početak AKTUELNO PROSLAVA U STAPARIMA

PROSLAVA U STAPARIMA

od nedelja
1,3K pregleda

58

СЕЋАЊЕ НА СРПСКЕ ЈУНАКЕ

У недељу 30. 11. 2014. године МЗ Стапари у сарадњи са Удружењем историчара Ужица и Удружењем Аманет, у Стапарима организовала је свечаност поводом обележавања стогодишњице Великог рата “СЕЋАЊЕ НА СРПСКЕ ЈУНАКЕ“.

Повод за одржавање ове свечаности потекао је од обнове споменика крајпуташа у атару села Стапара и ажурирања спискова учесника и погинулих Стапараца у Великом рату, у чему су поменута удружење узела велико учешће.

 

Помен погинулим ратницима тадашње Стапарске општине на спомен обележју на Утрини служили су јереј Михаило Вуковић и јереј Александар Стјепановић.

Свечаност је настављена у Дому културе у Стапарима где је изведен пригодан културно-уметнички програм ,у којем су учествовали: др. Иван Милутиновић, предеседник Удружења историчара Ужица мр. Драган Крсмановић, изворна певачка група “Синови Гредице“ из Стапара и ученици Прве основне школе краља Петра II- издвојено одељење Стапари: Андријана Перишић, Анђела Аћимовић, Љиљана Којадиновић, Марко Димитријевић, Кристина Мирковић, Николина Јокић, Вања Аћимовић, Милица Рафаиловић, Јелена Перишић и Стафан Словић, програм је водио Десимир Поповић.

6

 

Овој активности присуствовао је народни посланик Скупштине Републике Србије Неђо Јовановић,  представници градске власти ,свештенство Православне цркве, , представници институција, медија, као и велики број пријатеља и мештана села Стапара.

Обраћање председника МЗ Стапари Слободана Курлагића:

Српско страдање, које је овај рат донео и српска слава којом је рат окончан, обавезују нас да овај јубилеј обележимо не само у сваком месту , већ и у сваком српском дому.

predsednik MZ Stapari Slobodan Kurlagić

Први светски рат је доказ, да библијска прича о Давиду и Голијату није митска легенда, већ истина коју су Срби у више наврата потврдили.

Ова чињеница треба да буде постулат нашег битисања, међутим, сведоци смо да то у пракси није тако. На срећу људи су измислили јубилеје, са циљем да нас зауставе, опомену и подсете на наслеђе које имамо.

Година јубилеја обавезала је и нас Стапарце да то учинимо и да се застидимо пред призором незнања, заборава и небриге. Неажурирани спискови учесника рата, непотпуна евиденција погинулих бораца и поломљени споменици крајпуташи, су слика коју смо савакодневно гледали, а до данас је нисмо приметили.

učenici Staparske škole

У сарадњи са Удружењем историчара Ужица и Удружењем Аманет, извршена је реконструкција оштећених споменика и покренута иницијатива за ажурирање спискова и израда спомен плоче палим борцима.

Ове административне и техничке активности сигурнио да су значајне и оне нам стоје као обавеза коју морамо испунити. Међутим, данас смо се окупили да се поменом, молитвом, речју и стихом одужимо нашим прецима за даровану слободу.

pevačka grupa Sinovi Gredice

Велико ми је задовољство што смо у могућности да ову свечаност одржимо у нашем Дому културе у Стапарима, једном од ретко очуваних домова у нашој општини. Наша жеља је да ову установу вратимо на старе стазе славе.

С` тога желим да ова свечаност буде само почетак и најава нашег окупљања и дружња у Стапарима.

 

Фото – Жељко јокић

Саопштење Неђо Мирковић

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

Zlatko Micevic 21. априла 2015. - 00:22

Svaka cast Staparci!

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.