početak EKONOMIJA Отворена Канцеларија за сарадњу са Русијом

Отворена Канцеларија за сарадњу са Русијом

od nedelja
576 pregleda

čepurin otvaranje ruske kancelarije u užicu

Руски амбасадор у Србији Александар Васиљевич Чепурин данас је свечано отворио врата Канцеларију за сарадњу града Ужица са Руском федерацијом.
Градоначелник Ужица Тихомир Петковић поздравио је госте из Руске федерације и рекао да ова канцеларија има за циљ да ужичкој привреди створимо предуслове за успешан развој са појединим областима и градовима у Руској федерацији.
– Ми имамо срећу да Ужичани добро раде на руском тржишту. Наш Златиборски округ је већи увозник него извозник и ова канцеларија ће покушати да то измени – рекао је Петковић, назвавши Русију Великим братом и најавио братимљење са градом Рибинским у Јарославској области.

kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 5

Амбасадор Чепурин рекао је веома задовољан због отварања ове канцеларије, али пре него што је говорио о њеном значају, рекао је:
– Градоначелник је користио речи попут мајчице и велики брат, али ја бих рекао да су Русија и Србија две добре сестре, али да није још познато која је старија од њих, али да живе у добру и разумевању.
– Постоји неколико нивоа сарадње између сарадње Србије и Русије. Мање или више укупна робна размена између Србије и Русије је 10 посто, а тако је са привредом Ужица. Мислим да постоји велика могућност да се повећа размена са Русиојом за око 5 посто. Наравно, постоји шест темељних праваца, а један од њих и најбитнији је енергетика, затим пољопривреда и индустрија. На пример, аутомобилска индустрија и прављење делова за аутомобиле у Русији. Ми производимо 3 милиона аутомобила, а имамо много фабрика за делове у иностранству. Један део се правио у Турској, па би Србија могла да замени Турску. Такође, посебна сфера је грађевинарство, где Ужице игра посебну улогу. Српски и ужички грађевинари су стекли врло добар углед, који траје већ неколико деценија. То су архитекти, грађевинари, инжињери и мали радње, и то треба да се сачува и развија. Туризам је такође перспеткиван за развој билатералне сарадње. Веома је важно да се ради на нивоу региона. Ова канцеларија ће дати резултат за пола, две до три године. Сасвим је дивна идеја да се успостави контакт са Јарославском облашћу – рекао је амбасадор Чепурин и додао да овакава канцеларија има Златибору и да је већ стекла одређено искуство.

kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 20

– Они стално комуницирају са трговинским представништвом. Када направимо велику мрежу, моћи ћемо да координишемо и те канцеларије ће дати путоказ и усмерити где предузетник треба да дође и добије одређене информације – рекао је Чепурин.
У канцеларији ће за сада радити једна особа која добро зна руски језик, а плату ће примати од града Ужица, док је простор поклонила Региионална привредна комора Ужица.
Након отварања канцеларије, градоначелник Ужица потписао је са саветником Руског дома у Београду, Димитријем Карбачуковим, споразум о сарадњи.
Димитриј Карбачуков је рекао да је Ужице посебан регион и да је ово потписавање само формализација сарадње која је кренула раније, а односи се на на културну и хуманитарну сарадњу. Нагласио је да ће Ужице увек бити прво у прироитетима у хуманости.

kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 9

Након њих, председник Регионалне привредне коморе Ужице Драгослав Николић и председник трговинско-индустријске палате Јарославске области Сергеј Кузељев поптисали су споразум о сарадњи ове две институције.
– Није случајно што је изабран ужички регион за сарадњу, јер после јужнобанатског и београдског региона, наш регион је на трећем месту по робној-трговинској размени. Ова канцеларија ће помоћи да изједначимо однос увоза и извоза са Русијом – рекао је Николић.

Чепурин о НАТО
– Са премијером Александром Вучићем ћу се састати данас и то је тема нашег данашњег састанка. Оно о чему јесмо разговарали то је да Србија недвосмислено потврђује да је неутрална земља. Србија ће наставити своју сарадњу и са истоком и са западом и у овом тренутку је веома важан баланс. Ми са Србијом развијемо активну привредну и војно техничку сарадњу – рекао је Чепурин.

Сергеј Кузењев рекао је да је циљ да се баве привредом, не политиком.
– Бавићемо се свим стварима осим политиком, јер ће бити размена производње, пољопривредних, и културних пројеката. Нека се политиком баве друге земље. А сарадња ће се проширити не само око града Рибинског, већ и шире. Поздрављам идеју да у сваком граду у Србији треба отворити овакву канцеларију, али у првој години треба само да радимо и ми и град Ужице – рекао је Кузењев.

kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 25

Уследио је пригодан кутурно-уметнички програм, а руски амбасадор је са својом делегацијом обишао ужичке фирме „Јединство“, „Путеве-Ужице“ и најавио обилазак предузећа „Златиборац“ у Мачкату.

З. Г.

kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 2 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 3 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 4 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 5 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 6 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 7 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 8  kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 10 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 11 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 12 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 13 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 14 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 15 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 17 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 18 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 19  kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 21  kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 23 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 25 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 26 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 27 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 28 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 29 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 30 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice 31 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice16 kancelarija za saradnju sa ruskom federacijom užice32 ruska kancelarija u užicu (2) ruska kancelarija u užicu ruski ambasador užice otvaranje kancelarije

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.