početak NAJNOVIJE Pandemija izgubljena u magli

Pandemija izgubljena u magli

od Mila Filipović
847 pregleda

– Jasno je da će državama trebati stotine milijardi dolara da se oporave i popune svoje budžete za osnovne potrebe, ali se i dalje postavlja pitanje da li savezni fondovi treba da ih vade iz predpandemijskih dugova, i da li je fer da, recimo, Florida plaća neodgovornu fiskalnu politiku države Njujork? –

Covid-19 u SAD – Dan šezdeseti

Evo nas zaglibljenih u 10. nedelji izolacije, samoizolacije, poluizolacije, opuštene izolacije, sa maskama na licu, maskama u džepu, bez maski, uz rukavice na mokrim dlanovima, u redovima ispred prodavnica za hranu, radeći od kuće ili bez posla, požutelih od čikaškog sivila, sa virusom u nama ili bez virusa, u svakom slučaju obezglavljeni, tumaramo kroz pandemijsku maglu. Kišni jučerašnji dan doneo je poplave u mnogim naseljima, tek da ne budemo konstantno zaokupljeni pitanjima kako ćemo i kada iz pandemije izaći. Svakako pre toga moramo biti i poplavljeni!

Najviše nas zanima stanje sa razvojem vakcine, koja će moći da spreči širenje zaraze efikasno i bezbedno – 8 istraživačkih timova već je počelo testiranaj na ljudima, uključujući “Moderna, Inc.” i “Pfizer, Inc.”. U isto vreme proizvđači “Johnson & Johnson” i “Sanofi” obezbeđuju kapacitete za proizvodnju stotina miliona doza sopstvenih, ili vakcina svojih partnera. Sigurna i efikasna vakcina najbolji je način borbe sa virusom, a uz pomoć Bele kuće farmaceuti će po ubrzanom postupku dobiti zeleno svetlo i mogućnosti za efikasnu proizvodnju odobrne vakcine.

Na drugom, ništa manje važnom frontu za spas ekonomije sučeljavaju se mišljenja stručnjaka i političara, vagaju preduzete mere, odmerava novi stimulativni plan, povremeno kroz ružičaste naočare obećava svetla budućnost i brz ekonomski oporavak, uz značajan rast iduće godine. Ipak, prvi čovek Saveznih rezervi, Jerome Powel, ne libi se da kaže da će nam za oporavak od pandemijskog šoka trebati više od godinu dana, pod uslovom da nemamo drugi talas pandemije, mada sa sigurnošću niko i ne može dati adekvatnu i preciznu prognozu.

Jasno je da će državama trebati stotine milijardi dolara da se oporave i popune svoje budžete za osnovne potrebe, ali se i dalje postavlja pitanje da li savezni fondovi treba da ih vade iz predpandemijskih dugova, i da li je fer da, recimo, Florida plaća neodgovornu fiskalnu politiku države Njujork?

Protesti onih koji su za otvaranje nastavljaju se u mnogim državama, demonstranti se suočavaju i sa protestima protiv otvaranja, zbijaju redove oni koji su protiv obaveznih vakcina protiv onih koji misle da svaki Amerikanac mora primiti vakcinu, svađaju se oni koji veruju u nauku i podatke sa terena protiv onih kojima su konspirativne teorije odgovorne za svaki problem u pandemiji.

U Čikagu su juče mnoge crvke otvorile svoja vrata za nedeljne službe, uprkos uredbama o zabrani okupljanja, uz obrazloženje da je crkva duhovna bolnica, na usluzi vernicima kojima je potrebna duhovna podrška, a u isto vreme je bezbednija nego, recimo, prodavnice građevinskog materiala.

Na odluku o otvaranju restorana u Čikagu će se još sačekati, iako iz mnogih predgrađa dolaze inciijative da se za saobraćaj zatvore neke lokalne ulice, a vlasnicima restorana, barova i radnji omogući postavljanje stolova na trotoarima, uz poštovanje socijalne distance i svih higijenskih zahteva, što su neki vlasnici već zadovoljno prihvatili, pa će, u zavisnosti od vremenskih uslova, na svoju ruku otvoriti bašte.

U jednom restoranu u državi Merilend vlasnik nije u stanju da svoje stare radnike vrati na posao, jer su im nadoknade za nezaposlene veće od onoga što bi kao platu i bakšiš dobijali služeći goste, a sa sličnim problemom suočavaju se i vlasnici fabrika.

Analitičari nas već bombarduju informacijama o poslovima koji će posle pandemije procvetati, a među kojima su organizatori virtualnih sastanaka, bezbednost na internetu, on-line škole i kursevi, online fitness, video igre, streaming filmova i serija, dostava hrane, farmaceutska industrija, proizvodnja sredstava za higiju u i čišćenje…

Dan nije prošao bez prepucavanja sadašnjeg predsednika sa svojim prethodnikom, koji ga je u subotu, obraćajući se maturantima, prilično načepio, pa ga je predsednik Tramp na povratku iz Kejmp Dejvida okarakterisao kao krajnje nesposobnog, a Trampov ekonomski savetnik, Peter Navaro, naglasio je da mu je posebno drago što je Barak Obama dobio novio posao – ima ulogu pres sekretara Džoa Bajdena, sa kojim je zajedno uništio američku ekonomiju, prepuštajući poslove u fabrikama Kini.

Juče se digla prašina i oko otpuštanja Generalnog isnpektora, Stiva Lunika, koji je započeo istragu o odnosu državnog sekretara, Majka Pompea, prema osoblju – od njih je tražio da mu šetaju psa, odnose stvari na hemijsko čišćenje, prave rezervacije za njega i suprugu, tvrdeći da su oni bili njegovi asistenti, ali nikako i lični asistenti o trošku države.

Jasno nam je da se uvek možemo sa sigurnošću osloniti na političku nekompetentnost, sa koje god strane da dolazi, u krizama i pandemijama posebno, jer političari zaboravljaju da je netolerancija takodje vid nekompetencije, a birokratija i postoji da bi prikrila nekompetenciju i neodgovornost. I danas, a i sutra kada će nam bii kako nam bude.

Mila Filipović, Čikago

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.