početak DRUŠTVO Шанса за самохране родитеље

Шанса за самохране родитеље

od nedelja
665 pregleda

fondacija divac

Фондација Ана и Владе Дивац заједно са локалном самоуправом покренули су пројекат за самозапошљавање самохраних родитеља. Бранко Гавриловић, члан Градског већа, најавио је расписивање конкурса.
– Заједно са Фондацијом Ана и Владе Дивац покренули смо пројекат чији је циљ самозапошљавање самохраних родитеља. За тај пројекат, заједно са Фондацијом, определили смо 884.000 динара за финансирање четири грaнта по 180.000 динара. Остали део новца ће ићи за текуће трошкове. Конкурс ће бити отворен од 19. октобра до 20. новембра ове године – најавио је Гавриловић и додао да град финансира два грaнта.
Према његовим речима, право за добијање грaнта, односно 180.000 динара за започињање сопственог посла, имају сви који доставе потврду да су самохрани родитељи, да имају пребивалиште на територији града Ужице најмање 6 месеци и да имају децу не старију од 26 година. Помоћ у прављењу бизнис плана и сваку другу помоћ могу добити у Канцеларији за младе и економски развој. Све информације око пројекта и услове конкурса моћи ће да се нађу на сајту града Ужица и на сајту Фондације.
Ивона Гвозденовић, координатор овог пројекта у Фондацији Ана и Владе Дивац, рекла је да је ово први вид сарадње са неком локалном самоуправом када су у питању овакви пројекти.
– У Србији има око 150.000 самохраних родитеља, од којих је 30 посто испод границе сиромаштва. Овај пројекат постоји неколико година уназад, али ово је први пут да га реализујемо са једном локалном самоуправом. До сада су се самохрани родитељи углавном опредељивали за неке услужне делатности, попут фризерских и козметичких салона, фитнеса, или проширивање пољопривредне производње. Корисници пројекта неће добити новац, већ ће у тој вредности добити машине, материјал или било шта друго што им је потребно за покретање посла. Тај посао у сваком случају мора бити легалан. Ми ћемо од момента уручивања донације 6 месеци пружити помоћ преко стручног консултанта – рекла је координаторка пројекта.

З.Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.