početak GRADSKA Почиње фестивал „На пола пута“

Почиње фестивал „На пола пута“

od nedelja
994 pregleda

УЖИЧКА КЊИЖЕВНА РЕПУБЛИКА
Књижевни фестивал „На пола пута“, који се по 14. пут одржава у Ужицу, трајаће од 21. до 25. априла 2019. Сам назив „На пола пута“ симболише Ужице на пола пута од Београда и Сарајева. На овогодишњем фестивалу учешће ће узети 14 књижевника из региона.
Ученице Читалачког клуба Ужичке гимназије Јелена Стељић, Ања Росић и Тамара Сокић, представиле су госте, а то су: Иван Ивањи, књижевник и преводилац, Јасминка Петровић, књижевница и новинарка, Дејан Илић, издавач, писац и есејиста из Београда, Петар Матовић, песник и есејиста из Пожеге, Ненад Величковић, књижевник и универзитетски професор из Сарајева, који је са Ружицом Марјановић, професорком књижевности у Ужичкој гимназији, основао ужичке сусрете писаца, Тања Ступар Трифуновић, књижевница из Бања Луке, Предраг Стојадиновић, програмер, блогер и промотер науке и логике из Немачке, Ивица Пртењача, књижевник из Загреба, Софија Кордић, књижевница и новинарка која стиже из Прага, књижевници Теа Тулић из Ријеке, Круно Локотар из Загреба и Јасна Шамић која долази из Париза, затим и Ђорђе Балмазовић, члан групе Шкарт, који ће допутовати из Љубљане, као и илустратор из Београда Боб Живковић.
Ученице су најавиле да ће фестивал почети у 18 часова, изложбом радова Бобa Живковића у Градској галерији. Током фестивала гости ће држати предавања током редовних часова књижевности у Ужичкој гимназији, а увече ће од 20 часова, на Малој сцени Народног позоришта Ужице, јавно читати своје текстове и разговарати са публиком.
У току првог дана фестивала, након отварања изложбе, у 19.30 часова, на Великој сцени НП Ужице, „Рефлектор театар“ извешће представу „Смрт фашизму! О Рибарима и Слободи“, по концепту, у режији и драматургији Милене Богавац, после чега ће уследити и разговор о том позоришном комаду.


У оквиру едиције „Свако има некога кога нема“, која подсећа на преминуле писце и њихово дело, биће објављен постер са подсећањем на Дашу Дрндић (Загреб, 1946. – Ријека. 2018), која је била универзитетска професорка, писала је прозу, за коју је награђивана, књижевну критику, аналитичке текстове и преводе, игране и документарне радио-драме.
Књига сабраних драма и сонгова „Сервантесов трг“, недавно преминулог Предрага Луцића, који је био веома драг и чест гост ужичких сусрета писаца, биће представљена у оквиру пратећег програма. Гости фестивала биће средњошколци и студенти из Сарајева, Ријеке, Брезе, Врњачке Бање и Београда.
Ружица Марјановић, једна од твораца овог књижевног фестивала, објаснила је да књижевници који им долазе разликују се по темама о којима пишу и по стилу. Она је рекла да је ове године специфично то што се не баве само књижевношћу, већ имају велики распон и у литерарном смислу, и поносни су што ће имати Иванија у гостима.
– Желели смо да покажемо оно најбоље у овом тренутку у савременој регионалној књижевној продукцији. Већина књижевних текстова наших гостију преферира на јединствени културни простор некадашње Југославије. Позвали смо и Лану Басташић, али она из техничких разлога није могла да дође. Њеним присуством добили би прилику да разговарамо о нечему што се зове књижевност егзила. На фестивалу би баш могло да се говори и о књижевности у егзилу, јер су неки од писаца који долазе рођени у бившој Југославији, а живе и стварају у Француској, Немачкој и Чешкој – рекла је професорка Ружица Марјановић.

З.Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.