početak GRADSKA Парастос за 111 жртава

Парастос за 111 жртава

od nedelja
574 pregleda

parastos trezori užice 20

У Народном музеју Ужице обележене су 74 године од експлозије у тадашњој фабрици оружја и муниције Народне банке Краљевине Југославије, у којој је 22. новембра 1941. године погинуло 111 радника и грађана. У знак сећања на погинуле свештеници ужичке Православне цркве одржали су парастос, а делегације града Ужице, СУБНОР-а, фабрике „Први партизан“, удружења потомaка палих ратника „Мајор Коста Тодоровић“ и Друштво историчара Ужице.
Партизани су трезор Народне банке Краљевине Југославије користили као фабрику и склониште за цивилe све до 22. новембра 1941. године, када је у експлозији, изгинула цела смена радника и цивила у склоништу (49 радика и 62 људи, жена и деце).

parastos trezori užice15

– Наша обавеза је и дужност да их сваке године поменемо и да нам то буде путоказ да нас нико не може покорити. Њихове жртве не смемо никада заборавити, а њихови потомци и ми као суграђани ћемо их сваке године помињати – рекао је Радиша Марјановић, председник Скупштине града Ужица и додао да је убрзо, после 7 дана, била битка на Кадињачи, и крај Ужичке републике.
Марјановић је наговестио да се ради на поставци Ужичке републике, која би ускоро требала да буде отворена у Народном музеју.

З. Г.

parastos trezori užice13 parastos trezori užice

parastos trezori užice2

parastos trezori užice3

parastos trezori užice5

parastos trezori užice6

parastos trezori užice7

parastos trezori užice8

parastos trezori užice9

parastos trezori užice10

parastos trezori užice11

parastos trezori užice12

parastos trezori užice14

parastos trezori užice16

parastos trezori užice17

parastos trezori užice18

parastos trezori užice19

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.