početak GRADSKA Саветовалиште за дијабетес

Саветовалиште за дијабетес

od nedelja
942 pregleda

SAVETOVANJE O DIJABETESU

Дом здравља Ужице
У ужичком Дому здравља организована је едукација лекара поводом отварања Саветовалишта за дијабетес, које је отворено петог октобра ове године.
– Ово саветовалиште није радило пуних пет година, а показало се да је ово добро организован рад са пацијентима оболелим од дијабетеса- рекла је поводом едукације њених колега др Славка Митричевић, директорка Дома здравља Ужице.
На едукацији су лекари специјалисти, ендокринолози, одржали предавање изабраним лекарима, медицинским сестрама и нутриционистима, односно свима који ће радити у овом саветовалишту.
– Циљ је првенствено превенција, али и дијагностика и лечење. У паузи, док саветовалиште није радило, овим пацијентима су се бавили изабрани лекари. Они ће се и даље бавити овим пацијентима, али два пута недељно, уторком и четвртком радиће саветовалиште. Саветовалиште за дијабетес се у ранијем периоду показало јако корисно у саветодавном делу и лечењу првенствено компликација оболелих пацијената од дијабетеса, а бавиће се и превентивом код пацијената код којих је дијагностикован шећер и како да пацијент тај шећер доведе у нормалу и врати се у првобитно стање. У саветовалишту ће радити и даље изабрани лекари са медицинским сестрама, али и нутриционисти, и пацијенти ће у саветовалиште долазити преко свог изабраног лекара. Саветодавни део ће се односити на здраве стилове живота, и биће организовано низ предавања, све у циљу да се болест држи под контролом- рекла је Митричевић.

SAVETOVANJE O DIJABETESU 2

Дијабетес је иначе подмукла болест која доводи до великих компликација и оставља бројне последице. У Ужицу је регистровано 7.000 оболелих од дијабетеса. Према речима стручњака више је оболелих од дијабетеса типа А, од оних који имају дијабетес типа Б.
Ризици за добијање ове болести су наследни фактор, неодговарајућа исхрана, стресна стања, алкохол и други нездрави стилови живота.
Дијабетес је и болест која је, поред кардиоваскуларних болести, најзаступљенија, и ако се не стави под контролу, може да има и смртни исход.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.