početak GRADSKAINFO ПРАКТИЧНИ САВЕТИ

ПРАКТИЧНИ САВЕТИ

od nedelja
823 pregleda

DSCN1126

РАДОВИ У ВОЋАРСТВУ ТОКОМ ЗИМСКИХ МЕСЕЦИ

 За садашње и будуће воћаре

Осим радова у складиштима где се регулише температура и пребирање плодова за пласман  могу се обављати радови у воћним засадима докле год временске прилике то дозвољавају.

Садња воћака се може обављати и сада и током целе зиме, ако то временски услови дозвољавају. То се може вршити током целе зиме, уколико је температура ваздуха у време садње изнад нула степени, да земљиште није смрзло и да нема у том моменту снежног покривача. Уколико је земљиште доста влажно, онда саднице треба утрапити и сачекати повољније услове за садњу. После извршене садње саднице треба заштитити од могућих оштећења од зечева. Без обзира на време садње, резидба се обавља на посађеним садницама на пролеће.

Ђубрење засада је најбоље да се обави током јесени, уколико временски услови дозволе. Том приликом  користе се одговарајућа НПК ђубрива, затим згорео стајњак, као и млевени кречњак на киселим земљиштима. Комплексна НПК ђубрива се у ово време могу користити само ако је садржај азота мањи од осам процената да би се спречило испирање азота. Избор ђубрива је најбоље вршити на основу хемијске анализе земљишта, где се опредељује и најбоља комбинација НПК ђубрива као и њихова количина. Користи се само добро згорео стајњак. Најбоље је када се истовремено растуре кречни матаријал и стајњак целом површином, НПК ђубриво у траке, после чега обавезно извршити плитко орање земљишта.

Резидба воћака  може већ током децембра месеца да почне код јабучастог воћа, док се резидба коштичавог воћа као и тек посађених садница одлаже за пролеће. Резидба јабучастог воћа може се несметано обавити у целости на облик крошње у ово време, без бојазни од измрзавања гранчица и грана близу реза. Произвођачи који су у својим засадима имали на воћкама појаву вењења и сушења грана и гранчица где лист добија браон црну боју, вене, али и не отпада са стабла током целе зиме треба да  резидбу таквих гранчица и грана обави при температури испод пет степени. Наиме бактерија на овој температури није активна те не треба вршити дезинфекцију реза и маказа.

Овако орезане гране обавезно изнети из засада и запалити. Резидбу треба обавити тако да рез буде 20 до 30 центиметара испод зараженог дела, најбоље на неку од бочних грана да не остаје патрљак. Уколико је бактерија при основи рамене гране и чини једну од првих бочних грана у крошњи од земље најбоље је такву воћку извадити и на њено место засадити другу садницу.

Кречење дебла уколико није до сада обављено треба што пре одрадити.За кречење користити смешу од 5 кг гашеног креча, 0,5 кг кухињске соли и 250 грама сумпора у праху. Окречено дебло ће истовремено бити заштићено од зеца и од појаве пуцања коре при јачим осцилацијама температуре током зиме.

ПССС Ужице

Небојша Брзаковић дипл. инг. пољопривреде

lajkujte nas na fejsbuku https://www.facebook.com/uzicka.nedelja

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.