početak KULTURA Рођен сам у Србији. Од тога ћу и да умрем.

Рођен сам у Србији. Од тога ћу и да умрем.

od nedelja
1,5K pregleda
Slobodan Simić

Slobodan Simić

ROĐEN SAM U SRBIJI. OD TOGA ĆU I DA UMREM.

– Poznati pisac, aforističar i pesnik, Slobodan Simić, proslavio je u Gradskom kulturnom centru u Užicu 30 godina rada – 

“Kaže mi jedan kolega, 30 godina rada, pa koliko ti imaš godina? Sve je počelo kada je jedan mladi student napisao na parčetu sveske nekoliko aforizama i poslao u jedne novine, koje su se zvale “Glas omladine”. I to je taj sticaj nekih okolnosti u životu, oni su tada objavili jedan moj aforizam. Da se to nije desilo, ja bih nastavio da studiram. Međutim, meni se to mnogo svidelo kada vidiš nešto svoje u novinama. Ja onda navalim neverovatno mnogo da pišem, to mi se strašno svidelo i evo to traje 30 godina”, rekao je Slobodan Simić otvarajući veče “Sima i prijatelji” na kojoj je proslavio 30 godina rada.

Rade Jovanović

Rade Jovanović

Rade Jovanović, naš poznati aforističar, rekao je da će tokom večeri pokušati da se oduži Simiću.

“Ja u životu nisam imao veću obavezu nego da se odužim Simiću za sve ono što je uradio za mene kao izdavač, kolega, kao čovek koji je bio u situaciji da mi pomaže i koji mi je držao sa centrom aforistike, satire i Beogradom. Ako i večeras ne uspem da mu se odužim, ja ću umreti od stida. A ako se odužim, nikada više neću ništa govoriti”, rekao je Jovanović, dodajući da je Slobodan Simić za njega veliki čovek, pisac i prijatelj i da nikada neće zaboraviti ono što je učinio za njega.

Nakon obraćanja Radeta Jovanovića usledio je “afodvoboj” u kome su Rade Jovanović i Slobodan Simić pročitali neke od svojih najboljih aforizama. Potom je naš poznati glumac Momčilo Murić pročitao tekst Zorana Jeremića koji je napisao o Slobodanu Simiću.

Nakon prvog dela programa, u kome je Slobodan Simić pročitao nekoliko svojih pesama, usledio je i drugi deo programa pod nazivom “Prijatelji”.

Sima i prijatelji 3

“Ovde su ljudi koji su meni dragi i koje sam izabrao kao reprezentativne predstavnike Užica, Užičana i pre svega mojih prijatelja”, rekao je Slobodan Simić, otvarajući drugi deo programa. Prvi se prisutnima obratio Željko Marković, koji je publici pročitao dve svoje pesme. Publika je potom mogla da uživa u još aforizama od strane Neška M. Ilića iz “Užičke Požege”, kako ga je najavio Simić.

Neško Ilić

Neško Ilić

“Koristim priliku da  vama Užičanima kažem da ste veoma srećni, jer ste iznedrili dvojicu najboljih aforističara Srbije”, rekao je Ilić pre nego što će pročitati izbor svojih aforizama.

Program se nastavio izvođenjem skeča iz predstave “Nezavisna republika užička”, a potom i obraćanjem Zorana Filipovića. Na kraju se prisutnima obratio i Toni Stanković, urednik “Užičke nedelje”, koji je umesto da pročita jedan od svojih tekstova, odlučio da iznenadi Slobodana Simića tortom, na kojoj je napisan njegov čuveni aforizam “Rođen sam u Srbiji. Od toga ću i da umrem”.

IMG_8753

 

Veče se završilo izvođenjem scene iz predstave “Kako sam ponovo postao normalan” koju je napisao Slobodan Simić.

N. Kutlešić

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.