početak SATIRA Плато испред општине ће се звати „Плато Склавка и његове жене“

Плато испред општине ће се звати „Плато Склавка и његове жене“

od nedelja
538 pregleda


– Обнова платоа испред Скупштине Ужица приводи се крају, а градска власт је одлучила да испоштује сва правила родне равноправности и назове га “Плато Склавка и његове жене”. Првобитни предлог да плато носи само име по Склавку наишао је на оштру рекацију Савета за родну равноправност, а компромисно решење би требало да задовољи обе стране.
– Склавко је први Ужичанин који се помиње у писаним документима и ово је гест којим желимо да му одамо почаст и покажемо да поштујемо традицију свог града, каже градски већник Петар Благојевић. – Тачно је да се у документу који се чува у Дубровачком архиву помиње и његова супруга, али за њу нисмо сигурни да ли је баш из Ужица па смо је због тога изоставили из првобитног предлога. Објективно, ми ни о Склавку не знамо готово ништа. Можда је био пијанац, зеленаш, лопов, можда је гласао за опозицију, једном речју био обичан пробисвет који не заслужује да му се име помиње, а камоли одају почасти. Пошто смо узели у обзир све ове могућности и схватили да о њему и супрузи подједнако не знамо ништа, логично решење је да плато добије име по обома и зато смо одлучили да се зове Плато Склавка и његове жене – објаснио је Благојевић.
Савет за родну равноправност поздравља ову одлуку и истиче важност гестова којим се поправља положај жена у друштву.
– Добро је што је градска власт имала слуха за наше примедбе и показала да поштује равноправност полова. Ово је мали, али важан гест који ће помоћи да жене добију заслужено место у историји Ужица. Склавкова жена би данас сигурно била поносна када би знала да је њен град није заборавио, истичу у овом савету.
Плато Склавка и његове жене биће, уз пригодну свечаност, отворен 9. октобра на Дан града Ужица, а цео догађај ће увеличати гости из других општина и градова, највиши ужички функционери и њихове жене.

(Ужичка недеља 970)

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.