početak GRADSKA Почиње фестивал „На пола пута“

Почиње фестивал „На пола пута“

od Užička Nedelja
749 pregleda

УЖИЧКА КЊИЖЕВНА РЕПУБЛИКА
Књижевни фестивал „На пола пута“, који се по 14. пут одржава у Ужицу, трајаће од 21. до 25. априла 2019. Сам назив „На пола пута“ симболише Ужице на пола пута од Београда и Сарајева. На овогодишњем фестивалу учешће ће узети 14 књижевника из региона.
Ученице Читалачког клуба Ужичке гимназије Јелена Стељић, Ања Росић и Тамара Сокић, представиле су госте, а то су: Иван Ивањи, књижевник и преводилац, Јасминка Петровић, књижевница и новинарка, Дејан Илић, издавач, писац и есејиста из Београда, Петар Матовић, песник и есејиста из Пожеге, Ненад Величковић, књижевник и универзитетски професор из Сарајева, који је са Ружицом Марјановић, професорком књижевности у Ужичкој гимназији, основао ужичке сусрете писаца, Тања Ступар Трифуновић, књижевница из Бања Луке, Предраг Стојадиновић, програмер, блогер и промотер науке и логике из Немачке, Ивица Пртењача, књижевник из Загреба, Софија Кордић, књижевница и новинарка која стиже из Прага, књижевници Теа Тулић из Ријеке, Круно Локотар из Загреба и Јасна Шамић која долази из Париза, затим и Ђорђе Балмазовић, члан групе Шкарт, који ће допутовати из Љубљане, као и илустратор из Београда Боб Живковић.
Ученице су најавиле да ће фестивал почети у 18 часова, изложбом радова Бобa Живковића у Градској галерији. Током фестивала гости ће држати предавања током редовних часова књижевности у Ужичкој гимназији, а увече ће од 20 часова, на Малој сцени Народног позоришта Ужице, јавно читати своје текстове и разговарати са публиком.
У току првог дана фестивала, након отварања изложбе, у 19.30 часова, на Великој сцени НП Ужице, „Рефлектор театар“ извешће представу „Смрт фашизму! О Рибарима и Слободи“, по концепту, у режији и драматургији Милене Богавац, после чега ће уследити и разговор о том позоришном комаду.


У оквиру едиције „Свако има некога кога нема“, која подсећа на преминуле писце и њихово дело, биће објављен постер са подсећањем на Дашу Дрндић (Загреб, 1946. – Ријека. 2018), која је била универзитетска професорка, писала је прозу, за коју је награђивана, књижевну критику, аналитичке текстове и преводе, игране и документарне радио-драме.
Књига сабраних драма и сонгова „Сервантесов трг“, недавно преминулог Предрага Луцића, који је био веома драг и чест гост ужичких сусрета писаца, биће представљена у оквиру пратећег програма. Гости фестивала биће средњошколци и студенти из Сарајева, Ријеке, Брезе, Врњачке Бање и Београда.
Ружица Марјановић, једна од твораца овог књижевног фестивала, објаснила је да књижевници који им долазе разликују се по темама о којима пишу и по стилу. Она је рекла да је ове године специфично то што се не баве само књижевношћу, већ имају велики распон и у литерарном смислу, и поносни су што ће имати Иванија у гостима.
– Желели смо да покажемо оно најбоље у овом тренутку у савременој регионалној књижевној продукцији. Већина књижевних текстова наших гостију преферира на јединствени културни простор некадашње Југославије. Позвали смо и Лану Басташић, али она из техничких разлога није могла да дође. Њеним присуством добили би прилику да разговарамо о нечему што се зове књижевност егзила. На фестивалу би баш могло да се говори и о књижевности у егзилу, јер су неки од писаца који долазе рођени у бившој Југославији, а живе и стварају у Француској, Немачкој и Чешкој – рекла је професорка Ружица Марјановић.

З.Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.