početak GRADSKA Прва приватна предшколска установа

Прва приватна предшколска установа

od nedelja
2,K pregleda

Од 1. септембра град, али и цео регион, добиће прву приватну предшколску установу. То је „Школица – коцкица“, чије је власник Виолета Томашевић. Она каже да је после 14 година успешног рада овим верификовањем остварила један од већих планова.
– Ми смо први у Ужицу и у региону, који смо успели да се верификујемо код Министарства просвете као предшколска установа. Са радом почињемо од 1. септембра са три верификоване групе и то су: јаслице, вртићка и предшколска група. Сада имамо статус као и државни вртићи. За мене је велики помак та предшколска група деце. Од 2004. године, дакле пуних 14 година, радили смо као Агенција за чување деце. Ово је практично 15 година нашег рада и заиста сам задовољна досадашњим нашим радом и успесима. Имамо увек добар одзив родитеља, деца су задовољна боравком у вртићу, они то преносе и причају својим родитељима. Долазиле су једне генерације деце и када родитељи добију млађе дете, онда доведу и њега код нас. Све смо ово постигли без рекламe. То значи да наш квалитет рада, квалитет саме услуге и квалитет кадра који ради са децом, заиста доказује да смо заслужили да будемо предшколска установа. Имамо и квалитетан програм по коме смо до сада радили, имамо те музичке, драмске и ликовне секције које смо до сада одрађивали – рекла је Виолета.


Од 1. септембра предшколско је велики корак напред за „Школицу-коцкицу“, али уједно, како каже наша саговорница, и велика мотивација за даљи рад.
– Поред тог што је велика мотивација, то је и велики изазов. Сада имамо са ким да се поредимо, а то су државни вртићи, иако смо ми мали у односу на њих. Наша група деце која је верификована је мала и надам се да ћемо квалитетом рада да одговоримо и боримо са својом конкуренцијом. Ту видим могућност даљег напретка, а самим тим и проширивања. Сада имамо простор на једном нивоу и у току је верификација простора у приземљу: Очекујемо да ће и то бити завршено до краја године. Један велики плус ове верификације је што смо добили сарадњу са Градом и задовољна сам што је Град одговорио на наш захтев. И то је значајан корак напред. Град је прихватио да субвеционише део трошкова. Није баш као у државном вртићу, али за почетак је довољно. Нама су родитељи плаћали исту цену као у државном вртићу и неће се ништа променити. Битно ми је да постоји та сарадња и надам се да ће временом доћи на виши ниво. Ово је сигурно и за град Ужице корак напред – рекла је Виолета.


Предшколска установа ће радити по верификованом плану и програму Министарства просвете и иста настава ће бити као и државним вртићима или у предшколском образовању у школама.
– Овим почетком рада запослићу још три лица, медицинску сестру васпитача и два васпитача са високом школом – казала је власница „Школице коцкице“ и додала да ће то бити складне групе деце са којима може да се ради, а предшколаца ће бити група од око десетеро деце.
Виолета је завршила Учитељски факултет. Радила је у школи у разредној настави и имала је нерешено питање посла.
– Чекала сам из године у годину да се то реши и схватила сам да је у данашње време немогуће запослити се за стално. И док сам радила у школи, одлучила сам да паралелно кренем у приватни посао, због неке своје егзистенције, будућности и, једноставно, из љубави према овом послу. Никада не бих желела да радим нешто друго. Када сам кренула да радим буквално сам се томе посветила и одлучила сам да га радим баш квалитетно. Заиста сам се трудила да не радим површно. И у овим агенцијским условима, за свих ових 14 година, два пута смо годишње одржавали дечије свечане приредбе, као два јавна часа, где су долазили родитељи да гледају своју децу, а имамо једнодневно организовање излета, рекреативних настава и дружења. Зато су родитељи задовољни нашим радом и трудом. Искрено, према другој деци сам се односила онако, како бих желела да се неко односи према мом детету – рекла је Виолета.


А о раду са децом она каже:
– Деца су та која нам у овом послу враћају енергију. Лепо је радити са њима. Иако се доста потрошимо око њих, они су ти који враћају енергију, који нас покрећу и мотивишу да идемо даље.
Било је дана када се није имало рачуна да се све то ради, али уз труд и рад ипак је „Школица коцкица“ опстала. Поменути простор налази се на Алексића мосту, а у Улици Димитрија Туцовића 163, остаје да ради као Агенција за чување деце.
Виолета још каже да ће од сада имати надзор и просветне инспекције, што раније као агенција није имала. Као и претходних година први приватни вртић ће користити кетеринг, јер немају своју кухињу и до сада, како каже Виолета, нису имали проблема.


– Захваљујем се свим мојим колегама и пријатељима, као и породици, који су ми велика подршка и који су ми помогли у остварењу овог корака. Овај корак је заиста тешко направити, јер су пре седам до осам година неки покушавали, али нису успели. Посебно и велику мотивацију и пратњу у свих ових 14 година рада давао ми је професор доктор Никола Поткоњак. Он је наш познати педагог и пише књиге из педагогије. Он је моја подршка и критика, од њега добијам праве савете и све оно што је потребно да идем напред. Зато му велико хвала – рекла је на крају наша саговорница.

Звездана Глигоријевић (Ужичка недеља 992)

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.