početak NAJNOVIJE Pobediće zemlja koja otkrije vakcinu

Pobediće zemlja koja otkrije vakcinu

od Mila Filipović
1,2K pregleda

Covid-19 u SAD – Dan četrdeseti

– Broj optužnica protiv Kine (ili protiv njene Komunističke partije, koja je stvar oko pandemije zataškavala) raste, Amerikanci, besni na World Health Organization sada je ironično zovu Wuhan Health Organization –

Zemlja koja pronađe vakcinu biće pobednik u ratu protiv pandemije na dva fronta – imaće značajnu finansijsku prednost i ogroman doprinos zdravlju sopstvene nacije. Tako će zaštititi svoju populaciju, dozirano prodavati zainteresovanim zemljama-kupcima, a u isto vreme biće i prva koja će se posle pandemije finansijski oporaviti i povratiti globalni uticaj. Niko sa sigurnošću ne može reći da će to biti Amerika, jer ko zna šta Kinezi rade iza zatvorenih vrata. A Amerika, kao što znamo, ne voli drugo mesto.

Iz naučnih krugova stižu informacije da je Kina vrlo blizu otkriću, naravno velike nade se polažu i u evropsko znanje i otkrića, a u ovom trenutku više od 70 kompanija u svetu ozbiljno radi na pronalaženju vakcine protiv pošasti koja nas je zadesila.

Broj optužnica protiv Kine (ili protiv njene Komunističke partije, koja je stvar oko pandemije zataškavala) raste, Amerikanci, besni na World Health Organization, sada je ironično zovu Wuhan Health Organization, a na vesti nekih medija da će predsednik Tramp smeniti Ministra zdravlja, Aleksa Azara, predsednik je u svom stilu tvitovao: “Fake News!”

Pre nego što dođemo do vakcine i utvrdimo da li će ona biti obavezna ili dobrovoljna, valja se pozabaviti zaraženima i obolelima u ovom trenutku. U Americi ih je juče bilo 965.000, preminulo je 54.841, a izlečeno 106.794. Broj izlečenih, na žalost, ništa pouzdano ne znači, jer još uvek nije potvrđeno da li se virus može dobiti dva ili više puta, niti da li prisustvo antitela u organizmu obavezno podrazumeva imunitet. Pitanja nisu mogla biti postavljena predsedniku ni Kriznom štabu Bele kuće ni u nedelju, jer još uvek odlučuju o formatu dnevnih susreta sa novinarima, kao i frekvenciji predsednikovog prisustvovanja konferencijama za štampu. Nije ga baš ubila prejaka reč (pre bi se reklo baš glupa i potpuno nepotrebna rečenica), ali je predsednik Tramp u odličnoj tvit formi, pa nam informacija neće nedostajati. Što vise znamo, sve smo dalje od istine.

U Springfildu se juče demonstriralo protiv uredbi guvernera Ilinoisa, JB Prickera, da “ostani kod kuće” produži do 30. maja, a mnogi vlasnici privatnih biznisa spremaju se za velike demonstracije 1. maja u Springfildu i u Čikagu. U isto vreme saznajemo vesti o velikim kućnim slavljima na jugu Čikaga, sa po 70 i više gostiju, u prostorijama u kojima ni muva ne bi imala gde da padne. I ko je tu lud, a ko je zbunjen?

Juče je doktorka Debora Bruks, jedna od članica Kriznog štaba, rekla da postoje uslovi za postepeno otvaranje zemlje, korak po korak, okrug po okrug, država po država, ali da ćemo stil fizičkog distanciranja sigurno zadržati tokom čitavog leta, a možda i kasnije. Naglasila je i važnost masovnog testiranja, kao i pronalaženje efikasne metodologije za preciznu sliku širenja zaraze, koja nam, očito, sada nedostaje.

Danas će u Americi biti nastavljeno podnošenje zahteva za male i srednje kompanije, naročito za bespovratne kredite kojima će isplaćivati zarade svojim zaposlenima, ali, uprkos intervenciji savezne vlade i ubacivanju 2.2 triliona dolara, uzdrmana ekonomija biće dugo na kolenima, a i kada se povrati, sigurno neće dostići nivo sa početka marta ove godine. Naivno je verovati da će prihodi biti na tom nivou, da ćemo imati isti broj zaposlenih, iste zarade, istu kupovnu moć, stabilnu berzu… Samo do kraja godine idndustrija restorana mogla bi imati gubitke od 250 milijardi dolara, jer su već sada 2 od 3 zaposlena u ovom sektoru izubila posao, a pitanje je kada će ga opet dobiti. Vest da će Disneyworld, Disneyland i njihove kompanije u Evropi i svetu svoje zabavne parkove otvoriti tek u januaru sledeće godine ne ostavlja dobar utisak, ne samo zato što će deci biti teško objasniti zašto su im uskraćena putovanja u zemlje čuda, i zašto moraju da se distanciraju od Mikija, Mini i princeza, već i zbog toga što ova fabrika para još dugo neće zavrteti svoju rotaciju. “Stanje u ekonomiji biće brutalno, i nema potrebe priču zaslađivati ružičastim predviđanjima. I kada pređemo kritični momenat i dođemo na drugu stranu, kompanije će morati da posluju po potpuno novim principima i sebe reformišu, od dna do vrha. ” – rekao je i milijarder Mark Kuban, jedan od biznismena koji je u timu za ekonomski oporavak zemlje.

U nedelju je na jugu Kalifornije i u Arizoni bilo papreno vrelo, tornada su harala u Floridi i Tenesiju, a u Portlandu i Mejnu je padao sneg. Ništa nas više ne može ni začuditi ni iznenaditi, iako živimo u vremenu čuda. U Čikagu je, kao po pravilu, posle kiše bilo sunce, pa sam, željna grada, vozila po praznom Lake Shore Drive, Mičigen aveniji i onda Sheridan-om, sve do Lake Foresta, u kome je plaža zatvorena, kao što su puste i čikaške gradske plaže. Vožnja je na trenutak pomogla da pobedim samoću i usamljenost, mada su me i jedna i druga uredno sačekale na povratku. Tako je ovde bilo danas, a sutra će nam biti kako nam bude.

Mila Filipović, Čikago

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.