početak AKTUELNO Трн у оку

Трн у оку

od nedelja
929 pregleda

bojan-ljubenovic-sam143НОВА КЊИГА АФОРИЗАМА БОЈАНА ЉУБЕНОВИЋА
„Не мењајте канал. И тамо је исти човек“. „Оловка пише срцем. Ако имаш муда“ „Ћутање је најтежи вербални деликт“. Ово су само неки од афоризама који се налазе у књизи „Трн у оку“ београдског сатиричара Бојана Љубеновића, која је недавно, у издању „Европског покрета пријатељства“, угледала светлост дана. У Љубеновићевој збирци налази се око осамсто изабраних афоризама од укупно пет хиљада, колико је у протеклих шест година објавио у рубрици „Тако Рећи Незванично“, коју уређује у „Вечерњим новостима“. Аутор се определио да публици представи искључиво политички ангажоване афоризме, занемарујући остале, „лакше“ теме на које такође радо пише. Може се слободно рећи да је ова књига Љубеновићев обрачун са политичком стварношћу Србије и како сам аутор наводи „спасоносни противотров против глупости, лажи и лицемерја“.
Рецензент ове књиге је чувени ужички и српски афористичар проф. Раде Јовановић, који у свом исцрпном осврту на Љубеновићев опус примећује да „ова књига у себи крије и огромну документарну вредност, која значајно мами заслужене комплимнте литерарним квалитетима афористичара. Наравно, изузетна моћ перцепције је првенствено ауторов природни таленат и дар, на који су дограђени, много релевантнији, стваралачки квалитети, на основу којих смо слободни устврдити да је у Бојану Љубеновићу синтетизована литерарна вредност и таленат са наглашеним искуством новинара. Све ово је, без икакве сумње, резултирало квалитетном књигом једног увелико формираног афористичара, који припада најужем врху савремене српске афористике“, закључује Јовановић.
На његово мишљење надовезује се још један познати ужички сатиричар, Слободан Симић.
„Дуго дуго нисам имао прилику да прочитам квалитетнију књигу афоризама од управо објављеног „ Трна у оку“ Бојана Љубеновића. Када је изгледало је афоризам безадежно поражен и потопљен у баналности разобручене хиперпродукције и да је море фејсбук постова и твитова однело било какав смисао и сврху те танане литерарне форме, талентовани и стрпљиви Љубеновић је приказао како афоризам заиста треба да звучи и изгледа, о чему треба да говори и шта треба да критикује. Упорно убадајући своје „ трнове“,доследно и годинама, на страницама Вечерењих новости у култној рубрици „ТРН“, показао је и доказао да се до добре и вредне књиге афоризама може доћи само упорним и дугогодишњим радом. И наравно, строгом селекцијом. Тако смо добили књигу која је вратила наду у опстанак квалитетног сатиричног афоризма, и изборила часно место на оној једној изабраној полици у библиотеци на којој се чувају бисери сатиричне књижевности. Нема потребе више губити време на афоскрибомане и фејсбукмудријаше. Треба што пре прочитати књигу афоризама „ Трн у оку“ Бојана Љубеновића. И схватити драстичну разлику “, рече Симић.

На крају овог текста ће стајати мој потпис па је ред да се огласим и кажем нешто о књизи и аутору. Имам част да са Љубеновићем сарађујем, и учим од њега, на сатиричном порталу Њуз нет. Његови текстови, а пре свега афоризми, представљају сатиру у њеном најфинијем и најплеменитијем издању. Интелигентни и провокативни дају нам драгоцено сведочанство о друштвеним приликама и неприликама при томе испуњавајући основне функције сатире. Терају осмех на лице, а мозак на размишљање.
Ако не верујете мишљењу Љубеновићевих колега, могу вам посведочити да је његов рад прошао и кафански, у Србији често најважнији испит. Недавно ми сестрић, Ђорђе се зове, уз пиће помену дотичног и рече „Тип је генијалан!“
Није што је мој, али Ђорђе је добар и паметан момак. Ја бих му веровао!
Књига афоризама „Трн у оку“ можете, по цени од 400 динара, поручити на телефон 064 139 71 70.

Бојан Савић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.