početak GRADSKAINFO Отоворена изложба Сретена Танасковића

Отоворена изложба Сретена Танасковића

od nedelja
853 pregleda

SRETEN TANASKOVIĆ GRADSKA GALERIJA UŽICE 10

ГРАДСКА ГАЛЕРИЈА
У Градској галерији отворена је изложба радова ужичког уметника Сретена Танасковића „Слике и објекти“, која представља ставралаштво настало у неколико претходних година. Директор галерије Зоран В. Цветић рекао је да је ово ретроспектива различитих радова из неколико категорија ликовне уметности која обухвата слике, скулптуре и инсталације.
Историчар уметности Биљана Спаловић, у предговору каталога, написала је да и „Раушенбергова изјава, да случајно нађени отпадак, може за уметника представљати већу вредност, него злато Волстрита, сигурно је утицала на развијање свести о томе да се накнадним интервенцијама и одбачене ствари могу дефинасти као дело“.

SRETEN TANASKOVIĆ GRADSKA GALERIJA UŽICE 2

– У новом социјалном и културном оквиру, у савременом добу, употреба старих материјала отвара уметницима различите путеве и могућности да одговарајућом структуром обуку своје мисли, ставове и идеје. У оквиру ових или сличних утицаја, али са потпуном новом креативном енергијом или мотивисаношћу, креће се стваралаштво Сретена Танасковића. Против реализма, нефигуралне уметности, фовистичке декоративности, вешто компонујући своје објекте или инсталације, он ствара, гради форму, користећи различите материјале и старе предмете. Опипљиву реалност која нас окружује, претвара у сасвим нову, замишљену стварност, а боја, зелена, ружичаста и најчешће плава, средство је којим ублажава ефекте сировог материјала али и копрена, застор, између та два света. Плава је дубока, нематеријална боја, пут у бесконачност, у непознато, имагинарно, у вечност. Све овде указује на везу стварног и нестварног, земље и неба, а црна и плава светлост додају неке флуидне ефекте далеке космичке ерупције. Дадаистичка негација света оваквог, какав је и отпор бесмислу, канонима и конвенцијама, револт и бунт против устаљеног, стереотипног, уобичајеног, појављују се дискретно, вешто заоденути благом дозом гротескног, комичног и не без ироније – навела је Биљана Спаловић.
Аутор изложбе Сретен Танасковић је пре пар година излагао своје радове у оквиру „Ноћи музеја“. Посетите ову занимљиву изложбу, отворена је до 18. марта.

З. Г.

SRETEN TANASKOVIĆ GRADSKA GALERIJA UŽICE 3

SRETEN TANASKOVIĆ GRADSKA GALERIJA UŽICE 4

SRETEN TANASKOVIĆ GRADSKA GALERIJA UŽICE 5 (2) SRETEN TANASKOVIĆ GRADSKA GALERIJA UŽICE 5 SRETEN TANASKOVIĆ GRADSKA GALERIJA UŽICE 7 SRETEN TANASKOVIĆ GRADSKA GALERIJA UŽICE 8 SRETEN TANASKOVIĆ GRADSKA GALERIJA UŽICE 9 SRETEN TANASKOVIĆ GRADSKA GALERIJA UŽICE

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.