početak NAJNOVIJE Претње и притисци малинарима

Претње и притисци малинарима

od nedelja
2,7K pregleda

МАЛИНАРСТВО
У уторак, 18. децeмбра 2018. у Ужицу одржан је састанак малинара западне Србије и представника Министарства пољопривреде. На том састанку су произвођачи указали на претње због најављеног протеста, о претњама за време протеста у Прибоју и Пријепољу, као и о неплаћеним родовима малине.

Удружење „Подголијски здрави плодови“ и удружење „Виламет“ из Ивањице заказали су протест за 14. децембар, али су га убрзо отказали, јер им је обећано да ће се 18. децембра у Ужицу са њима састати министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Министар није дошао, као и нико из министарства трговине. Уместо министра дошли су шеф кабинета министра Марко Шарановић и државни секретари Богдан Игић и Сенад Махмутовић. С друге стране било је око 20 присутних произвођача, на шта је Махмутовић имао велику примедбу, као и примедбу на то што су присутни медији.

Слађана Станковић из Удружења пољопривредних произвођача из Ужица је рекла да више не желе ништа да раде „иза затворених врата“ и да су људи дошли, јер сви имају проблема. Она је на почетку подсетила на летошње протесте у Пријепољу и Прибоју, па и на ствари које су се дешавале око протеста. Поменула је преговоре на Златибору, које су водила тројица Пријепољаца и један грађевински предузимач из Београда, који је, како је рекла дошао у име председника државе.
– Ја сам тада све време била на протестима, а за тај састанак скоро нико није знао. После тих протеста на састанцима управних одбора ти чланови из Пријепоља говорили су да су морали да иду на те преговоре на Златибору, јер су добијали претње да ће да заврше у гепеку, да имају децу и породицу, да је спремно да улети 100 навијача да направи инцидент међу протестантима, па после да се прича да су се сами произвођачи између собом тукли. Оно што боли пољопривредне произвођаче у целој Србији је што им се стално озбиљно прети. Да ли смо ми урадили нешто на штету ове државе? – рекла је Слађан и додала да се сумња да су ти протести били унапред договорени, како не би били у јеку брања малине.
Такође је додала да на овом састанку нема представника из Пријепоља, да испричају своју причу пред свима. Она је поново потврдила да је тада у министарству договорено да цена малине буде 120 – 125 динара са тенденцијом раста на 150 динара.


Државни секретар Сенад Махмутовић је рекао да су он и сарадници исказали поштовање према произвођачима самим тим што су дошли на састанак који није имао дневни ред.

– Ми смо данас овде дошли у посету без дневног реда и тема о којима ћемо разговарати. Очекивали смо да буде то разговор са представницима шест удружења, јер је усвојен државни буџет. Очекивали смо разговор о подстицајним мерама, мерама за набавку механизације, за набавку опреме за складишне и прерадне капацитете, противградне мреже, за наводњавање … Али, дочекали су нас новинари и јако незадовољни људи. Не могу рећи да је нашем сељаку све предивно, сама природа посла је да им је тешко и има неких разлога да њихова љутња буде оправдана. Данас смо овде чули, то је нешто што превазилази границе нашег министарства. Ако се неко огрешио о закон и доводи до угрожавања безбедности људи, то је за друге истражне органе – рекао је Махмутовић и додао да су сва обећања Министарства пољопривреде и државе испуњена.
Још је рекао да када је у питању цена малине, о тој теми могу да причају колика је у Чилеу, Пољској, какве су тенденције у Европи и свету, али да министарство, ни држава не могу да одређују цене.
– На ту тему се није договарало и обећавало – рекао је Махмутовић и додао да овако нешто у животу још није доживео.

Раденко Марић, председник Удружења Подголијски здрави плодови, које је било организатор неодржаних протеста у Ивањици, говорио је о претњама које су му биле упућене због тог протеста.

– Када смо најавили протесте, било је притисака да се не одрже. Зaјeдно са председником општине Ивањица, Зораном Лазовићем, отишао сам на састанак у Министарство пољопривреде. Ту су били секретар министарства Бојан Гаврић, државни секретар Богдан Игић и шеф кабинета министра Марко Шарановић. Гаврић ми је, између осталог, рекао да има сазнања да сам инструмент опозиције и вршио притисак да се одложе протести заказани за 14. децембар. Питао ме је да ли сам свестан у шта сам се увалио, да се боји за мене да не будем одстрељен као вепар на ливади. Рекао сам му да се не бојим, познат сам борац за људска права, а можда ће нека улица носити мој име. Остао сам при ставу да се протести одрже, па ме је сутрадан позвао да види да ли је председник општине утицао на мене да се не одржи протест, с обзиром да су се у суседној општини Лучани одржавали избори и када је на Косову дан проглашења војске. Рекао сам му да сам још увек жив и да сам на ливади, а одговорио ми је да то не схватим као претњу, већ да је то политичка флоскула.
На изјаву Марића државни секретар Махмутовић је рекао да не зна о томе ништа и да би са тим требало да се позабаве други надлежни органи.


