početak GRADSKAINFO Полицајац покушао самоубиство

Полицајац покушао самоубиство

od nedelja
508 pregleda

policija (1)

НОВА ВАРОШ – Полицајац Н. К. (45) из Нове Варош у уторак поподне пуцао је себи у главу из службеног пиштоља у својој породичној кући, у предграђу овог града. Хитно је пребачен у ужичку болницу, у веома тешком стању.
Разлог за овај чин нико од полицајчевих колега и пријатеља не зна. Једино Сви се слажу да је Н. К. честит човек и полицајац. Покушај самоубиства је урадио док је већи део укућана био у кући.
– Има четворо деце и супругу. Он и његов брат су из поштене породице. Шта је био разлог да дигне руку на себе, то нико не зна. Ако има поштених међу нама, то је онда он – казао је један од колега.
Н. К., како сазнајемо, није био на списку на рационализацији МУП Србије.
Вељко Мијаиловић, председник Полицијског синдиката Србије, је шокиран што се њихов колега и члан тог синдиката одлучио на овај чин.
– У питању је отац четворо деце, донатор органа, ретко поштен и добар човек. Упркос тешком материјалном стању, са супругом и децом, увек је показивао честитост. У питању је ратни ветеран, полицајац који се борио за Србију у Босни, на Косову, у Бујановцу, али за кога, као и многе друге, који су након рата морали да се боре са пострауматским синдромом, држава није имала слуха. Остављен је да се сам сналази. Сигурно да је последњих дана био узнемирен због ситуације у МУП Србије и страха од отказа, који постоји међу свим полицајцима. Ово је ко зна који полицајац који је последњих година подигао руку на себе, а већина су учесници ратова, који након престанка сукоба нису добили одговарајућу помоћ државе и у материјалном смислу, али и да превазиђу страхоте којима су били сведоци – саопштио је Мијаиловић.
Никша Икодиновић из овог синдиката, који је радио студију о раду полиције за период у последњих 12 година, тј. до 2014. године, каже да је за то време у Србији 140 униформисаних полицајаца извршило самоубиство.
– Од 2007. до 2012. године самоубиство је извршило 52 полицајца, 18 самоубистава је било неуспело, а 9 је полицајаца претило да ће се убити. Два су случаја била да је полицајац убио прво супругу, па себе. У већини случајева главни фактор због ког се одлучују на овај корак је посттрауматски стрес. У Београду на 7.000 полицајаца имамо само једног психолога, док многе полицијске управе немају психолога – рекао је Икодиновић.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.