početak GRADSKA Покрени се за посао

Покрени се за посао

od nedelja
491 pregleda

pokreni se za posao užice

У великој сали Градске скупштине одржана је презентација програма „Покрени се за посао“, који помаже људима са добром и одрживом пословном идејом да започну или унапреде сопствени мали бизнис. Овај програм реализује невладина организација „ЕНЕКА“, а подржава компанија „Филип Морис“.
Ацо Илић, представник „ЕНЕКА“, рекао је да програм „Покрени се за посао“ обезбеђује свим заинтересованим лицима износ од 240.000 динара у опреми и да је конкурс отворен до 29. фебруара.

eneka

– Овај износ од 240.000 динара је намењен за средства и опрему која су потребна за покретање делaтности из производње, занатства, услуге или пољопривредне делатности. До сада је у Златиборском округу подржано 24 корисника, конкретно из Ужица седморо. Увек стигне више пријава него што можемо да подржимо, на пример, прошле године стигло је 2.303 пријаве. То показује да људи заиста желе да раде и радује ме да се људи окрећу производњи и занатаству – рекао је Илић,

POKRENI SE ZA POSAO UŽICE

Да би се конкурисало потребно је да се попуни пријавни образац, који се може наћи на сајту www.pokrenisezaposao.rs.
– То је врста бизнис плана и врло је једноставно. Да би неко добио бесповратну донацију у опреми, корисник је у обавези да региструје бизнис, да запосли себе. Такође, обавеза корисника је учешће 20 посто у куповини опреме, да похађа бесплатну стручну обуку и да иде на друштвено користан рад на један или више дана, како би се корисник одужио друштву. Клијент може да тражи 100.000, 200.000 динара или пун износ – објаснио је Илић.

IMG_0880

Иначе, спровођење уложеног новца се прати и корисник је у обавези да две године има предузеће. У току ових седам година, од када је покренут овај програм, углавном се запошљавају млађи до 35 година, мада старосно није ограничен, а око 40 процената корисника су жене.
– У протеклих шест година кроз програм „Покрени се за посао“ помогли смо покретање 490 малих и породичних предузећа и тако омогућили запошљавање за више од 1.500 људи – додао је Илић.

branko gavrilović užice

Бранко Гавриловић, члан Градског већа, рекао је да је задовољан што се наставља успешна сарадња са организацијом „ЕНЕКА“.
– Незапосленост је један од већих проблема са којим се локална самоуправа сусреће. Ми кроз низ различитих мера чинимо све да се тај проценат смањи. Тако смо у 2015. години уз помоћ локалне акције запошљавања упослили око 390 људи што, је 8 процената евидентираних на Националној служби за запошљавање. Они су били упослени на одређено радно време 3 до 6 месеци и користе стручну праксу на годину дана. За ову годину, за ту меру запошљавања, издвојићемо 11 милиона динара, од којих ће 10 милиона бити удружено са средствима из републике. Прошле године, на 9 милиона динара удруживања, од Републике смо добили 7 милиона, мада смо очекивали да то буде динара на динар. Видећемо како ће бити ове године – рекао је Гавриловић и додао да је ужичка локална самоуправа добила захвалницу од Министарства за рад за предузете мере у запошљавању.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.