početak GRADSKA Ваздух загађују четири котларнице на мазут

Ваздух загађују четири котларнице на мазут

od nedelja
1,2K pregleda

direktor toplane užice

У среду поподне, црни дим који се петнаест минута дизао из „црвене зграде“, Димитрија Туцовића 93, буквално је растерао грађане који су туда пролазили. Разлог томе је паљење котларнице у тој згради, која је стара око 50 година и која греје 95.000 квадрата стамбеног и пословног простора.
– Ту нам је једна од четири котларнице у граду које једино могу да користе мазут и нема алтернативу на гас. Та котларница покрива блок „Златибор“, око 95.000 квадрата и друга је по величина котларница у граду. Она је направљена седамдесетих година и опрема која се налази у њој је застарела, а немамо могућност занављања, промене котлова и опреме. Зато се дешава да у тренутцима паљења котлова дође до тога да се неколико минута појави црни дим на димњаку – објаснио је директор Градске топлане Зоран Шибалић и извињава се свим грађанима Ужица.

kotlarnica užice

Он је рекао да на тој котларници не могу да се мењају горионици или неки други делови, јер се више не производе.
– Само захваљујући довитљивост наших мајстора и ложача ова котларница је још у функцији. Претходних дана било је топло и котларница се није палила и сада када је дошло до поновног паљења, догодио се тај црни дим. То је слично када ауто неће да упали, па мора да се вергла. И када упали из аусупуха изађе црни дим и онда се врати на нормалу. Тако је то са овом котларницом, која је у изузетном лошем стању и тренутно немамо решење за то – рекао је Шибалић.
Директор Градске топлане каже да због техничких немогућности не може да се уради конверзија на гас и да у овом предузећу, у последњих десет година, покушавају да са локалном самоуправом нађу локацију за нову котларницу.

kotlarnica zlatibor užice

– На нашу срећу, пре годину дана смо ушли у причу са градском власти и она нам је определила место између аутобуске и железничке станице, преко пута реке. Ми ове године убрзано радимо на документацији и планирамо да почетком 2017. године почнемо са градњом те нове котларнице, која ће по аутоматизму затворити ову стару котларницу блок „Златибор“ и котларницу у Југ Богдановој улици. Пословна политика Градске топлане је да у што бржем временском периоду све котларнице које немају могућност преласка на гас, а то су поред блока „Златибор“ и Југ Богданова још Омладинска и Росуље, да се што пре затворе и пребаце на неке нове котларнице.

crni dim blok zlatibor užice

Већ овог лета радимо на затварању котларнице у Омладинској улици, коју ћемо спојити на котларницу Липа. Као што сам већ рекао, идуће године би решили проблем блока Златибора и Југ Богданова на ту нову котларницу преко реке, коју зовемо „Међај“. Дакле, у плану нам је да укрупнимо систем и да у центру града имамо три котларнице које могу да користе и гас и мазут – рекао је Шибалић и додао да ће изградња те нове котларнице коштати око 3 милиона евра.

blok zlatibor kotlarnica užice

Свестан је да локална самоуправа и само предузеће не могу исфинансирати тај новац, па ће помоћ затражити од Владе Србије или преко неких фондова, као што је исфинансирана савремена котларница у Ускоковића пролазу. Из зграда које су прикључене на ту котларницу, а која користи гас, излази бели дим, у ствари, како је рекао Шибалић, водена пара.
С обзиром да је мазут јефтинији енергент од гаса, питали смо директора због чега онда станари зграда који су греју на мазут, плаћају исту цену као и они станари зграда које користе гас.

kotlarnica užice

– Мазут у овом тренутку јесте јефтинији енергент у односу на гас, али цене које имају и мазут и гас се сада нама уклапају у калкулацију цена грејања. Сви имају исту цену на нивоу града. На пример, на котларници Липа, где се користи гас, нешто се деси, ми имамо алтернативу, да је пребацимо на мазут. Цена грајања се прави на нивоу целог града и када се прави та калкулација узима се проценат котларница које су на гасу и проценат котларница које су на мазуту и тако добијамо просечну цену. Поред тога и цене мазута и гаса шетају горе-доле. Дешава се да се цена мазута увећа за 20 динара у току два месеца, а ми не можемо да на сваких два до три месеца мењамо цену. То све зависи од цене барела на светском тржишту – рекао је Шибалић и додао је ситуација са енергентима уредна и неће бити проблема ове зиме, као и то да неће бити мењања цене.

toplota užice

На питање каква је наплативост директор Градске топлане каже да су Ужичани добре платише.
– Привреду имамо могућност да утужимо и брзо наплатамо, а код становништва наплативост је 85 до 87 посто, што је задовољавајуће – рекао је Зоран Шибалић.
Иначе, појава црног дима и у хотела „Златибор“ је исти разлог – стара котларница, само што она није у надлежности Градске топлане.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.