početak GRADSKAINFO ŠTRAJK ZDRAVSTVA – VELIKA PODRŠKA MINISTARSTVA ZDRAVLJA, A VELIKI OTPORI MINISTARSTVA FINANSIJA…

ŠTRAJK ZDRAVSTVA – VELIKA PODRŠKA MINISTARSTVA ZDRAVLJA, A VELIKI OTPORI MINISTARSTVA FINANSIJA…

od nedelja
541 pregleda

nurse_2971534b

АКТУЕЛНОСТИ У ВЕЗИ ШТРАЈКА

На седници Републичког одбора Синдиката у Београду, одржан јуче 26.11.2014.г. дискутовало се у вези захтева Синдиката који се односе на постизање споразума око Посебног колективног уговора у грани здравства, увећања зарада, нових радних места…

Уз велику подршку ресорног министра здравља др Златибора Лончара, али уз велике отпоре у министарствима финансија, привреде и локалне самоуправе, досадашњи резултати који су договорени на инсистирање нашег Синдиката:

  • Одлука да сопствени приходи остају на коришћење установама и у наредној години, што значи да се до даљњег стопира одлазак новца у једну касу у Београд.

  • Регрес и топли оброк у периоду од 01.01.2015.г. биће посебне ставке на обрачунском листићу уз обећање из Владе да неће бити смањиван коефицијент рада.

  • Обезбеђено је да се отпремнина за одлазак у пензију исплаћује у висини три зараде, како је то утврђено Посебним колективним уговором за здравствене установе чији је оснивач Република Србија са проширеним дејством.

  • Наш Синдикат је такође, обезбедио да надлежно министарство достави нову инструкцију везано за обрачун и исплату плата запосленима у здравству и социјалној заштити због умањења плата. Уједно обавештавамо да је Министарство финансија објавило на свом сајту

Упутство за примену Закона о привременом уређивању основице за обрачун и исплату плата. Где се јасно види да су плате смањене за 10%, али и цена рада је смањена за 10%, што аутоматски доводи до тога да су сви додаци на плату (дежурства, прековремени рад, ноћни рад, топли оброк, регрес…) умањени. Самим тим реално смањење плата је 13%.

  • Проблем запослених у стоматологији је у поступку решавања и очекује се исплата заосталих плата почетком наредне године.

  • Одобрен је пријем нових запослених у здравству ради попуне недостајућих кадрова.

  • Преговори са представницима Министарства здравља везано за платне разреде и Посебан колективни уговор за област здравства су за сада задовољавајући и у највећој мери предлози нашег Синдиката су усаглашени са Министарством здравља.

  • Представници Министарства државне управе и локалне самоуправе на састанку одржаном 26. новембра 2014. године су оспорили заједнички предлог Министарства здравља и репрезентативних синдиката везано за платне разреде и платне групе. Представници Министарства здравља и репрезентативних синдиката су остали при свом предлогу.

  • Преговори са представницима Владе Републике Србије за закључивање Посебног колективног уговора за област социјалне заштите су интезивирани и обављају се два пута недељно. Комплетан текст предлога ПКУ који су доставили репрезентативни синдикати за област социјалне заштите је размотрен са представницима Владе РС. Преговори се настављају 27.11. 2014. године.

  • Преговори за Посебан колективни уговор за област здравства настављају се 1.дец 2014.г, а за платне разреде 2. дец 2014. године, о чему ће чланство бити благовремено извештено.

Републички одбор Синдиката је закључио да се за сада преговори са ресорним министарствима и Владом Републике Србије обављају на задовољавајући начин.

У случају оспоравања права запослених, Синдикат ће наставити са раније започетим активностима.

Подсећамо да Одлука о ШТРАЈКУ није стављена ван снаге већ је привремено замрзнута, док трају преговори.Од резултата преговора зависе даље активности Синдиката.

П р е д с е д н и к

Бранко Илић, с.р.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.