,2K pregleda

НА АУКЦИЈИ КУПЉЕНЕ СЛИКЕ
– Сада ће легат Михаила Миловановића у Народном музеју имати 20 уметничких слика – Немогуће је ревитализовати и реконструисати постојећу кућу Миловановића –
Народни музеј у Ужицу је заједно са Градом Ужицем је на аукцији откупио два уметничка дела, “Праља” и “Кућа у планини”, уља на платну, од чувеног ужичког и спрског сликара Михаила Миловановића. Из градског буџета је за ове две слике издвојено 5.200 евра. За сада ће поред постојеће “Мобе”, од истог сликара, ове две слике красити зидове кабинета градоначелника, а иначе су постале део колекције легата Михаила Миловановића у Народном музеју.
– Поносни смо што смо успели да се изборимо на аукцији за ова два уметничка дела. Уз “Мобу”, која стоји у кабинету градоначелника, ове две слике ће свакако представљати репрезент Ужица. Многи наши министри и гости из иностранства, који долазе у Градску кућу, често исказују одушевљење како ова кућа зрачи духом – рекао је градоначелник Ужица Тихомир Петковић.


Слике су откупљене у јануару ове године, али су, како каже Петковић, то држали у тајности, јер су се плашили да када би обнародавали да би цена била много виша.
Директор Народног музеја, Никола Гогић, рекао је да ће
– Аукција је била од 19. до 22. јануара у аукцијској кући “Zepter Mad’l Art”. Било је доста заинтересованих и тек увече смо успели да откупимо слике за 5.200 евра. Извршили смо конзерваторске интервенције и данас су слике постављене у кабинету градоначелника. После 6 месеци извршићемо коначну конзервацију слика, а кабинет ћемо обогатити са неким другим уметничким делима из фонда Народног музеја или легата Михаила Миловановића – рекао је Гогић и захвалио се двојици људи, који имају своје приватне збирке и били заинтересовани за купвину ових слика, што су одустали када су чули да је град Ужице заинтересован за куповину дела ужичког сликара.


Михаило Миловановић и Бранко Поповић су два најзначајнија ужичка сликара. Миловановић је био ратни сликар врховне команде српске војске у Првом светском рату и чувен је по портретима српских војвода, Краља Петра, регента Александра и по другим делима. Био је вајар и књижевник, написао је један роман. Стрељали су га партизани за време Ужичке републике, 28. 11. 1941. године, дан пре изласка из Ужица. Прогласили су га за британског шпијуна, а разлог за то што је познавао оца немачког пуковника, који је у то време био на челу немачке војске у Ужицу. То познанство је потекло још из времена када је Михаило Миловановић учио и студирао сликарство у Минхену.
На питање шта ће бити са вилом Михаила Миловановића, градоначелник је рекао да је закључак комисије да је немогуће ревитализовати и реконструисати постојећу кућу Миловановића.

još uvek stoje avetinjska slova na konfiskovanoj kući – živ je tito, umro nije….

– Још једном су Срби и Ужичани дозволили да нешто што треба да буде успомена на најпознатије Ужичане, постане руина (Срби? Ужичани? Ваљда комунисти? прим.уред). Пре неколико година Ужице је донело одлуку да откупу ту вилу од Војске Србије, јер је припадала војсци, мада је и у то време био закључак да је немогуће реконструисати. Постоји решење да се сруши постојећа грађевина и гради нова иста, али то би коштало неколико стотина хиљада евра. Не одустајемо од те идеје, покушавамо и да анимирамо чешку амбасаду, јер супруга Михаила Миловановића је била Чехиња, и да позовемо заинтересоване појединце, који воле уметност и сликарство, да кренемо у акцију да се игради нова вила – рекао је Михаиловић.

З. Г.

ПОГЛЕДАЈТЕ ПАРОЛЕ НА ОДУЗЕТОЈ КУЋИ МИЛОВАНОВИЋА – ЖИВЕО ДРУГ ТИТО, ЖИВЕО КПС
 ПРОЧИТАЈТЕ О НАШЕМ ЧУВЕНОМ СЛИКАРУ НА НАШЕМ САЈТУ

KOMUNISTI UBILI ČUVENOG SLIKARA ZA VREME UŽIČKE REPUBLIKE, KUĆU KONFISKOVALI

 

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.