Прибојским малинарима главна брига није цена, већ да наплате род који су предали хладњачи „Колд голд“ из Горобиља код Пожеге. Једна од жртви те преваре је Џевад Омеровић из Прибоја, који је овој хладњачи предао 7,7 тона малине, а плаћено му је само 50.000 динара.
– Није да само мени није исплаћено. Нас има 18 из Прибоја и укупно смо предали 50,3 тоне, а произвођачи из Пријепоља су предали 110 тона. Мени су 50.000 исплатили 6. јула, у јеку бербе, али схватам да је то урадио са намером да ме намами да не бих прекидао испоруку малине. Цена је прво била 120 динара за виламет и 130 динара за микер и тако је писало у откупним блоковима. После пар дана, када су цене почеле да падају код осталих хладњачара, онда нам је писао 100 и 110 динара. Такође, пише да је то аконтна цена и да ће најкасније до 31.10. извршити поравњање, а исплате ће вршити најкасније 20 дана по откупном блоку. И тако пише у уговору. Али, он није ништа испоштовао. Сада ови представници министарства кажу да нису упознати са тим случајем и да ће нам помоћи. Иначе, власник Колд Голда признаје да нам дугује, али је проблем што нема пара да нам исплати, а робу је продао. Ми смо све пријавили тржишној инспекцији и они су установили да то није случај за њих и предали криминалистчкој полицији. Они су почели неки рад, а докле се стигло не знам – рекао је Џевад.

Марко Којадиновић из удружења Лимска долина Прибој рекао је да од делегације из Београда произвођачи из западне Србије траже састанак са министрима пољопривреде и трговине, да се разговара о јединственој цени малине за наредну годину и да се реши проблем цене за ову годину.

Произвођач из Ужица је за говорницом, између осталог, рекао да држави и свима који раде на томе „да идемо на Запад, да будемо конобари или овде да надничимо“.

– Нисте свесни докле сте довели сељака. Дајте нам оно што сте нам обећали, па ако закон каже 45 дана, зашто се чека и по 100 дана. Ми смо чекали, а ви само купујете време. Некада сам товио 110 јунади и у мом селу је било 1.000 јунади, а сада нема ниједно. И причате о подстицајима за село за тов јунади у овом крају, а у овом крају нема јунади – рекао је представницима министарства овај пољопривредник.

Драган Остојић, произвођач из Злакусе рекао је да се код хладњачара појавило вишак од 110.000 тона малине од предатог рода.
– То значи да су увозили. А за нас се не знају цене. Влада и хладњачари обећали су почетну цену 120 до 130 динара, а да коначно дође до 150 динара. Ми смо у чељустима криминалаца, и то не само пољопривредници, већ цело друштво. А то не може нико да разбије осим Влада Србије, али је проблем што и у врху има криминалаца. Малина је највиднија зато што ту има велике количине новца, а где има новца ту су криминалци. Треба и министар трговине да се одазове – рекао је Остојић.

На састанку је био и Милан Ђукић из Ариља, председник Удружења „Савез за малину Србије“ и каже да он није позван на овај састанак. Без обзира на то, он се осврнуо да стање у малинарству.
– Цена малина је била катастрофална, а у ствари уопште не знамо која је права цена. Она се кретала од 70 до 125 динара. Од овог састанка не очекујем много, јер нису позвана сва удружења и нису позвани хладњачари. Не можемо разговарати само са неким службеницима из министарстава, ако немамо хлдањачаре. Ове године 2018. урађен је такав монопол, да није запамћено. Једино је један хладњачар изашао са ценом од 120 динара по килограму и сви су га пратили, и нико ништа није разговарао, нити договарао са својим произвођачима. Када су били кишни дани, хладњачари су се телефоном договарали колика цена да буде тога дана. Правилник о откупу не примењује се како треба. Примењује се само за неке произвођаче, а за хладњачаре не, па тако хладњачари класирају малину преко телефона. Нико на терену није класирао малину. Сада се и они сусрећу са неким проблемима за које су сами криви, па пребацују на нас произвођаче – рекао је Ђукић и додао:
– Малињаци су у катастрофалном стању. За ову 2019. годину биће још опасније него ове године. Биће још тежи рад, јер су малине запуштене, требају много већа улагања, много више ће требати новца да се повећа произвођачка цена по килограму, зато што није ишла перманентно као претходних година.
Милан има око 3 хектара под малином и каже да је ове године имао велики губитак – отприлике око 10.000 евра по хектару.

Звездана Глигоријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.