početak AKTUELNO SLOBODIN HOD PO MUKAMA

SLOBODIN HOD PO MUKAMA

od nedelja
960 pregleda

JOSIP RISTANOVIC

ЈОСИП РИСТАНОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК УО ФК СЛОБОДА

Нисмо оптимисти

– Суботић је човек који је желео да Слобода има све услове за такмичење у Јелен супер лиги и Управни одбор је донео одлуку да се задужи са 150.000 евра код Фудбалског савеза. Када су урађени рефлектори на стадиону, фактички се задужила Слобода, иако стадионом газдује ЈП Велики парк, и тако су се дугови нагомилали –

Фудбалски клуб Слобода из Ужица је средином јануара добио нову управу. На челу Управног одбора се налази Јосип Ристановић, док су на његов предлог за чланове Управног одбора изабрани Бранко Бешевић, заменик председника, Борко Павловић, потпредседник, Зоран Аџић, Верослав Ђуровић, Милош Николић, Мирослав Ребић, Бранко Аћимовић, Јовиша Старчевић, Зоран Јовичић, Александар Станојевић и Хајрудин Ровчанин. 

Овим поводом, али и чињеницом да је ФК Слобода у финансијској блокади, разговарaмо са новим челником клуба Јосипом Ристановићем, кога је Скупштина ФК Слобода изабрала за новог председника Управног одбора.

Како би описали нови састав УО ФК Слобода?

– Реч је о заљубљеницима који годинама помажу рад ФК Слободе. Има их који су нови, а има и старих. Ја сам дуги низ година у ФК Слобода, са малим прекидима скоро 35 година, а овај састав који је тренутно, треба схватитити као спасилачку екипу, која је дошла да покуша да се уради оно што се може урадити.

Шта се може урадити, ако се зна да је рачун Слободе у блокади?

– Јесте рачун у блокади 207.000 евра и дугови су огромни, али Слобода функционише од средстава спонзора. Немамо никакав приход из буџета, ни из Спортског савеза, али та средстава када буду пристигла, утрошиће се на враћање дугова насталих у претходном периоду.

Јесте ли све то знали пре него што сте прихватили функцију председника УО?

– Како да нисам. Ја сам можда један од најупућенијих људи у финансијско стање у Слободи. Био сам принуђен да прихватим ову функцију, као један од нас шест који смо остали овде задњих годину дана и било је само питање да ли ја прихватам или Слобода иступа из даљег такмичења. Било је само питање да ли ћу ја бити први, а господин Бранко Бешевић други човек, или обратно. И одмах да знате, ми нисмо оптимисти да ли можемо да одржимо Слободу у овом рангу такмичења, већ је одлука Скупштине да не иступимо, него да наставимо са такмичењем независно од резултата. Ми све чинимо да останемо у другој лиги. У нади смо да ће се нешто догодити до јуна месеца. Нама Црвена Звезда дугује 299.000 евра са пдв-ом, Торино 88.000 евра, ОФК 10.000 евра, Јагодина 3.000, Спартак 5.000 евра и када би успели да прикупимо та средства, и када би Спортски савез повукао меницу од 15 милиона динара, околности би се промениле. Укупно наш дуг сада износи око 1,1 милион евра, а потраживања око 400.000 евра.

Како се нагомилао толики дуг и чија је то одговорност?

– Фудбалски клуб је функционисао тако што је господин Суботић био директор Ваљаонице бакра која је била главни спонзор Слободе. Оног момента када је он напустио ту функцију, клуб је живео од позајмица и буџетских средстава која су била недовољна. Ако клуб живи годину и по дана до две тако, ти дугови су морали тако настати. Суботић је човек који је желео да Слобода има све услове за такмичење у Јелен супер лиги и Управни одбор је донео одлуку да се задужи са 150.000 евра код Фудбалског савеза. Када су урађени рефлектори на стадиону, фактички се задужила Слобода, иако стадионом газдује ЈП Велики парк, и тако су се дугови нагомилали.

Колико град годишње кошта ФК Слобода?

– Годишње је издвајао 12 милиона динара, а поред тога на располагању су нам терени на Стадиону, Турици и Крчагову. Ове године не знам колико ће износити, јер су смањена давања из буџета 10%, вероватно 10 милиона динара.

Како ће се та средства уплатити када је рачун у блокади?

– Вратиће се дугови, јер не могу људи који су или давали позајмице, издавали станове и хранили играче бити оштећени, то је некоректно. Нама је најлакше било да иступимо из лиге, променимо име, кренемо од најнижег ранга и дугови остану. Било је и таквих предлога и не значи да се то неће догодити, али исто тако постоји могућност враћања дуга.

Шта мислите о фузији Јединства и Слободе о којој се јавно говори?

– Са тим термином се барата, али то не била фузија, већ прављење фактички новог градског клуба. То би био један клуб који би се правио на здравим основама. Оно што даје буџет Јединству и Слободи, оно што даје главни спонзор од аутобуса, смештаја, хране, мислим да би тај клуб могао да функционише не само у другој лиги, већ и у супер лиги. Е сада би морали да разговарате са градоначелником, јер је он разговарао са људима који финансирају ФК Јединство, и то треба да одлуче у наредних месец дана. И ако би пристали, то не може да се ради сада, већ по фудбалским прописима тек у јуну месецу. А ми не бежимо ни од сваке друге опције, преузимања клуба, да дође неко и преузме клуб, отплати дугове. Ми немамо имовину, изузев млађе категорије играча, тако да то не би био проблем, као и за већину клубова у Србији. Када би се правиле пуне финансијске анализе, људи би се запрепастили како стоје клубови од супер лиге до друге лиге или српске лиге итд. Проблем је што нема више спонзора. Извршена је приватизација, а јавна предузећа по закону не смеју да буду спонзори фудбалских клубова. Главно на шта морамо да се преоријентишемо, то је акценат на млађе селекције и продаја играча, да фудбалски клуб живи, а средства која се издвајају из буџета треба да буду само за расадник омладинског спорта. Сениори су један сегмент, а ми имамо 200 деце у школи фудбала, имамо две екипе кадета, две екипе пионира, омладинце, тако да ми имамо квалитет, али је проблем обезбедити тренерима плате. Све се ради волонтерски, а када се ради тако, тешко је тражити посебан квалитет.

Како сте задовољни пласманом Слободе у другој лиги?

– С обзиром шта смо све прошли и проблеме које смо имали задовољан сам. У фудбалу је једноставно, ако имате новац, доведете играче и очекујете резултат. Ми новца немамо, а сви ти фудбалски прописи штите више играче него што штите клуб, тако да имамо много проблема. Када уђете у просторије ФК Слобода, прво вас неко чека да му вратите дуг, станодавци, људи који су хранили играче, играчи, бивши играчи који су играли за Севојно, па Слободу, па фузију Севојна и Слободе.

Шта им кажете?

– Прикупили смо одређена донаторска средства и платили део обавеза, нарочито око исхране играча. Сада једноставно гасимо пожаре и идемо даље. Прелазни рок је у току, двојицу играча смо довели, требају нам још двојица, и тражимо играче које можемо да доведемо само за плату, стан и храну. И оно што је најважније, а то ће бити политика клуба, десет играча је дошло младих, пет из кадетске и пет из омладинске селекције, а тренерски састав се није променио упркос ситним проблемима.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.