početak GRADSKA Отворена стална поставка „Ужичка република“

Отворена стална поставка „Ужичка република“

od nedelja
1,K pregleda

postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-34

Након више година у Народном музеју у Ужицу отворена је стална поставка под називом „Ужичка република“, којом је обухваћен живот грађана Ужица, у јединој слободној територији у Европи током 1941. године, за време окупације фашистичке Немачке. То је период који је трајао од 24. септембра до 29. новембра 1941, односно до битке на Кадињачи. Изложбом су обухваћена и партизански и четнички покрет. Ове године Народни музеј у Ужицу слави 70 година свог постојања.

postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-32

Отварању изложбе, коју је подржало Министарство културе, присуствовали су генерал Љубиша Диковић, начелник Генералштаба Војске Србије, помоћнице министра културе Оливера Живановић и Александра Фулгоси, која је отворила изложбу, амбасадори Туниса и Норвешке, делегације збратимљених градова – словеначког Љутомера и македонског Велеса и многи грађани.
Помоћница министра културе Александра Фулгоси је навела да Народни музеј у Ужицу по својим резултатима спаде у најуспешније у нашој земљи.
– Ова нова стална поставка је веома значајна. Стручност тима који је поставку припремао и стручност рецензента, гарантују да ће интерпретација значајних историјских догађаја у вези са Ужичком републиком бити на највишем научном нивоу. Изузетно је важно да се присећамо наше антифашистичке прошлости, која спада у корене и суштину нашег културног идентитета – рекла је Фулгоси.

postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-31

Никола Гогић, директор музеја, рекао је да изложбени простор обухвата простор 200 квадратних метара.
– У витринама и на паноима изоложено је око 300 аутентичних предмета, докумената, фотографија којима су представљени и партизански и четнички покрет из времена Ужичке републике – рекао је Никола Гогић, који је након отварања изложбе уручио прва четири “пасоша Ужичке републике” генералу Љубиши Диковићу, Александри Фулгоси, Оливери Живковић и Тихомиру Петковићу, а да ће остали пасоши бити накнадно уручени појединцима који су допринели стварању те поставке.

postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-28

Аутор поставке Радивоје Папић, историчар из ужичког музеја, рекао је да је идеја била да се што реалније и без идеолошке острашћености прикажу и један и други покрет, који су сарађивали до новембра 1941. године и учествовали у стварању слободне територије, која је касније названа Ужичка република.
– На овој сталној поставци имамо 230 аутентичних фотографија, 68 докумената, 18 карти и скица, као и аутентични радио, сто и столица, које је користио врховни командант Тито. Велику пажњу смо посветили културно-информативној области, затим привреди, јер су најзначајнији били Пошингерова фабрика оружја и филијала Народне банке Краљевине Југославије – рекао је Папић и додао да је 70 посто изложбе посвећено партизанском покрету, јер је у Ужицу било седиште Врховног штаба, и 30 посто је посвећено четничком покрету, који је учествовао у стварању тадашње слободне територије.

postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-30

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је рекао да је стална поставка „Ужичка република“ дуг људима који су дали своје животе за будућност у коју су веровали и да је наша обавеза да памтимо и поштујемо њихове жртве.

З. Г.

postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-2 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-2a postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-3 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-3a postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-4 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-6 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-7 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-8 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-9 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-10 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-11 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-12 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-13 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-14 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-20 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-21 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-22 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-23 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-24 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-25 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-26 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-27 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-29 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-34 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-35 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice-36 postavka-uzicka-republika-nardoni-muzej-uzice

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.