početak AKTUELNO POČEO 19. JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL

POČEO 19. JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL

od nedelja
591 pregleda
Predstava "Doktor Nušić"

Predstava “Doktor Nušić”

Jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda” počeo je juče izvođenjem predstave “Doktor Nušić” pred prepunom salom Narodnog pozorišta u Užicu. Pre izvođenja predstave, u holu pozorišta je otvorena izložba fotografija Radovana Vujovića Baje.

“Ja se svake godine obradujem kada vidim ove fotografije, jer me vrati na one važne događaje iz prethodne godine. Mislim da gospodin Vujović suštinski razume i poznaje pozorište, i mislim da ga jako voli. On putem fotografije može nepogrešivo da proceni šta je bilo dobro”, rekla je prof. dr Tatjana Dinulović.

Nakon ulaska u salu, publici se prvo obratio gradonačelnik Užica, Tihomir Petković.

Tihomir Petković

Tihomir Petković

“Entuzijazam i posvećenost nam nikada nisu nedostajali. Verujem da će i u budućnosti upravo ta okolnost učiniti da festival pozorišta u Užicu opstane, da ostane mesto na kome se razvija teatar i saradnja otvorenih srca. Teška vremena, a naša su danas nažalost takva, odboluje sve ljudske slabosti i najlošije osobine. Slogan ovogodišnjeg festivala nas opominje da moramo učiniti sve da odbranimo ljudsko dostojanstvo, tako što ne smemo dozvoliti prodaju časti, savesti i prijateljstva. Samo suočavanje sa istinom može nas vratiti na pravi put, a pozorište je idealno mesto za susret sa istinom, jer je ono kao i život. Sve je u njemu. Treba samo dobro otvoriti oči i čuti poruku. Držimo se još jedne Nušićeve poruke koja glasi ‘bolje je gledati život u pozorišnom komadu, nego gledati pozorišni komad u životu’, rekao je Tihomir Petković.

 

“Nimalo nije prijatno biti najavljen kao doktor nauka pet minuta pre nego što će na ovu scenu stupiti glumci koji će nam ispričati priču o lažnim doktorima nauka, onima koji kupuju i falsifikuju doktorske diplome. Bez obzira na osećaj neprijatnosti, to je tema koju je sam život prozvao, pošto smo mi narod sa kratkim pamćenjem, mogli bismo da se setimo da je to jedna afera koja je obeležila celo ovo leto. Ona je, naravno, pala u zaborav zbog drugih afera koje nam tabloidi na dnevnoj bazi nude”, rekao je Ivan Medenica otvarajući Jugoslovenski pozorišni festival.

Prva predstava ovogodišnjeg festivala, “Doktor Nušić”, pokazala je da je i nakon toliko godina kod nas i dalje sve na prodaju, kako kaže slogan ovogodišnjeg festivala.  Reditelj Kokan Mladenović kaže da ga je prilikom rada zanimao Nušić koji je imao hrabrosti da svoje stavove iznosi na sav glas.

Kokan Mladenović

Kokan Mladenović

Nušić nije bio neko ko je sjajno uočavao devijaciju svog vremena, već je bio i anticipator nas samih i onoga što će biti i očigledno, zauvek naš problem. Mene ovde nije zanimao Nušić iz lektira, koga smo navikli da igramo. Mislim da smo se nekako odbranili od Nušića ‘nušićevštinom’.Znamo mane igranja Nušića, dobar deo tih manira mi karikiramo kroz ovaj stil igre u predstavi. Jeste on nama svašta rekao u lice, ali Nušić nas ipak jako voli”, rekao je Kokan Mladenović.

On je dodao da je očigledno kako satira kod nas ne zastareva, jer se ljudi nisu promenili od vremena Nušića.

“Živimo u zemlji u koje su se toliko razvile neke podvrste koje postoje samo u Srbiji da je pitanje trenutka kada ćemo prepoznavati ove ili one. Ali, taj vrh ledenog brega se menja. Ono što je suština su nepromenjive devijacije naše mentalitetske, ono što mi jesmo kao narod. Trenutna vlast u Srbiji je izabrana ogromnom demokratskom većinom, i ona mnogo više govori o nama samima, nego o vlasti”, rekao je reditelj.

Saša Torlaković

Saša Torlaković

“Kokan kao reditelj, a i mi kao glumci smo obavili dijalog sa Nušićem iz onog vremena. Trudili smo se da ostvarimo tu neku komunikaciju sa piscem, ali smo hteli i da se direktno obratimo publici iz razloga da skrenemo pažnju na jednu temu o kojoj se malo priča u našem društvu, a to je kupovina diploma. Ona je do te mere pogubna, možda čak i pogubnija od rata. Možda preterujem, ja bih voleo da je tako. Znate, rat dođe i prođe, a mislim da ćemo posledice ovog događanja u društvu osetiti dugoročno i pitanje je kakvo ćemo mi to društvo biti kada nam državu, ustanove i institucije vode oni koji su do diplome došli na ovaj način”, rekao je Saša Torlaković koji u predstavi igra Životu.

Publika je ovu predstavu ocenila sa 4,62.

Večeras nas očekuje predstava “Trpele” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Opširnije o festivalu u štampanom izdanju “Užičke nedelje”…

N. Kutlešić

 

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.