PREDUZETNIK NEBOJŠA RADIŠIĆ, KAFANA ERA
Da li ste probali slatku picu? Da li ste skoro jeli palačinke u šatou? Da li ste čuli da negde u gradu možete dobiti porodičnu picu, dva litra soka i četiri palačinke za samo 650 dinara? Ako niste, sve to možete probati i dobiti u „Eri“.
Od pre dva meseca staru legendarnu kafanu „Eru“ pod zakup je uzeo Nebojša Radišić, koji se ugostiteljstvom bavi 15 godina, a preduzetnik je 10 godina. Mnogi ga poznaju po „Staroj vodenici“, a prepoznaju po picama iz nekadašnjeg „Brzog Gonzalesa“. Tragajući za onim što je već odavno želeo, za restoranom u etno stilu, došao je do „Ere“. Zadržao je sve ono što je „Era“ posedovala, ali je i uneo novine. Spojio je „Brzog Gonzalesa“ sa legendardnom kafanom. Od pre dva meseca, u autentičnoj domaćoj atmosferi, gosti mogu probati ukusne specijalitete užičkog kraja, ali i nove ukuse pica.
– „Era“ je kultno mesto Užičana i ne želim da menjam stvari. Volim etno stil i najviše me privukao stil koji ima „Era“. Dugo godina postoji u gradu, prethodne vlasnike sam pitao da mi izdaju, s obzirom da su oni imali prilično neobavezan odnos prema ovoj kafani – kaže Nebojša.
Nebojša je bio konobar osam godina, prošao sve moguće užičke kafiće u kojima je hteo da radi, a onda je krenuo da sam bude preduzetnik. Sve iskustvo koje je stekao ulaže u „Eru“.
– Da bih zadržao ono što sam tražio, tradiciju i etno, i dalje na našem meniju imaju sva tradicionalna jela, kuvana jela, roštilj, imaju jela po porudžbini. Sada smo ubacili pice, sendviče, tortilje, brzu hranu, kao i dostavu hrane na kućnu adresu. Organizujemo i proslave do 50 gostiju – rekao je Nebojša.
O svim jelima brine se njegova supruga, koja takođe ima veliko iskustvo i koja je postala majstor svog zanata.
– Ona je radila u „Aleksandru“ kada je otvoren, prošla je obuku u „Mama mia“, radila u „Kneginji“ i „Santa Marija“ i nekada je šest godina bila šef kuhinje u restoranu „Plaža“. Garantovano je jedna od boljih kuvarica u gradu – hvali Nebojša svoju suprugu.
I pored tih tradicionalnih jela, kao što je rekao naš sagovornik, tu su i pice. Ima više vrsta pica, a ono što je potpuna novina, ne samo u „Eri“, već u gradu, a možda i u Srbiji, jeste slatka pica.
– Gledao sam reklamu o slanoj plazmi i odmah mi je pala na pamet slatka pica. Kada mogu da naprave slanu plazmu, što ja ne bih napravio slatku picu. Pravimo četiri vrste slatke pice. U principu, u sve ide krem ili čokolada, onda voće ili sladoled, a za decu pravimo sa bombonicama „boni top“ – objasnio je naš sagovornik.
Na pitanje kako gosti reaguju na slatku picu, on kaže:
– U principu svi se iznenade i pitaju me na šta liči. Kada vidim da se dvoume, da li da probaju ili ne, ponudim im da probaju. Onda kažu da je zanimljiva i niko nije imao neku zamerku. Gosti su zadovoljni.
U „Eri“ svake sedmice goste dočeka neka novotarija od hrane.
– Krenuli smo da radimo i pohovane palačinke. Imamo i palačinke u šatou. Skoro su gosti bili jedna gospođa odavde i gospodin iz Italije. Poručili su palačinke sa kremom. Priđem i pitam gospođu kada je poslednji put jela palačinke u šatou. Kaže nije jela ima 30 godina. Pitam je da li seća ukusa, a ona odgovara slabo. Rado sam je podsetio na taj ukus. Kada su pojeli palačinke u šatou, bili su oduševljeni – ispričao je Nebojša.
Ono što je sigurno, veoma je povoljno dostava porodične pice, a gratis se dobijaju četiri palačinka i dva litra soka. Sve to za 650 dinara.
– Imamo dosta tih narudžbi. Najjeftiniji smo u gradu, a kvalitetom su zadovoljni. Počinju ljudi da dolaze, vraćaju se „Eri“, mada mi je prioritet dostava. Imamo dosta dece koja kupuju pljeskavice, tortilje, picu na parčad, dok stariji uzimaju roštilj, a od kuvanih jela najviše se traže pasulj, gulaš i čorba. Naši gosti su od najmlađih do penzionera – kaže Nebojša.
I uveče, naročito četvrtkom i subotom, za goste je veoma zanimljivo i opušteno.
– Četvrtkom uvek angažujemo tamburaški orkestar, a subotom isto muziku, samo različitog tipa. Jedne subote je neki orkestar, druge subote možda tamburica, pa neka klavijatura ili gitara, to nije određeno – rekao je Nebojša.
Zvezdana Gligorijević